Újabb tanácsadói szerződéssel szembesítették Hunvald Györgyöt, az MSZP VII. kerületi, börtönben ülő polgármesterét és Gál Györgyöt, az SZDSZ szintén börtönben tartózkodó önkormányzati képviselőjét. Gál arra kérte Hunvaldot, szerződtesse a barátnőjét úgy, hogy a nőnek ne kelljen dolgoznia, de 300 ezer forint fizetést kapjon. A VII. kerületi polgármester Gál barátnőjén kívül szerződtette Czibula Csaba feleségét is, bár ő „csak” 140 ezret keresett munkavégzés nélkül.
Hunvald György ezen cselekményei kétrendbeli jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és kétrendbeli folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége megalapozott gyanúját keltik, amely cselekményeknek Gál György, illetve Czibula Csaba a felbujtója volt – áll a Központi Nyomozó Főügyészség közleményében.

A különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, társtettesként, bűnszervezet tagjaként elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő bűntetőügyben a főügyészség az elmúlt év végén Hunvald György VII. kerületi polgármesterrel és Gál György volt gazdasági bizottsági elnökkel szemben – egyes tanácsadói szerződésekkel kapcsolatban – újabb bűncselekmények megalapozott gyanúját közölte – írja közleményében a Központi Nyomozó Főügyészség.
A nyomozás adatai szerint 2008 elején Gál György Hunvald György polgármestert arra kérte, hogy a barátnőjével – aki ugyanezen időszakban a korábbinál lényegesen nagyobb önkormányzati bérlakást is kapott – olyan szerződést kössön, amelynek nyomán tényleges munkavégzés nélkül havi rendszeres juttatásban részesülhet a VII. kerületi önkormányzattól. Gál György felhívása nyomán Hunvald György – 2008. március 1-jétől 2010. november 30-ig hatályos – megbízási szerződést kötött a hölggyel, havi bruttó 300 ezer forint megbízási díjat kikötve.
„Teljesített”, kapott is 3 milliót
Annak ellenére, hogy a hölgy semmilyen szerződés szerinti tevékenységet nem végzett, Hunvald György 2008 decemberéig a szerződés „teljesítéséről” havonta valótlan igazolást állított ki, amely alapján a megbízási díj – 2008 végéig összesen bruttó 3 millió forint – kifizetésre került.
Gál György 2008. november 27-én történt előzetes letartóztatásba helyezését követően Hunvald György – bár a szerződést nem bontotta fel – a szerződés „teljesítéséről” 2008 decembere után további igazolásokat nem állított ki, és így a szerződés kapcsán 2009-től kifizetés már nem történt.
140 ezer forint havonta a volt feleségnek
Ugyancsak megalapozott a gyanú arra, hogy Czibula Csaba volt VII. kerületi önkormányzati képviselő – aki ellen a főügyészség indítványára a bíróság nemzetközi és európai elfogatóparancsot bocsátott ki – Hunvald Györgyöt 2007 elején arra kérte, hogy volt feleségével olyan szerződést kössön, amelynek nyomán havi rendszeres juttatásban részesülhet a VII. kerületi önkormányzattól.
Czibula Csaba felhívása nyomán Hunvald György 2007-ben és 2008-ban is egy-egy évig hatályos megbízási szerződést kötött a hölggyel, havi bruttó 140 000 forint megbízási díjat kikötve. Annak ellenére, hogy a hölgy a szerződésben meghatározott tevékenységet nem végzett, Hunvald György a szerződés „teljesítéséről” havonta valótlan igazolást állított ki, amely alapján a megbízási díj – 2008 végéig összesen bruttó 3 220 000 forint – kifizetésre került.
Hallgatag Hunvald
Hunvald György a vele legutóbb közölt bűncselekményekkel kapcsolatban panasszal nem élt, ugyanakkor a tanácsadói szerződésekkel összefüggésben nem kívánt vallomást tenni. Gál György a gyanúsításközlések ellen panasszal élt, majd megtagadta a vallomástételt. Gál György panaszát a felettes ügyészség elutasította.
Egy másik tanácsadói szerződéssel összefüggésben 2009. április végén ugyancsak hűtlen kezelés bűntette és magánokirat-hamisítás vétsége megalapozott gyanúját közölte Hunvald Györggyel a főügyészség, amely cselekményeknek a nyomozás adatai szerint Kardos Péter – a pénzügyi bizottság volt elnöke – volt a felbujtója.
Az akkor közölt bűncselekmény lényege szerint Hunvald György – Kardos Péterrel történt megállapodásának megfelelően – 2008-ban fiktív megbízási szerződést kötött Kardos Péter barátjával abból a célból, hogy a szerződés alapján járó megbízási díjjal egészítsék ki Kardos élettársának az egyik önkormányzati intézménytől kapott jövedelmét.
Ezen bűncselekmények lényegét Hunvald György beismerte, míg Kardos Péter feltáró jellegű beismerő vallomást tett.
A még szükséges nyomozati cselekményekre tekintettel a főügyészség kezdeményezte a – legutóbb 2010. február 3-ig meghosszabbított – nyomozás határidejének további meghosszabbítását – olvasható dr. Keresztes Imre közleményében.
(MNO)