Miközben a Jobbik feljelentésére az ügyészség nyomoz az Országos Választási Bizottság tagjai ellen hivatali bűnpártolás ügyében, a Kolompár Orbán által leadott hamis ajánlószelvények eltussolása miatt, addig az önkormányzati miniszter rendeletével az Országos Választási Iroda (OVI) vezetőjére tolta a felelősséget, hogy ismét lehetőséget biztosít-e tömeges csalásra a jelöltállítás terén. Alább folytatódik a Jobbik közleménye.

A választási eljárásról szóló törvény miniszteri hatáskörbe utalja az ajánlószelvények mintájának megállapítását. A 35/2009. (XII. 30.) ÖM rendelet a sorozatos botrányok ellenére a korábbiakkal megegyező, könnyen hamisítható mintát határozott meg, ugyanakkor nem is zárja ki, hogy a gyártás során valamilyen nyomdatechnikával megnehezítsék a csalást. A rendelet szerint az OVI biztosítja a 176 helyi választási iroda részére az ajánlószelvények elkészítéséhez szükséges nyomtatványokat, gyakorlatilag magukat a kopogtatócédulákat. A Jobbik Magyarországért Mozgalom már az EP-választás során felkérte az OVI-t, hogy a jövőben az egyszerűen fénymásolható ajánlószelvények helyett legalább valamilyen más papírra vagy más színnel nyomtassák a cédulákat, aminek semmilyen többletköltsége nincs. Hiszen a 176 választási bizottságban nem nyomdászok döntenek, s a tapasztalat szerint a leggyengébb, fénymásolt hamisítványokat sem ismerik fel, ellenben egy – pl. az EP-választáshoz hasonlóan – kék színnel nyomott szelvényről egy laikus is megállapítja, hogy ha más színárnyalatú.
A Jobbik szerint szükséges volna komolyabb technikai védelem is a hivatalos nyomtatványokra, de ebben a helyzetben most megelégszik azzal is, ha az OVI a két hét múlva postázandó kopogtatócédulákon csak ezt a minimális, semmibe nem kerülő óvintézkedést hajtja végre, mellyel egy csapásra megakadályozható a csalások tömegessége. Amennyiben a feketétől eltérő színű nyomtatás sem történik meg, ismét felmerülhet a bűnpártolás gyanúja, hogy a politikai maffia játékszerévé teszik a jelöltállítást.
Az EBESZ nemzetközi választási megfigyelői eközben tárgyalást kezdeményeztek a Jobbikkal. A pénteki megbeszélésen téma lesz a 2009-es ferencvárosi időközi választás ajánlószelvény-hamisítási botránya, melynek ügyében a rendőrség e heti nyilatkozata szerint már 500 tanút kihallgatott, és további százakat tervez még. A Jobbik reméli, hogy leleplezése nyomán a felelősök megkapják méltó büntetésüket: három évig terjedő szabadságvesztést.
Novák Előd,
a Jobbik alelnöke