Komoly problémák jelentkeznek folyamatosan az Eclipse Zrt. által kifejlesztett, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Hivatala (KEK KH) által ötmilliárd forintért megvásárolt eredetiségvizsgáló szoftverrel kapcsolatban.
A rendszer továbbra is gyakran órákra leáll, ha pedig használat közben valami probléma akad vele, az üzemeltető leleményességén múlik, hogy a hibát megoldja, leírást ugyanis nem mellékeltek a szoftverhez.
Az ötmilliárdért megvásárolt szoftver karbantartásáért havi szinten 120 millió forintot fizet ki a hivatal, ám az eredetiségvizsgálati rendszer ennek ellenére akadozik.
A rendszer gyakorta órákra leáll, ilyenkor pedig a vizsgálathoz szükséges összeget minden egyes kérelem elküldésekor zárolja. A visszavonás körülményes, gyakorta nem is sikerül, ugyanis a horribilis összegért megvásárolt szoftverhez egyszerűen nem adtak a készítők leírást.
Komoly problémát okoz a fényképek bevitele is: a rendelet szerint ugyanis legalább 3 megapixel felbontású fényképezőgéppel kell azokat elkészíteni, a szoftver azonban a beviteli felületen nem kezel 150 kilobájtosnál nagyobb képeket. A felvételeket egyesével kell a felhasználónak átméreteznie. A korábbi, az Eclipse szoftverével felváltott rendszer a képkezelést automatikusan oldotta meg.
A dolog pikantériája, hogy a szoftvert készítő cég vezetői előzetes letartóztatásban vannak, a Vám- és Pénzügyőrség adócsalás és pénzmosás gyanúja miatt folytat ellenük eljárást. Az APEH ennek ellenére nem hajlandó a céget eltávolítani a köztartozásmentes cégek listájáról, vagyis továbbra is pályázhat a rács mögött ülő cégvezetés állami támogatásra.
(Havaria - Híradó)
Kapcsolódó: