A Blikk információi szerint több vezető MSZP-s politikust is megkörnyékezett. Úgy tudjuk, ezek között van Csiha Judit és Szabó Zoltán volt parlamenti képviselők, a volt házelnök Szili Katalin, sőt még Draskovics Tibor volt igazságügyi és rendészeti miniszter is.
Hunvald és társai a gyanú szerint ingatlancsalásokkal 640 millió kárt okoztak a VII. kerületi önkormányzatnak, és további 1,7 milliárdos károkozásra tettek kísérletet. Ellenük a vád csalás, hűtlen kezelés, vesztegetés és hivatali visszaélés. A nyomozás során a Központi Nyomozó Főügyészség birtokába több olyan információ jutott, amely szerint Hunvald a legmagasabb körökben próbálta az ellene folyó nyomozást befolyásolni.
– Azokkal a politikusokkal szemben, akiktől segítséget próbált kérni Hunvald, nem merült fel adat, amely szerint megpróbálták volna befolyásolni az eljárást. Éppen ezért arra nem is kellett sort keríteni, hogy a védett személyek mentelmi jogának felfüggesztését kérjük – reagált kérdéseinkre Keresztes Imre főügyész.
Az ügyészségi nyomozók birtokába jutott információk szerint az MSZP-s Szabó Zoltánnak is beszélt a nyomozásról a meggyanúsított akkori polgármester.
– Valóban beszéltünk Hunvald Györggyel az ellene folyó nyomozásról, de tőlem segítséget nem kért, még csak azt sem kérdezte, hogy kitől kérhetne. De én azt sem értem, hogy vezető politikusok hogyan tudnának segítséget nyújtani egy nyomozással kapcsolatban – értetlenkedett Szabó, aki hozzátette: az ügyészségnek nem lehet elegendő bizonyítéka az ügyben, és látható, hogy egy koncepciós eljárásról van szó.
Draskovics Tibor arra sem emlékezett, hogy egyáltalán beszélt-e valaha Hunvald Györggyel.
– Nem hiszem, hogy beszéltem vele, de abban biztos vagyok, az ellene folyó nyomozással kapcsolatban soha egyetlen szót sem váltottam vele. Sem közvetítőkön keresztül, sem személyesen – mondta a Blikknek az exminiszter.
(Blikk)
Korábban írtuk: Szentnek és sérthetetlennek hitte magát – mondta volt sofőrje a Magyar Nemzet birtokába került ügyészségi tanúvallomásában Hunvald Györgyről, Erzsébetváros volt MSZP-s polgármesteréről, akit a volt SZDSZ-es gazdasági bizottsági elnökkel, Gál Györggyel és 23 társukkal bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős kárt okozó csalással és más bűncselekményekkel vádol az ügyészség.
Golcsa József sofőr, aki csaknem nyolc éven át Hunvald György napjainak jelentős részét végig kísérte, a Központi Nyomozó Főügyészség előtt tett rendkívül részletes tanúvallomásában kifejtette, amit ebben az időszakban, különösen az elmúlt években tapasztalt a vád szerinti maffia-bűncselekményekkel, illetve azok szereplőivel kapcsolatban.
Az egykori polgármesteri alkalmazott beszámolt az ingatlanügyletekből szerzett pénzek általa tapasztalt szétosztásáról, Hunvald és Gál hazai viszonyok közötti nagylábon éléséről, a luxusról, az önkormányzati lakások osztogatásáról, a nőkről, és mindarról, amit látott és hallott az erzsébetvárosi ingatlanpanamáról és a feltételezett helyi bűnszervezet mindennapi működéséről.
(MNO nyomán)