Szép karácsonyi ajándék lehetett volna a Nemzeti Színház igazgatójának eltávolítása, de inkább az ezt szorgalmazó Novák Elődöt váltották le az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottsága ellenőrző albizottságának éléről. Előtte még a KDNP-től is kicsikart egy tiltakozást Alföldi ellen a jobbikos politikus.
Novák Előd hétfőn az Országgyűlésben ismertette azt, amit az albizottságban már nem tud: a KDNP korrekt álláspontját, melyet Alföldi Róbert meghallgatására kért be írásban, miután Pálffy István jelezte, hogy egyéb elfoglaltsága miatt nem fog tudni részt venni az ülésen, mely végül a kormánypártok obstrukciója miatt elmaradt. Pálffy amúgy nem is tagja az albizottságnak, így különösen karakán, hogy a főbizottság alelnökeként az alábbi nyilatkozatot tette.
A KDNP alkalmatlannak tartja Alföldi Róbertet a Nemzeti Színház vezetésére. Továbbra is várja, hogy vizsgálat állapítsa meg a Nemzeti Színház igazgatója lépésének szerződéses következményeit. Meggyőződésünk, hogy a nemzeti teátrum igazgatója a magyar színjátszás első számú intézményét olyan célra kívánta biztosítani harmadik személynek, amely súlyosan sértette a közönség jelentős részének érzékenységét, ezzel a Nemzeti Színház tekintélyét csorbította, és ártott az intézmény hírnevének. A KDNP véleménye szerint egy ilyen kulturális közintézmény vezetőjével szemben a megbízási szerződésnek tartalmaznia kell hasonló jellegű tilalmakat és ahhoz rendelt szankciókat, ezért változatlanul azt várja a felelős minisztériumtól, hogy vizsgálja meg a direktor szerződését és amennyiben azt Alföldi Róbert megszegte, haladéktalanul távolítsák el a Nemzeti igazgatói székéből. A KDNP értetlenül áll az előtt, hogy Alföldi Róbert ügyében mindeddig semmi érdemleges nem történt - zárta sorait Pálffy István, aki az utóbbi időben egyre többször ki is szavaz a koalícióból, korrekten élve a szabad mandátum elvével.