Mikor kap állami kitüntetést Alföldi Róbert? címmel szólította meg a nemzeti erőforrás minisztert Novák Előd. A képviselő mikrofonja azonban 15 másodperc után elnémult.
Novák Elődöt 15 másodperc után megszakította Ujhelyi István szocialista házelnök az azonnali kérdések és válaszok óráján a parlamentben. "Most már tudjuk miért nem váltják le a Nemzeti Színház éléről Alföldi Róbertet. Azért, mert senki nem mer hátat fordítani neki" - mondta Novák Előd, mire Ujhelyi megvonta tőle a szót. Azt mondta a képviselőnek, hogy kijelentése: "ízetlen, sem a magyar Országgyűléshez, sem az európai kultúrkörhöz nem csatlakoztatható" , és azt is hangsúlyozta, nem fogja ezt eltűrni a jövőben sem.
Novák Előd erre úgy reagált - a szót visszakapva -, hogy Ujhelyinek "jogában van közbeszólni sajnos még ma" - , de véleménye szerint méltatlanabb, ami a Nemzeti Színház színpadán van. Meddig használhatják a Nemzeti Színházat még melegedőnek Alföldi Róbert és barátai? Ezt követően egy Pálffy István által írt levelet olvasott fel, amely - elmondása szerint - a KDNP álláspontját tükrözi.
Halász János megköszönte Ujhelyi helyreutasítását, s türelemre intette Novákot, hozzátéve, hogy nem terveznek kitüntetést adni Alföldinek.
Novák Előd ismét szóhoz jutván úgy fogalmazott: Ujhelyinek Balatonőszödön kellett volna keménykednie, nem pedig itt. A mondat közepén az elnök elvette tőle a szót, hozzátéve, hogy nem kell eltűrnie, hogy az ő vezetését bírálják.
(MTI)