Biszku a szóban forgó műsorban
Vádat emelt Biszku Béla egykori magas beosztású MSZMP-politikus, belügyminiszter ellen csütörtökön az ügyészség - de nem az '56-ot követő megtorlásokért, ahogy egy normális országban tennék.
A Budapesti I. és XII. kerületi Ügyészség vádiratot nyújtott be B. Béla ellen a „nemzeti szocialista és kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása” bűntette miatt – tájékoztatta Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője csütörtökön az MTI-t.
Hozzátette: a vádirat lényege szerint B. Béla egy 2010. augusztus 4-én közzétett televíziós műsorban nagy nyilvánosság előtt a kommunista rendszer bűneit jelentéktelen színben tüntette fel – közölte a szóvivő. Az eljárást a Budai Központi Kerületi Bíróság folytatja.
Biszkut Szilágyi György jobbikos képviselő jelentette fel a volt MSZMP-s augusztus 4-i interjúja miatt, mert a műsorban ellenforradalomnak nevezte az ’56-ban történteket, míg az azt követő megtorlásokat jogszerűnek minősítette, amelyekbe szerinte nem avatkozott bele a politikai vezetés, így ő sem; továbbá azt hazudta, hogy a halálos ítéletek törvényes bírósági eljárások következményeként, nem pedig koncepciós perek révén születtek.
Nem ezért kellene bűnhődnie
A Jobbik örömmel vette tudomásul, hogy a Budapesti I. és XII. kerületi ügyészség vádiratot nyújtott be Biszku Béla ellen a nemzetiszocialista és kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása bűntette miatt – jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Szilágyi György.
A jobbikos képviselő - aki a vádemelést eredményező feljelentést tette - hangsúlyozta: remélik, hogy nem felfüggesztett, hanem letöltendő börtönbüntetést kap Biszku Béla.
Szilágyi György csütörtökön hangsúlyozta: az 1956-os forradalom utáni megtorlásokat irányító Biszku Bélának nem azért kellene bűnhődnie, amit mondott, hanem amit tett, hiszen 1956 után több ezer családot tett tönkre azzal, hogy több száz embert megkínoztatott, vagy megöletett.
A Jobbik nem tett le arról, hogy olyan törvényeket nyújtson be és fogadtasson el az Országgyűléssel, amelyek megalapozhatják az 1956-os bűnöket elkövető emberek megbüntetését - mondta.
(MTI kiegészítve)