Jogerős, hogy százmillió forint óvadék ellenében előzetes letartóztatásból házi őrizetbe kerülhet Gál György, a Hunvald-ügy egyik fővádlottja - írja a Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap szombati száma.
Múlt pénteken hagyta helyben a bíróság azt az elsőfokú végzést, miszerint Gál óvadéka 16 millió forint helyett százmillió legyen. Ekkor a Központi Nyomozó Főügyészség azért fellebbezett, hogy tartsák fenn Gál előzetes letartóztatást.
A Magyar Hírlap cikke szerint az ítélőtábla nem adott helyt ennek a kérésnek, és szerintük nem bizonyított, hogy az óvadék összege a bűncselekmények során megszerzett pénzből származik.
A Magyar Nemzet információi szerint a házi őrizet azután lép életbe, ha a védő elhelyezi a százmilliót a bíróság gazdasági hivatala által meghatározott letéti számlán.
Az óvadékot egy bírósági alkalmazott fizeti be egy bankszámlára. A törvény szerint csak készpénzben lehet leróni, és az eredetét nem vizsgálják, illetve teljes egészében visszajár, ha a vádlott végig betartja a házi őrizet szabályait.
A 2008 novemberében őrizetbe vett politikus korábban lefoglalt, nagy értékű ingatlanjain és autóin túl január végén hat életbiztosítását, valamint két horvátországi ingatlanját is zárolták. Utóbbiak becsült értéke eléri a százmillió forintot - olvasható a napilapban.
(FN)