Hatvanban ötven „kiközvetítettből” mindössze húszan éltek a közmunka lehetőségével. Ez a legborúlátóbb várakozásainkat is alulmúlta, mivel a roma kisebbségi önkormányzat vezetői folyamatosan azt kérik, hogy biztosítsunk a rászorulók számára pénzkereseti lehetőséget – tájékoztatott Szabó Zsolt polgármester.
Az előzményekről elmondta: a nemrég indult közfoglalkoztatási programban közterületi tevékenységre, kertészeti teendőkre kerestek embereket, ám a lehetőséget korántsem mindenki fogadta el. Orvosi igazolással és különböző indokokkal próbáltak kibújni a kötelezettség alól; a politikus szerint akadt olyan ember is, aki inkább visszafizette a segélyt, de nem vette fel a munkát.
Szabó elmondta azt is: tovább keresik a kiközvetíthető munkanélkülieket, s aki nem fogadja el a munkaügyi központ által felajánlott munkát, az egy évre kizárja magát az ellátási rendszerből. A bérpótló juttatást pedig csak addig folyósítja az önkormányzat, amíg nem tud munkát biztosítani.
Jelenleg az augusztus végéig tartó parlagfű-irtásra keresnek 45 embert napi 6 órás munkaidőre, de a létszám korántsem telt be.
(Heol)