Budaházy György védelme nem kívánja az ellene folytatott eljárást sajtó útján megtárgyalni, még kevésbé a bíróságot befolyásolni. Olyan – jelentős részben éppen a sajtó egyes képviselői által előidézett – fejleményekkel kellett azonban szembesülnünk, amelyek éppen a tisztességes és pártatlan bírósági döntést veszélyeztetik. Ezekkel szemben most kell fellépni, ellenkező esetben veszélybe kerül az igazság feltárása is - írja portálunknak küldött tájékoztatójában dr. Szikinger István, Budaházy György ügyvédje.
Utalni kell mindenekelőtt a Magyar Televízió Ma Reggel című, 2011. július 26-ai műsorában Morvai Krisztinával folytatott beszélgetésre, amelyben egyenesen a Norvégiában elkövetett tömegmészárlással hozták összefüggésbe a Budaházy György elleni vádakat. Védencem és a magam nevében is a leghatározottabban visszautasítom.
Tudni kell, hogy a Budaházy György és társai ellen terrorcselekmény miatt emelt vádpontok egyikében sem esett személyi sérülés. Kétségtelen tény, hogy Csintalan Sándor megverése is a vád tárgyát képezi, ezzel kapcsolatban azonban meg kell jegyezni (ez már a tárgyaláson elhangzott, tehát a befolyásolási szándék hiányát nem érinti), hogy Budaházy törvényes úton kívánta a rajta esett sérelmet megtorolni, másrészt Csintalan Sándor a tárgyaláson határozottan 6 emberről beszélt, miközben a vád tanúja 4-ről tett említést, ez pedig Csintalan úr korábbi nyilatkozatát tükrözi.
Budaházy György több mint két éve tartó előzetes letartóztatása azért is aggályos, mert komolyan akadályozza a védelemhez való jog alkotmányos gyakorlását. Fogva tartása miatt nem ellenőrizhette például a részére visszaadott számítógép adatállományát, holott annak akár ügydöntő jelentősége is lehet. Szabadlábon lévő társai ilyen korlátozás alá nem esnek. A mérgezésről szóló híreket kommentálni nem tudom, de az biztos, hogy védencem egészségi állapota érzékelhetően romlik. Családja minden értelemben tönkremegy, kislányánál határozott pszichikai károsodást állapított meg egy szakértő. Mindennek ellenére a védelem és Budaházy György által felhozott érveket érdemi vizsgálat nélkül hárítják el a bíróságok, önmagukkal is ellentétes módon indokolva a szabadságelvonás szükségességét.
Megítélésünk szerint hiányoznak a tisztességes eljárás alapvető követelményei. A nyilvánosság kizárása és védencem megfosztása a tárgyalás közvetlenségének érvényesítéséről éppen az egyik legfontosabb tanú kihallgatása közben történt meg, érdemi indoklás nélkül. Meg kell jegyezni, hogy maga a tanú nem kérte a nyilvánosság kizárását, sem pedig védencem eltávolítását a kihallgatása idejére. Ezen túlmenően tényként lehet megállapítani, hogy az ügyészség manipulálja a bizonyítási eljárást. A nyomozás iratainak a vádemelés előtti kötelező megismertetését megtagadva a tárgyalás során nyújt be olyan fontos bizonyítási eszközöket, amelyek a védelem számára hozzáférhetetlenek voltak. A védelem határozott, a bíróság által feltett kérdésre az ügyész határozottan úgy nyilatkozott, hogy a vád bizonyítására további iratok csatolását nem látja szükségesnek. Ennek ellenére – miután a már említett tanú belezavarodott a vallomásába – június 17-én újabb vaskos köteget adott át a bíróságnak. Ennek tartalmát – bár kértük – mind a mai napig nem ismerjük, az ígért másolatok nem készültek el.
A védelem a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága előtt is érvényesíti Budaházy Györgynek a tisztességes eljáráshoz való jogát.
Budapest, 2011. augusztus 1.
Dr. Szikinger István
(Kuruc.info)