Tarlós István válaszolt Horváth Csaba Dörner-ügyben írt levelére. Hangsúlyozza: az Új Színház élére saját döntéséből nevezte ki Dörner Györgyöt, és türelemre inti a fővárosi MSZP frakcióvezetőjét.
Tarlós István válaszolt Horváth Csaba MSZP-s frakcióvezető szerinte "enyhén patetikus tónusban" írott levelére. A főpolgármester szerint sem Orbán Viktor, sem Kövér László nem "utasította" őt Dörner György kinevezésére az Új Színház élére. Hangsúlyozza, hogy ő maga egyébként sem sorolható "a könnyen utasítgatható választott politikusok közé".
"Dörner kinevezésével egy napon neveztem ki újra igazgatónak a Madách Színházba Szirtes Tamás igazgató urat – nem egy jobboldali rosszallása ellenére. Szirtes Tamás aligha nevezhető jobboldalinak, pláne szélsőjobboldalinak. Ön tudja a legjobban, hogy személyzeti döntésekben eddig is autonómnak bizonyultam, akár a saját gondolkodói körömmel szemben is. Bátran bizakodhat, hogy lesznek olyanok, akik nekem most gratulálnak közülük, Önt pedig bizalmasan szörnyülködésükről biztosítják" – fogalmaz a főpolgármester.
"Csak az nem veszi észre, aki nem akarja, hogy a fővárosi színházak vezetői egy-két kivételével mind a helyükön maradtak. Alig hiszem, hogy Bálint András, Puskás Tamás, vagy Mácsai Pál 'jobboldali'-nak nevezhető" – teszi hozzá.
Tarlós beismeri, hogy Dörner György pályázata "nem hiba nélküli", de kiemeli: Dörner arról ír fő elemként, hogy az "európai és amerikai színpadi művek mellett (tehát nem helyett) a magyar nemzeti dráma alkotásait is színpadra kívánja vinni". "Már a választási kampányban nyíltan beszéltem arról, hogy egy ilyen színházat szeretnék a fővárosban, mert az utóbbi években erről a műfajról mintha kissé megfeledkeztünk volna" – írja a főpolgármester.
"Nem szeretnék részletesen foglalkozni az ügy kínálta látványos tiltakozóhullám hátterében meghúzódó indítékok analízisével. Úgy gondolom azonban, hogy a mértéket messze meghaladó, és feltételezéseken alapuló megnyilvánulások túlságosan koraiak. Dörner György nem politikus és nem döntéshozó, hanem az egyik legkisebb fővárosi színház igazgatója lesz, aki azonban felelős azért, ami a teátrumban történik. Majd megfelelő idő múlva kiértékeljük, mi történt, mi történik az Új Színházban, amelynek eddigi direktorát egyébként épp Önök akarták 2007-ben leváltani. Addig is szíves türelmét kérem és egy csepp önuralmat" – tanácsolja Tarlós István a Fővárosi Közgyűlés szocialista frakcióvezetőjének.
Horváth Csaba Tarlós Istvánhoz intézett levelében korábban azt írta: Dörner kinevezésének ügye "messze túlnőtt a mindennapi pártpolitikai vita keretein, amely immáron Budapest jó hírét és méltóságát veszélyezteti".
"Az Új Színház vezetőjére vonatkozó döntés azonban messze túlmutat ezen a sokszínűségen. A kirekesztő nézeteiről hírhedt, jobbikos érzületű Dörner György kinevezése, és ezzel a szélsőjobboldali MIÉP-elnök, Csurka István megjelenése a főváros kulturális életében nem pusztán eltérő vélemények vitája, nem másként, de egyébként azonos keretekben, demokráciában, szabadságban, együttműködésben gondolkodó emberek nézeteltérése, hanem az elfogadhatatlan, tűrhetetlen kirekesztés önkormányzati jóváhagyása, sőt elismerése. Ha minden így marad, Budapestre olyan városként tekintenek majd az itt élők és a világban mindenki, ahol felrúgták a fasizmus elleni civilizációs konszenzust, ahol visszaengedik, sőt szívesen látják azokat az eszméket, amelyek ellen az egész világ összefogott 66 évvel ezelőtt, és amelyet ma is minden jó érzésű ember elutasít" – áll a levélben.
Horváth arra kérte Tarlóst, hogy lássa be, rossz döntést hozott, és változtasson azon, vonja vissza a kinevezést.
(HVG nyomán)
Kapcsolódó: