Fideszes örömünnep az Atlanti-óceánon: Európa igent mondott a "romastratégiára"
Az európai megyéket, régiókat tömörítő Európai Régiók Gyűlése elfogadta a Fidesz eddigi legnagyobb produktumának számító Összeurópai Roma Stratégiát, melynek célja integrálni a kontinens több mint 11 millió cigány lakosát. S hogy Európa megannyi megyéjéből melyik érezte úgy, hogy eddigi eredményeit látva megmondhatja a tutit? Nos, Borsod-Abaúj-Zemplén megye közgyűlésének fideszes elnöke, Mengyi Roland minden bizonnyal végigjárta a rakacai és a körömi cigánysort, s úgy döntött, igen, megcsináljuk!

Jakab Péter, a szerző
Megcsinálták!
A negyvenoldalas dokumentum mindenekelőtt hitet tesz amellett, hogy Európa népeinek kötelessége (!) fellépni a cigányság emberhez méltó életéért. Ennek jegyében el kell érni, hogy a többségi társadalom megértse, "miért viszonyulnak a cigányok másként" a gyermekvállaláshoz, a munkához, a magántulajdonhoz, a szórakozáshoz vagy - ahogy a stratégia fogalmaz - a lakáskultúrához. (Egy kis magyarázat: gyermekvállalás alatt a megélhetési gyermekcsinálást, munka alatt a munkakerülést, a magántulajdonhoz való más viszonyulás alatt a lopást-rablást, a lakhatáshoz való más viszonyulás alatt pedig az önkormányzati lakások tönkretételét kell érteni, ezt kell elfogadnia Európának - a szerk.)
Az alkotók szerint ugyanis ez csökkentheti a cigánysággal kapcsolatos előítéleteket. A célok között megtalálható, hogy biztosítani kell a "romák" foglalkoztatását a társadalmi hierarchia valamennyi szintjén, s ennek érdekében minden támogatást meg kell nekik adni, legyen szó oktatásról, egészségügyről vagy lakhatásról. Arról nem szól az iratanyag, hogy mi van akkor, ha a támogatás ellenére sem akar a delikvens dolgozni, vagy iskolába járni. Azt ugyanakkor leszögezi, hogy a célok elérése érdekében semmilyen kényszerítést nem lehet alkalmazni, vagyis minden csak önkéntes alapon történhet.
A cigány olyan, mint az alkotó értelmiségi
A szerzők által az egyik legfontosabbnak ítélt kérdés: miért nem dolgoznak a "romák"? Ezt az utca embere is fel szokta tenni, s rögtön meg is válaszolja. Azonban gyanítom, a stratégia okfejtése valamennyiünk kreativitását felülmúlja. A Fidesz szerint ugyanis "az iskolázatlan, szakképzetlen, halmozottan hátrányos helyzetű roma emberek munkával kapcsolatos elvárásai radikálisan eltérnek a többségi társadalomhoz tartozó, hasonló státuszú társaikétól... A romák elvárásai az alkotó értelmiségiek munkával kapcsolatos elvárásaival mutatnak hasonlóságot." Vagyis a tanulatlan cigány azt várja a munkától, hogy alkothasson, kibontakoztathassa a tehetségét, mivel azonban erre a szalag vagy a gereblye mellett nincs módja, inkább nem dolgozik. Szemben magyar társával, aki az utcasepréstől nem önmegvalósulást vár, hanem hogy etethesse a családját.
Képzés digitális iskolákban
S hogy mi a megoldás? A kulcsszó természetesen a számos kormányközeli cégnek minden bizonnyal busás hasznot hozó képzés! Nem is akárhol: digitális iskolában, ami garantáltan a cigánybiznisz újabb dimenzióit fogja megnyitni. Természetesen a tandíjat az adófizetők állják, sőt az újdonsült nebulók számára munkabérrel egyenértékű fizetést, illetve motiváló jelleggel ösztöndíjat kell biztosítani. Az eredményeket pedig produkálni kell, hiszen Orbán tervei szerint nem kevesebb mint 20 ezer szakmát, 10 ezer érettségit és 5 ezer egyetemi diplomát kell faji alapon kiosztani cigányoknak, ami - igazolandó az elköltött milliárdok értelmét - statisztikailag nyilván sikerülni is fog. S csak bízhatunk benne, hogy orvos nem lesz közöttük.
Igaz, a papíron kiképzett "romákat" a stratégia javaslata alapján első körben nem kórházakban, hanem a mezőgazdaságban kívánatos foglalkoztatni, hivatkozva arra, az elvetett mag zöldséggé fejlődése sikerélményhez juttatja a munka világával ismerkedőket. A romastratégák valószínűleg nem hallottak még Hegedűs Zsuzsa ingyen vetőmag- és naposcsibe akciójáról, máskülönben ezt a kört minden bizonnyal megspórolták volna. Persze az ötlettár kifogyhatatlan. Hogy csak a legextrémebbeket említsem, a Fidesz szakemberei kitörési pontot látnak "európai méretű versenyképes roma vállalkozások" létrehozásában, melyek alapját a cigányok kiterjedt rokoni hálózata és az ebben rejlő bizalmi tőke adhatja (ez egyébként a leánykereskedelemben már működik, bár nem feltétlenül bizalmi alapon...). Emellett LMP-seket meghazudtoló módon szorgalmazzák a cigány népviselet etnodivattá tételét, miközben nem feledkeznek meg a híres cigány vendégszeretetről sem, ami az idegenforgalom újabb, eddig kiaknázatlan szegmenseit nyitná meg a "romák" számára.
A stratégia épít a média manipulatív hatására is, ezért ösztönzi egy Roma Média Centrum felállítását, melyen keresztül cigány újságírók segítségével bizonyítanák be nekünk, hogy mindez működik is. S ha valaki másként gondolná, csak óvatosan a jelzőkkel, ugyanis a cigányok jogbiztonságáért napi szinten aggódó Fidesz nem feledkezett meg a "romák" jogi képviseletének európai szintű intézményesítéséről sem. Mert kényszeríteni is csak minket szabad.
Úgyhogy kedves honfitársaim, pénztárcákat előkészíteni: jön az Összeurópai Roma Stratégia, minden idők legnagyobb cigánybiznisze! S hogy pontosan mit ünnepelt ezen 12 fideszes megyei közgyűlési elnök és néhány potyautas a távoli Azori-szigetek üdülőparadicsomában? Azt döntse el a tisztelt olvasó, mint ahogy azt is, vállalhat-e közéleti szerepet az a politikus, aki olyan dokumentum elfogadásáért lobbizik, ami rövid távon Borsod, hosszabb távon Magyarország egészének halálos ítéletét deklarálja.
A Jobbik miskolci frakciója méltatlannak tartja a Fidesz világjáróit, legfőképp Mengyi Rolandot a magyarság képviseletére, ezért felszólítjuk őket, mondjanak le tisztségeikről, s pályájukat a cigány kisebbségi önkormányzatban folytassák.
Jakab Péter
önkormányzati képviselő, miskolci Jobbik
(Kuruc.info)