A Jobbik elnöke szerint az Európai Bizottság szerdai döntése a kohéziós támogatások felfüggesztésének lehetőségéről Magyarország nagyon súlyos és durva megalázása.  Vona Gábor szerdai budapesti rendkívüli sajtótájékoztatóján azt mondta: szerinte ötpárti egyeztetésre lenne szükség az ország uniós tagságáról.
Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: bár a kohéziós támogatások megvonása még nem végleges és visszavonható a döntés, de ehhez olyan "öncsonkításra" lenne szükség, amely hasonló eredménnyel járna. Éppen ezért a Jobbik szerint eljött az ideje, hogy Orbán Viktor összehívja az öt parlamenti párt vezetőit és őszintén tárgyaljanak arról, hogy mi Magyarország helye, szerepe, jövője az Európai Unióban. A Jobbik szerint ugyanis csak gyarmati, rabszolga szerep juthat Magyarországnak.
Vona Gábor hangsúlyozta: a magyar társadalom nem erről az Európai Unióról döntött 2004-ben, ezért pártja továbbra is kitart az ország uniós tagságáról szóló népszavazás szükségessége mellett, mert ennek kapcsán egyértelmű érveket lehetne ütköztetni "parasztvakítás" helyett. A Jobbik elnöke szerint azért is elfogadhatatlan az Európai Bizottság szerdai döntése, mert az után született, hogy a társadalom az elmúlt években jóval ereje felett teljesített az államháztartás egyensúlyának fenntartása érdekében.
(MTI)