Dokumentumfilmekkel, koszorúzással, filmvetítéssel és tudományos konferenciákkal emlékeznek meg az Egyesült Államokban működő "magyar" diplomáciai képviseletek a "vészkorszakban" Budapesten zsidókat bújtató svéd diplomata, Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulójáról.
A washingtoni nagykövetség által megrendezett Magyar Holokauszt Emlékhónap jegyében, április 16-án a kongresszus épületében Prőhle Gergely külügyi helyettes államtitkár, Szapáry György nagykövet és Annette Lantos, a Lantos Alapítvány elnöke (a magyargyűlölő Tom Lantos lánya) több amerikai honatya társaságában megkoszorúzza Raoul Wallenberg szobrát.
A New York-i "magyar" képviseleten április 16-án Erdély elveszett zsidó zenéje címmel a Muzsikás együttes ad koncertet. A rendezvény védnökei az amerikai metropolisz Zsidó Örökség Múzeuma, Ido Aharoni izraeli és Dán Károly magyar főkonzul. Két nappal később a két misszióvezető David Dangoor svéd főkonzullal és a holokausztot a budapesti gettóban túlélő Arthur Schneier rabbival kiegészülve vesz részt Wallenberg-megemlékezésen a manhattani Park East zsinagógában.
Április 17-én, a Wallenberg-centenárium alkalmából a washingtoni követségen emlékkonferenciát tartanak, amelyen felszólal majd Kati Marton, a svéd diplomata életrajzírója, Michael Abramowitz, az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeuma Lelkiismeret Bizottságának elnöke és Douglas Davidson, az amerikai külügyminisztériumnak a holokauszt témakörében illetékes különmegbízottja. A Bloomberg hírügynökség szerkesztője, Al Hunt által moderált eszmecserét Annette Lantos zárja.
A Los Angeles-i a magyar főkonzulátuson április 24-én a "vészkorszakot" a magyar fővárosban túlélt és Wallenbergnek az életmentő okiratok kiállításában segédkező Andrew Stevens részvételével tartanak megemlékezést. A képviselet a hónap folyamán a helyi Mensch Alapítvánnyal közösen rendezett konferenciát, és egy külön kiállításra készül a nyugati parti nagyváros Holokauszt Múzeumában.
Az amerikai fővárosban működő követségen április 26-án Katona Ferenc, a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum kutatója tart előadás az intézmény levéltárában található magyar anyagokról. Az emlékhónap során a képviseleten levetítik az Ocskay László százados, az elfelejtett hős, a Biztatóan int a gyertyafény - Szenes Hanna, a Gaudiopolis - In Memoriam Gábor Sztehlo filmeket és az Egyszer volt… című dokumentumfilmet, és bemutatják Imre Kertész azonos című regénye alapján készült, Koltai Lajos rendezte Sorstalanságot.
A New York-i főkonzulátuson május-júniusban olyan művekből rendeznek kiállítást, amelyekbe Böröcz András magyar szobrászművész kezdeményezésére, különböző országokban élő alkotók a Waldsee-képeslapok nyomán saját asszociációikat foglalták, s amelyek a Hebrew Union College gyűjteményében vannak.
Október 10-én, Randolph Braham professzor védnökségével a New York-i képviselet szimpóziumot rendez Wallenbergről a Zsidó Múzeummal és a New York-i Városi Egyetemmel közösen.
(MTI nyomán)