A Trianon '92 vasárnapi rendezvénye - egy 16 órától 17 óráig tartó program kivételével - az eredeti helyszíntől mintegy fél kilométerre található Üdülő sétány melletti Kacsa-tónál lesz megrendezve. A rendezőség azért döntött így, mert a nem teljesen egyértelmű képviselő-testületi határozat felveti annak lehetőségét, hogy a rendezvényt a hivatalos szervek megzavarhatják.
A megemlékezés méltóságteljes lebonyolítása érdekében döntöttünk a teljes helyszínváltozás mellett. Az eredeti helyszínen (Magyarország közepe) eligazító táblák segítik majd az oda érkezőket - írja közleményében Samu Tamás Gergő főszervező.
Korábban írtuk: A szarvasi Jobbik és a Gyarapodó Magyarországért Alapítvány az elmúlt évek rendezvényei után színvonalas, a trianoni tragédia problémái kapcsán előremutató rendezvényt szervez június 3-án vasárnap, a Nagy-Magyarország mértani középpontjánál található parkban. A rendezvényen ismert közéleti személyek, művészek, az elszakított területek meghatározó magyar politikusai vesznek részt, valamint hagyományőrző és kulturális előadások is lesznek. A tervek szerint az eseményt egy esti koncert zárta volna az autentikus, méltó helyszínen a Szkítia és a Kalapács zenekarok fellépésével.
Azonban a város fideszes többsége, MSZP-s támogatással a mai képviselő-testületi ülésén megtiltotta a színpad felállítását, így a várhatóan több száz főt megmozgató ingyenes rendezvény programjait a füvön kell megtartani, a koncerteket pedig a közeli Kacsa-tónál kell lebonyolítani. A testületi ülés fideszes többsége az eredeti elképzelés szerint az egész trianoni rendezvényt száműzni akarta Magyarország közepéről.
Felháborítónak tartom, hogy a nemzeti sorstragédiánkról való méltó megemlékezést a város fideszes vezetése akadályozni kívánja, és az egységes programot megbontva próbálja ellehetetleníteni a rendezvényt. Gyalázat, és a Kádár-rendszerre emlékeztető, amit a képviselő-testület többsége művel - írja közleményében Samu Tamás Gergő, a Jobbik Békés megyei és szarvasi elnöke, megyei közgyűlési képviselő.
A rendezvény korábbi plakátja: