A május 31-én, csütörtökön megtartott testületi ülésen Egyek nagyközség képviselő-testülete döntött az általános iskola és az óvoda egyházi fenntartásba való átadásáról.
A parlamenti kétharmad „jóvoltából” immár „kiemelt egyházak” kategóriájába tartozók közül hárman jelentkeztek a május 5-i határidőig: a Baptista Szeretetszolgálat, a Római Katolikus Egyház és a Hit Gyülekezete. A baptisták menet közben kiszálltak, mert az egyházi normatívának csak max. 80%-át szándékoztak átadni, így eleve hátrányba kerültek a másik kettővel szemben, akik 100%-ot ígértek.
Zoom
Az egyeki központi általános iskola
A Hitgyüli meglehetősen pofátlannak tűnő módon az utolsó pillanatban jelentkezett be, már egyértelműen a zavarkeltés látszatát keltve, mert maguk sem gondolhatták komolyan, hogy esélyük lehet Egyeken, az 5600 lakosú nyugat-hajdúsági, dominánsan katolikus településen. Mindenesetre a májusi egyeztető tárgyalásokon és szerződéstervezetükben fűt-fát ígértek. A gyerekek, a szülők és a tantestület tagjai között végzett felmérések meglehetősen kétséges eredményének köszönhetően a cionista szekta már-már elbizakodhatott a településen. A testületi döntést megelőző egyeztető fórumokon, a falugyűlésen és bizottsági üléseken alkalmanként arrogáns, pimasz stílusban léptek fel.
A csütörtöki testületi ülésen a hitgyülis önkormányzati képviselőtől megszokott obstrukció miatt négy óra hosszúságúra nyúlt napirendi pont-tárgyalás után a kilenctagú testület teljes létszámban, minősített többségi, név szerinti, nyílt szavazással döntött.
Zoom
Az egyeki napközi otthonos óvoda
A Hit Gyülekezetére hárman szavaztak igennel (egy hitgyülis, ex-eszdéeszes akárki és két független képviselő), három másik tartózkodott (köztük két pedagógus döntéshozó), valamint hárman, Vigh József jobbikos települési és megyei képviselő, Dr. Miluczky Attila független polgármester és a fideszes Holló János alpolgármester nemmel szavazott.
A Római Katolikus Egyházra hatan voksoltak igennel, a két pedagógus itt is tartózkodott, az egyetlen „nem” szavazat a már fentebb említett „csodálatos elmétől” származott.
A szavazást megelőző hosszas vitában Vigh József a Hit Gyülekezete keresztény egyházi mivoltát és legitimitását kérdőjelezte meg. Szóba került továbbá a hazaárulás büntetőjogi kategóriája, a Gyülekezet destruktivitása, pénzimádata, valamint a katolikusokat (és általában minden valódi keresztényt) gyalázó, lenéző, önmagukat felsőbbrendűnek beállító stílusa is. A fideszes alpolgármester a hitgyülis képviselő sorozatos csúsztatásaira és valótlan állításaira hívta fel a figyelmet. Dr. Miluczky Attila polgármester a történelmi és nemzeti hagyományokra, az önként megvallott népszámlálási katolikus kötődésekre, valamint a balul elsült hajdúsámsoni és ajkai testületi döntéseket követő lakossági felzúdulásra hivatkozott döntése meghozatala indokául.
Zoom
Az egyeki újtelepi iskola homlokzata: a hitgyülisek ide is be akarták befészkelni magukat
A Római Katolikus Egyház Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyéje tíz évig működtetheti az egyeki iskolát és óvodát. Ígéretük szerint legnagyobb gondot fordítanak a keresztényi értékrend elplántálására a gyermekekben, az erkölcstan oktatására, és biztosítják az igény szerinti alternatív felekezeti hittan-oktatást. Emellett garantálják a pedagógusok közalkalmazotti juttatásait.
A Hit Gyülekezete „bibliaóráinak” nem szándékoznak teret biztosítani.
A testületi ülésen megjelent Fodor András püspöki helynök, Papp László egyeki plébános, valamint a másik oldal képviseletében számos megyei és térségi hitgyülis vezető is.
-ronkonczky-
(Kuruc.info)