Tragikusnak tartja az LMP, hogy a fővárosban "inzultálták és minősíthetetlen hangnemben szidalmazták" Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbit.
Szabó Tímea, az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság alelnöke közleményében hangsúlyozta, hogy mélységesen elítélik az esetet, és határozottan tiltakoznak az ellen, hogy egy társadalomban bárkit megbélyegezzenek származása, etnikai, vallási vagy egyéb hovatartozása miatt.
"Ez az egyik legszörnyűbb tett, amit a társadalom tagjai elkövethetnek egymás ellen" - fogalmazott a képviselő, aki hozzáteszi: a politikusoknak óriási a felelősségük abban, hogy példát mutassanak, és a kirekesztés minden formája ellen a leghatározottabban fellépjenek.
Polgármesteri szintre emelnék a benyalást
Csütörtökön a Baranya megyei Siklós polgármestere is csatlakozott Áder János felhívásához, amelyben a köztársasági elnök elítélte a Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi elleni "inzultust"; a polgármester egyúttal az ország valamennyi polgármesterét, képviselő-testületét felkérte a csatlakozásra.
Marenics János, a város független polgármestere közleményében azt írta: , "hiszem, hogy ha az ilyen és hasonló antiszemita inzultusok ellen minél több felelős vezető - települési szinten is - felemeli a hangját, akkor visszaszorítható lesz ez a gyűlöletkeltő, kirekesztő magatartás".
(MTI nyomán)