Miközben a szerencsétlen tanárok vért izzadnak, hogy életben maradjanak, a szülők egy jó része pedig inkább nem eszik, csakhogy gyermekének meg tudja venni a tankönyveket, addig a tankönyvkiadók hatalmasat kaszálnak.

Hogy mennyit, nem lehet tudni, mert a profitjuk ebben a Soros-féle rohadtul nyitott társadalomban üzleti titoknak minősül. Minden fontos adat üzleti, netán szolgálati titok, az is, hogy mennyi pénzt rabolnak el tőlünk.

Érdekes felfogása egyébként a szabad piacnak, amikor az állam kötelezővé teszi polgárainak, hogy befizetéseikkel növeljék a magáncégek amúgy sem kis profitját. Mert ugye iskolába járni kötelező, a tankönyvet megvenni szintén kötelező...

Annyit azért tudhatunk: tavaly 16 milliárd forint értékben forgalmaztak tankönyveket, de ez az adat önmagában nem sokat mond. Szegény tankönyvkiadóknak nőtt a költsége, legalább 10%-kal, az energia és a papír árának emelkedése, valamint a gyereklétszám csökkenése miatt.

De ők annyira rendesek, hogy a könyvek átlagosan csak 4-5%-kal emelkednek. Igazán megható. De ami a nyelvkönyveket illeti, az más, ott 10-20%-os áremelkedés van, hogy miért, azt senki sem tudja.
Talán az új tudás program része a nyelvkönyvek árának ilyen mértékű emelkedése?

Lehetséges, de nem lehet tudni semmi biztosat. De senki se idegeskedjen, mert minden tankönyv időben megérkezik az iskolákba, vagy legalábbis a nagyobbik részük. Megy itt minden, mint a karikacsapás.
P.O., FN alapján