Már az ünnepélyes szentmise kezdete előtt több órával gyalogosan érkeztek a zarándokok a Hercegszántó melletti Vodica-Máriakert kegyhelyre hétfőn, ahol szeptemberben állították fel a világ legnagyobb méretű Mária-szobrát.
Az ünnepi esemény előtt Polyák Imre plébános rádiós interjúban elmondta: 2006 év elején az Amerikai Egyesült Államokban élő Vöő Sándor azzal a kéréssel fordult hozzá, hogy egy Szűz Mária-szobrot szándékozik készíttetni és felállíttatni a településen, ahonnan 1956-ban távozott.
A plébános elmondta, hogy a szobor adományozója eredetileg egy templomot szeretett volna építeni, ám nem talált olyan társadalmi visszhangot az anyagiakat tekintve felvetése, hogy a több százmilliós beruházás megvalósulhasson, ezért az összegyűjtött pénzéből ilyen formában kívánt hálát adni a Gondviselésnek.
A falu központjától két és fél kilométerre lévő Vodica-Máriakert kegyhelyen állították fel a 10 méter 53 centiméter nagyságú alkotást, melyet a Pécsett élő Rigó István szobrászművész két év alatt készített el.
A szentmise helyszínére érkező zarándokokat Feigl József polgármester is köszöntötte, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a 2.300 lakosú község címere is Mária mennybemenetelét ábrázolja, valamint a településen található két templomot, a szerb ortodox és a római katolikus templomot is Mária tiszteletére szentelték fel. A polgármester beszámolt arról, hogy az adományozó által létrehozott alapítvány tulajdonába került az a másfél hektáros terület, ahol a szobrot felállították. A szobor ápolását, s az ott kialakítandó park gondozását is az alapítvány végzi, de számítanak további adományozókra is.
A Kalocsa-Kecskeméti Metropolita Főegyházmegye valamennyi papja és az érseki tartomány egyházmegyéiből is érkező papok a plébánián várták az érkező főpásztort. Dr. Bábel Balázs kalocsai érsekkel együtt indulva a szoborhoz először egy családi ház előtt levő kis Mária-házat szentelt fel az érsek, majd találkozott a kis kápolna 85 éves gondozójával, aki könnyek között fogadta az érsek áldását. A település melletti kegyhelyre érve megáldotta a régi Mária szobor felújított helyét, majd közös rózsafüzér-imádság után megáldotta a világ legnagyobb Mária-szobrát, illetve az alkotás mellett felállított márvány keresztet. A miséző oltárt a szentmise keretében szentelte fel az érsek az oltár mellett felállított festménnyel együtt, amely Szent István ország felajánlását ábrázolja, majd főegyházmegyéjét, a magyar egyházat és a magyar nemzetet az itt élő nemzetiségekkel együtt felajánlotta a Magyarok Nagyasszonyának.
A Mária-szobrot a település utolsó házától induló földúton lehet megközelíteni. A település pályázni szeretne a szilárd burkolatú út megépítéséhez szükséges forrásokra is, mert az útépítéshez szükséges 30-40 millió forintot önerőből nem tudják előteremteni.
Kép, szöveg: Kuris István László