Szeretett Magyar Honfitársaim!

Ezen nehéz és válságos időkben szeretnék Nektek elmesélni egy történetet, mely betekintést nyújt nemzetünk dicső történelmének egy kevéssé ismert szegletébe, megismertetvén szent királyi családunk egy női tagját, aki a mai Spanyolországba férjhez menvén az ország történelmében páratlan módon a legmegbecsültebb és legjobban szeretett spanyol királynévá vált.
A történet 1216 környékén kezdődik, amikor Alba-Regia királyi fővárosban, vagy Esztergomban megszületett II. András nagy királyunk és második felesége, Courtenay Jolán francia grófnő és latin császári hercegnő leánygyermeke, Jolán (Jolánta).
1234 februárjában András király követei Barcelonában megkötik az eljegyzést az ifjú hercegnő és Aragónia ifjú, özvegy királya, Jakab között, és hozományként 12000 ezüst márkát fizetnek. 1235 közepe táján András király útnak indítja gyermekét Aragónia felé Bartholomeo pécsi püspök és a király közeli rokona, Dionisio, Szepes grófja kíséretében. Az ifjú hercegnő útközben értesül édesapja halálhíréről, és így érkezik meg Barcelonába 1235 novemberében.
1235. december 11-én kettejük házassága megköttetik barcelonai katedrálisban, és az ifjú hercegnő felveszi a Violant, Aragónia és Mallorca királynéja, Barcelona, Urgel, és Mompelier grófnéja címeket.
Jakab király ekkor már a valenciai kalifa, Zayyan ibn Mardanish ellen harcolt a mai Valencia tartomány északi felében. Az ifjú királyné nem hagyta el férje táborát, onnan igazgatta az aragón udvart. 1238-ban az el puig de santa maria-i csatában Jakab csapatai legyőzik a kalifát, és elfoglalják Valencia városát. Jakab megalakítja a Valenciai Katolikus Királyságot, így Jolánta megkapja a megtisztelő Valencia első királynéja címet, és a mai Castellón megye főbb településeit.
1251. szeptember 8-án férjével kiállították azon oklevelet, melyben engedélyezték Castellón de Burriana nevű uradalmuk átköltöztetését a hegyoldalról a tengerpartra, és ennél fogva a mai Castellón de la Plana város megalapítását.
1251. szeptember 23-án az akkor már nagybeteg királyné férjével meglátogatta az épülő tarragonai katedrálist, ahol utasítást adott oltár építésére szeretett nővére, Szent Erzsébet tiszteletére.
1251. október 12-én Violant d´Hongria, Aragónia, Mallorca és Valencia királynéja hosszú betegség után 35 évesen átadta lelkét Teremtőjének a Huescában található Santa Maria de Salas monostorban. Testét, végakaratának megfelelően, a lleidai Vallbona de les Monges településen lévő ciszterci apácák Santa Maria monostortemplomában az Aragón királyi család sírboltjában helyezték örök nyugalomra.

Szarkofágja a főoltár mellett található, mely mellett Mádl Ferenc köztársasági elnök emléktáblát helyezett el 2005-ös spanyolországi látogatása során. A templom falán castellóni zarándokok kerámia emléktábla található magyar nyelven: „Árpád-házi Jolánta nyugszik itt, magyar királyi hercegnő, I. Jaume (Jakab) királynak hitvese, Pannónia szép virágszála, aki Spanyolországot jeles uralkodók és glóriás szentek nemzetségével ajándékozta meg”.
Castellón város 1988. október elsején, a világon egyedülálló módon szobrot emelt tiszteletére a róla elnevezett téren.

A szobor talapzatát az Árpád-ház és Aragónia címerpajzsai, illetve a következő felirat: „Castelló i Els Cavallers de la Conquesta a la Regina Na Violant d´Hongria”, azaz „Castellón és a Honfoglalás Lovagjai Magyar Violant Királynőnknek” díszítik, és amely szobrot a legnagyobb tiszteletadással koszorúzza meg a város minden évben a Magdalena ünnepség keretében.

A 2007-es Magdalena alatt emléktáblát is avattak tiszteletére a következő szöveggel:
„Ez a tér, melyet 1982. február 12-en készítettek és ajánlottak Violant d’Hongria emlékére, ahol minden évben és a Magdalena hetében a Honfoglalás Lovagjainak Testvérisége megemlékező tiszteletadással emlékezik Valencia első királynéjára.
Ma ezen alkalom 25 évfordulóját ünnepeljük, és megemlékezünk Castellón lakóival a legnagyobb megbecsüléssel a Honfoglalás Lovagjairól és a mi Violantunkról.
Nagy erényéért és emberségességéért mellyel mindig is viseltetett alattvalói felé.
Castellón, 2007. március 13.”

Barcelonában, Zaragozában, Valenciában, Castellónban, Vila-Realban, és számos más településen utcák és terek őrzik Valencia első királynőjének, a magyar hercegnőnek nevét.

Eddig a történelem. Gondolom, nem sokan ismeritek történelmünk eme dicsőséges részét. Én sem ismertem, amíg a sors Castellón de la Plana városba nem sodort.

E valenciai megyeszékhelyen, Castellónban ő a legjobban szeretett és tisztelt történelmi személy, akinek (és a város újraalapításának) tiszteletére és emlékére minden évben megrendezésre kerül a Magdalena-ünnepség.
Minden évben királynőt választanak Jolánta tiszteletére, ami a protokolláris tisztségeken túl a lehető legnagyobb megtiszteltetés egy fiatal lánynak. Számon tartják ezt egész életükben, és ezáltal mindig nagy megbecsülésnek örvendenek.
Az idei ünnepségsorozaton tartották a XXI. Nemzetközi Fesztiválzenekarok Találkozóját (XXI. Festival Internacional de Música de Festes), melynek idén többek között Magyarország ismét a vendége volt. Hazánkat és a világ magyarságát a Solti Ifjúsági Fúvószenekar, illetve a Kiskőrösi Angyalok Mazsorett Csoport képviselte Fuchs Attila karnagy vezetésével. Az együttesek fellépését mindenhol siker koronázta, műsoraikat a közönség felállva tapsolta. Itt szeretném megosztani Veletek az ezekről készült képeket és videót. Ezúton szeretném megköszönni a fellépőknek ezt a csodálatos és felejthetetlen élményt, mellyel hazánk jó hírét öregbítették ezen a mindannyiunk számára sem közömbös ünnepen.








Kérem minden nemzettestvéremet, akik e sorokat olvassák, hogy ismerjék meg újra, és ne hagyják feledésbe merülni nemzetünk őseit és hőseit, akik tudásukat, tisztességüket és életüket adták azért, hogy a sok vérzivataros század után is mi még magyarnak hívhassuk magunkat. Emlékezzünk rájuk, és tanuljunk példájukból, hogy elűzhessük a hódító, sötét felleget fejünk fölül, ezáltal teremtve a régi alapokon egy új, boldog és büszke Magyarországot.
Testvéri szeretettel küldöm e sorokat Spanyolországból minden magyar testvéremnek az anyaországban, Erdélyben, Délvidéken, Kárpátalján, Felvidéken és a Föld minden pontján!
Isten áldjon és segítsen minket!
Czotter Balázs - Kuruc.info
Castellón de la Plana, 2009. április 8.
 

Magdalena 2009 from krel on Vimeo.