Provokációval és holokauszt-tagadással vádolta a jobbikos Gaudi-Nagy Tamást a szocionista Steiner Pál az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának hétfői ülésén Budapesten.

A testület az MSZP által kezdeményezett, a "nemzetiszocialista vészkorszak" történelmének a fiatal generációk körében való "minél teljesebb megismertetése", valamint az "emlékezetkultúra fontosságának tudatosítása" érdekében szükséges egyes intézkedésekről szóló országgyűlési határozati javaslathoz benyújtott módosító indítványt vitatta meg. A Tóbiás József (MSZP), Steiner Pál (MSZP) és Lendvai Ildikó (MSZP) kezdeményezte határozati javaslat arra kérné fel az oktatási minisztert, hogy dolgozzon ki ajánlást, hogy valamennyi közoktatásban tanuló meglátogathassa az auschwitz-birkenaui munkatábor helyén létrehozott emlékhelyet és múzeumot Lengyelországban.
Az előterjesztők zárószavazás előtti módosító indítványa azt tartalmazta, hogy az iskola a látogatás megszervezéséhez teljes költségtérítésre legyen jogosult.
A vitában Gaudi-Nagy Tamás azt mondta, pártja nem támogatja a módosító indítványt. Mint mondta, "vannak kritikák azzal kapcsolatban, hogy a történelmi emlékhely kialakítása mennyire felel meg a valóságnak. Bizony nem aggálymentes ennek a helynek a kialakítása". Hozzátette: ha ez a kijelentése nem fér bele a véleménynyilvánítási szabadságába, "tegyük le a lantot és menjünk haza."
Az ellenzéki képviselő azt mondta, a költségszempontok és a kritikák miatt nem támogatják a javaslatot. Megjegyezte, hogy a Terror Háza bemutatja azokat a borzalmakat, amelyek ebben az időszakban történtek.
Steiner Pál arról beszélt, egy magánszemély és egy parlamenti frakció is feljelentette a képviselőt azért, amit már korábban is és most, a bizottság ülésén is elmondott. Úgy fogalmazott, előterjesztőként nem akar erre a provokációra válaszolni, és azt kérte a bizottságtól, hogy ne kelljen folyamatosan ezt hallgatnia. Bár Gaudi-Nagy Tamás az mondta, nem akar holokauszt-tagadást elkövetni, de folyamatosan ezt csinálta - vélekedett az érzékeny lelkű zsidó.
A fideszes Cser-Palkovics András, az alkotmányügyi bizottság elnöke arra kérte a jobbikos képviselőt, hogy a módosító indítványról folyjon a vita. Hozzátette, hivatalosan nincs tudomása semmilyen eljárásról.
Rubovszky György (KDNP) közölte, nem támogatják a módosító indítványt, mert korábban arra a kompromisszumra jutottak, a Nemzeti alaptantervbe ajánlott utazásként kerül be az auschwitzi emlékhely felkeresése, és hogy nem kérnek hozzá semmilyen költségvetési támogatást.
A mocskos zsidó Steiner erre a felvetésre adott válaszában a magyarság egyik legtragikusabb korszakához próbálta hasonlítani a holokamut. Úgy fogalmazott, nem elegáns anyagi szempontokra hivatkozni, főleg, hogy recski munkatábor meglátogatása esetén részleges, a Terror Háza esetében meg teljes finanszírozást biztosítanak. Az alkotmányügyi bizottság végül elvetette a módosító indítványt.
Gaudi-Nagy Tamás a javaslat parlamenti általános vitájakor, május végén is arról beszélt, nagyon sok kritika merült fel azzal kapcsolatban, hogy az auschwitzi emlékhely kialakítása megfelel-e a valós történelmi tényeknek. Erre reagálva Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szolgai közleményben hangoztatta, senkinek nincs joga megkérdőjeleznie a "holokauszt tényét", "milliók szenvedését és halálát". A szocionista Steiner Pál és Nyakó István a legfőbb ügyész eljárását kérte, míg a DK-s Molnár Csaba jelezte, feljelentik az igazságot kimondó jobbikos képviselőt.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: