Az izraeli nagykövetség közreműködésével, Európában elsőként a Pázmány Péter "Katolikus" Egyetemen kerül az egyetemi alapozó képzésbe a "holokauszt története". Az egyetem holovallású rektora ma lelkesen bizonygatta, hogy az egyház már ötven éve sajnálatát fejezte ki a "zsidókat ért üldöztetés miatt".
Zoom
A Pázmány rektora és a nagyfőnök
A Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) lesz az első felsőoktatási intézmény Európában, ahol minden szakon kötelező tantárgy keretében tanulnak majd a hallgatók a "holokausztról" – jelentette be kedden Szuromi Szabolcs, az egyetem rektora és Ilan Mor, a gyarmattartók budapesti nagykövete. A szeptemberben induló, (most még "csak") egy féléves tárgy ('A holokauszt és emlékezete') úgynevezett alapozó képzés lesz, hasonlóan a Bevezetés a katolikus hit rendszerébe című tárgyhoz.
Zoom
Szuromi Szabolcs felidézte: tavaly, a második vatikáni zsinat által ötven éve elfogadott Nostra aetate kezdetű nyilatkozatról rendezett konferencián merült fel, hogy "új megközelítésre van szükség, hogy az új generációkban is világos kép alakuljon ki az antiszemitizmus elfogadhatatlanságáról". A nyilatkozat ugyanis kimondta: az egyház "evangéliumi vallásos szeretettől indítva fejezi ki sajnálatát a gyűlölet, az üldözések és az antiszemita megnyilvánulások miatt, bármikor és bárki részéről érték a zsidókat”.

Korábban is egyezkedtek már az egyetemen
Ilan Mor mérföldkőnek nevezte a tantárgy bevezetését azon "a hosszú és nehéz úton, amelyet Magyarországnak végig kell járnia, hogy megbirkózzon a múlttal és a jelennel, hogy demokratikusabb, toleránsabb ország legyen".
A nagykövet kinyilatkoztatta: ebben a folyamatban az oktatás a legfontosabb, ami otthon és az óvodában kezdődik, de "ha ez hiányzik, akkor a felsőbb oktatásban kell pótolni a hiányosságokat".
Zoom
A jenkik is szeretik Szuromit - van is okuk rá
A PPKE-n elinduló tantárgy tartalmi kidolgozását két tel-avivi professzor, Dina Porat és Raphael Vago végezte, "szem előtt tartva a magyar sajátosságokat".
(VS korrigálva)
Frissítés: olvasónk gondolatai:
Adjon az Isten!
Tavaly végeztem a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának teológus szakán. Mint volt hallgató, különösen megrökönyödve olvastam a híreket, miszerint a Pázmányon bevezetik a holokausztról szóló tárgyat.
Miután kb. felkiáltottam - ennyire nincs önbecsülésünk?! -, néhány kérdés felmerült bennem:
- hogy jön ez az oktatásba egyáltalán Magyarországon? Pláne a katolikus irányvonalon?
- nem elég a médiában, kiállításokon, művészeti alkotásokban (amik közpénzből valósulnak meg) nyomatni a legújabb vallást?
- hogyan jön ez ide 2015-ben? Ennyi erővel lehetne (lennie is kellene, hiszen rólunk szól!) kötelező Trianonról szóló tantárgy; vagy talán a "csehszlovákok", a szerbek vagy a románok kegyetlenkedéseit is tanítani kellene? És a felsoroltakat akkor taníttassuk más országokban is, sőt, a rabbiképzőn a Tanácsköztársaság borzalmait?
- mikor törlik az egyetem nevéből a "katolikus" jelzőt? Nem túlzok, 10 évvel ezelőtt a fent említett téma még elképzelhetetlen lett volna!
Pázmány Péter nekünk, magyaroknak az egyik legnagyobb példaképünk (lehetne, nem véletlenül nem tanulunk róla). Mint keresztényeknek (nemcsak katolikusoknak), szintén. Magyarország három részre szakadása idejében Bocskai (aki református volt, mégis naponta imádkozott érte Pázmány) mellett a másik kiváló politikusunk. Na most az ő nevét viselő egyetemen két tel-avivi professzor által összeállított anyagot fognak tanítani. Ehhez nem kell semmit hozzáfűzni, aki nem érti a fonák helyzetet, az sajnos - nem szokásom dobálózni a szavakkal, de - nem magyar, nem keresztény, és teljes hiányában van a történelemnek, no meg a gondolkodásnak. Gyökértelen.
Szuromi Szabolcs rektor úrban pedig csalódtam. Kánonjogot tanított nekünk, és, bár nem volt a kedvencem, mégis sokszor magával ragadóan tartotta az előadásokat, szellemes modorban. Sajnálom, hogy ő is letért egy útról. Azt mondta, az evangéliumokkal nem egyeztethető össze az antiszemitizmus. Felhívnám azok figyelmét, akik a "tartsd oda a másik orcádat is" mondatot tartják mérvadónak Jézus két cselekedetére: az egyik, amikor ostort font, és kiűzte a kereskedőket(!) a templomból. Tehát nem finomkodott, "hogy jaj, a szeretet, izé, légyszi, menjetek már ki".
A másik, amikor elfogatása után ütötték Őt a főpap házában. Nem azt mondta, üssetek csak nyugodtan, hanem: "Ha rosszul szóltam, bizonyítsd be a rosszat, ha pedig jól, miért ütsz engem?" Tehát nem érzelmileg, hanem ésszel cselekedett, teljesen logikus kérdést tett fel. Mi is merjünk minél többször "csak" kérdezni! Elég kínosakat... sajnos bőven lehet. Hátha valaki a fentiekre is tud elfogadható(!) választ adni!
A végén pedig elismerem a zsidóknak, győztek. Nem mától kezdve, hanem az elmúlt években, mikor az összes levegőt elszívták előlünk. Mert ha most kimennénk tüntetni vagy petíciót írnánk (nem erre a szakra jelentkeztünk, keresztény magyarként miért kéne tanulnunk a holokausztról a felsőoktatásban?), rögtön ránk sütnék: antiszemiták, holokauszttagadók vagyunk.
Sakk-matt, ügyes húzás volt.
Mégis, a szebb jövőben és a Pázmány-Prohászka-Mindszenty vonal feléledésében bízva, reménykedve, tegyünk, amit még tudunk.
Hámori Viktor
2. frissítés: nem csak olvasóinknál verte ki a biztosítékot a kötelező holokausztozás
"Az egyetem hallgatói nem annyira értik, miért volt erre szükség" - írja a Zsindex, bemutatva néhány "értetlenkedői" véleményt, melyek az egyik egyetemi Facebook-csoportban olvashatók:
Zoom
Zoom