Az MSZP EP-képviselőjének információi szerint a Sargentini-jelentésről szóló keddi szavazásnál a tartózkodás nem befolyásolja a végeredményt.
A szocionisták európai parlamenti képviselője azt írta Facebook-oldalára:
"Bennfentes információim szerint az Európai Parlament Jogi Szakszolgálata néhány perccel ezelőtt arra az álláspontra jutott, hogy a "magyar ügyben" a szavazásnál a tartózkodás nem befolyásolja a végeredményt, ezzel a jogi vita le is zárult. A Fidesz hiába próbált egy 1979 óta érvényben lévő szabályt kijátszani!"
Amennyiben ezt az európai parlament elnöke hivatalosan is bejelenti, az azt jelenti, hogy az európai parlamenti képviselők kétharmada szinte bizonyosan megszavazza szerdán a Sargentini-jelentést, azaz beélesítik az "atomot" a 7-es cikkelyes jogállamisági eljárást Magyarországgal szemben - örvendezik a SzektATV.
Kérdés persze, hogy esetleg fideszes tiltakozásra az európai parlament alkotmányjogi bizottsága is megvizsgálhatja-e a kérdést. A fideszesek azt mondják: különleges szavazásról van szó, hiszen érinti az EU-alapszerződést a voksolás, akkor pedig be kell számítani az "udvarias nemet" jelentő tartózkodó voksokat is, nemcsak az "igeneket" és a "nemeket".
(ATV nyomán)