"A roma lakossággal szembeni gyűlöletkeltésre alkalmasnak" nevezte Lévai Katalin európai parlamenti képviselő a Móricka című vicclapban megjelent képregényt, ezért ügyészségi vizsgálatot szorgalmaz a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség vezetőjének írt és az MTI-hez szerdán eljuttatott levelében. Szerkesztőségünk egyetért vele, valóban gyűlöletkeltő a cigánybűnözés és az ezt leplezni hivatott rásszistázás - ezt ábrázolja a képregény. Nem a valóságra rávilágító alkotó és főszerkesztő hát a hibás, hanem a naplopó, bűnöző cigány hordák, melyek kivívják a becsületes, dolgozó, őket eltartó lakosság haragját.
Az EP Szocialista képviselőcsoportjának cigányügyi szóvivője levelében azt írta: "a provokatív publikáció ellentmond az alapvető emberi jogoknak, az Európai Uniós jogszabályoknak, az európai gyakorlatnak és a közösség elleni izgatás illetve az uszítás bűncselekményeként értékelhető."
Lévai Katalin nem tartotta elégségesnek a cselekedet kizárólag erkölcsi és társadalmi elítélését, és kérte az ügyészséget, hogy tegye meg a szükséges lépéseket az ügy kivizsgálása érdekében. Magyarokat persze bármikor lehet ok nélkül gyalázni képregényben, versben, újságban, könyvben és TV-ben.
Sárik Attila, a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség elnökhelyettese az MTI megkeresésére azt mondta: megkapták a képviselő levelét, azt tanulmányozzák, illetve vizsgálják a hatásköri illetékesség kérdését is.
(Kuruc.info - MTI)