A "hazafiassági törvénytervezet" támogatására szólította fel a koalíciós tanács keddi ülésén partnereit a Szlovák Nemzeti Párt (SNS).
„Erre a törvényre nagy szükség van, különösen mostanában, amikor látjuk, mi történik déli szomszédunknál” – mondta Anna Belousovová, az SNS első alelnöke újságíróknak a tanácskozás után. A két koalíciós partner nyilatkozatai azonban nem voltak egyértelműek. „A hazafiassági törvényben végrehajtott változások megközelíthetővé tették a jogszabályt, de nem jóvá” – nyilatkozta Vladimír Meciar, a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) elnöke. „Tehát már támogatható” – tette hozzá Meciar. Pavol Paska házelnök, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) alelnöke kijelentette: el tudja képzelni, hogy támogassa a módosított törvénytervezetet. Az eredeti javaslat „merev és konzervatív” volt, és „nyomást próbált gyakorolni” az emberekre – fejtette ki Paska. Leszögezte: a Smer képviselői szabad kezet kaptak a pártvezetéstől a szavazásra.
Belousovová ugyanakkor felkérte koalíciós partnereit: támogassák, hogy a parlament mostani ülésén foglalkozzon Szegedi Csanádnak, a Jobbik európai parlamenti képviselőjének – szerintük – Szlovákia-ellenes kijelentéseivel. Az SNS első alelnöke szerint Szegedi Csanád egyik nyilatkozatában „több nagyon veszélyes, fasiszta állítás hangzott el, amely sérti a szlovák nemzetet”, és veszélyezteti Szlovákia szuverenitását. Példaként megemlítette: Szegedi azt javasolta, hogy a "szlovákiai magyarok" kapjanak magyar állampolgárságot és választójogot, illetve hogy az államnyelvtörvény miatt Szlovákiát zárják ki az Európai Unióból. A pozsonyi parlament kedden délután megnyílt ülésének kezdetén az SNS javaslatát besorolta a napirendi pontok közé. Belousovová azt javasolta, hogy a pozsonyi törvényhozás nyilatkozatban reagáljon a magyar EP-képviselő kijelentéseire.
(MTI)