Felelősségre vonták a XI. kerületi rendőrkapitányt a "cigányozós" közlemény miatt - számol be a Roma Sajtóközpont.
Mint ismeretes, az újbudai önkormányzat honlapján így mertek fogalmazni (s így tennének minden normális országban): "Férfi, 45-50 év körüli, fejtetőn kopaszodó, őszülő. Roma származású." Ezért feddték  meg a budapesti XI. kerületi rendőrkapitányt.
A BRFK Kommunikációs Osztályán közölték, hogy fegyelmi eljárást indítottak a XI. kerületi rendőrkapitány ellen, ami "az érintett felelősségének megállapításával zárult". Azt nem tudni, milyen büntetést szabtak ki a vezetőre, erről a rendőrség a személyes adatok védelméről szóló törvényre hivatkozva nem adott tájékoztatást.
A kisebbségi, valamint az adatvédelmi biztos közös állásfoglalása már 1997-ben törvénysértőnek minősítette azt a gyakorlatot, hogy a rendőrségi közleményekben utalnak az elkövetők származására. Pintér Sándor belügyminiszter pedig még 1996-ban, országos főkapitányként azt hangsúlyozta, hogy "normasértő az, ha a rendőrség (...) a körözésnél vagy egyéb esetekben alkalmazott személyleírásnál népcsoportra, nemzetiségre vagy etnikumra utaló megjelölést használ".
(FN nyomán)