Szombat este mintegy háromszázan tüntettek a helyi községháza előtti téren azért, hogy a Németh család távozzon a faluból.
Az összejövetelen megjelentek Marián Kotleba Mi Szlovákiánk Néppártjának tagjai is, de incidensre nem került sor. Éjszaka viszont valakik felgyújtották a Németh család egyik házát.
„A Fehér Kereszt utcában található ház teteje leégett, a kár 10 ezer euró. Rongálás ügyélben indítottunk eljárást” – mondta Bozena Bruchtertová, a Nyitrai Kerületi Rendőr-főkapitányság szóvivője. A demonstráció alatt a rendőrüknek nem kellett beavatkozniuk, a tömeg békésen szétoszlott.
Szász Attila polgármester is csak vasárnap reggel értesült a gyújtogatásról. „A bejelentett tüntetésen nem történt rendbontás, a Mi Szlovákiánk Néppárt tagjai azonnal a rendezvény után távoztak a faluból. Sajnálom, ami történt, mert ez csak a mi tárgyaló pozíciónkat rontja. Pénteken a romák képviselő előterjesztették egy árajánlatot, mennyiért hajlandóak az önkormányzatnak eladni a házaikat. Jóval a helyi ingatlanárak feletti összegeket szabtak meg, nagyon nehéz lesz a dolgunk. Főleg, hogy a községben olyan a hangulat, hogy egy centet se fizessünk nekik, csak takarodjanak” – mondta Szász Attila.
Simonka István önkormányzati képviselő is úgy látja, a szőgyéniek olyan sokáig szenvedtek a Németh családtól, hogy már türelmetlenek.
(Új Szó nyomán)
Kapcsolódó: