Kábítószert, gázpisztolyokat, alabárdot és két körözött személyt is találtak a rendőrök a szőgyéni Németh család házában a csütörtökön tartott házkutatás során.

A családfőt és két fiát őrizetbe vették, mindhármuk ellen veszélyes fenyegetés, kábítószer birtoklása és más vagyonában okozott kár miatt indult eljárás. Az apát, egészségi állapotára való tekintettel, szabadon engedték – az Új Szó értesülései szerint dialízisre szorul –, a két fiú előzetes letartóztatásban van.

Némethék bűnlajstroma a szőgyéni konfliktus nélkül is tekintélyes. A 60 éves apa ellen korábban csalás, súlyos testi sértés, csoportos erőszak, hivatalos személy elleni támadás, magánlaksértés, garázdaság miatt folyt eljárás, 1998-ban nyolc hónap feltételes szabadságvesztésre ítélték. Idősebb fia, a 31 éves Frantisek Németh ellen garázdaság, rablás, zsarolás, engedély nélküli fegyvertartás, más vagyonában okozott kár, az igazságszolgáltatási eljárás akadályoztatása (bevonták a jogosítványát, mégis vezetett) folyt vizsgálat. Utóbbi bűncselekményért 2004-ben négy hónapot töltött börtönben. A fiatalabbik fiú, a 29 éves Peter Németh csoportos erőszak, kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények, zsarolás, engedély nélküli fegyvertartás és rablás miatt ismert a rendőrség számára, 2009-ben egy évre lecsukták.

A napokban tetőzött konfliktusok kapcsán három szőgyéni lakos tett feljelentést Némethék ellen. Az 54 éves Kunyík Vilmost az ifjabb Frantisek Németh alabárddal fenyegette meg, hogy megöli és felgyújtja az autóját. Fiát ugyancsak életveszélyesen megfenyegette. Egy harmadik szőgyéni lakos, Szűcs László pedig Peter Németh ellen tett feljelentést, aki azt kiabálta, hogy megöli és felgyújtja a házát. „Szemtanúk szerint az ifjabb Frantisek Németh kijelentette, ő az utca királya, minden fehér az alattvalója lesz és aki nem fogad szót neki, az megdöglik. Az egész faluban égni fognak az autók és a házak, amíg a szőgyéniek meg nem tanulják, ki itt az úr” – idézett a tanúvallomásokból a Nyitrai Kerületi Rendőrkapitányság szóvivője, Renáta Čuháková.

Némethék portáján a házkutatás során két körözött személy is előkerült. Egy 19 éves Niko nevű férfi ellen lopás miatt folyik eljárás, egy garamkálnai férfi pedig, akit igazságszolgáltatási eljárás akadályoztatása miatt ítélték el, azért bujkált, hogy ne kelljen börtönbe mennie. A házban talált fegyvereket szakértők vizsgálják, mert fennáll a gyanú, hogy más bűncselekmények elkövetése során is használták őket. A községben vasárnap este óta rendőrök felügyelik a lakosság biztonságát, a kerületi szóvivő közlése szerint addig maradnak, amíg szükség lesz rájuk. Sajtóértesülések szerint a rendkívüli helyzetre való tekintettel összehívták a község önkormányzatát, a helyiek pedig aláírást gyűjtenek. A petícióval azt szeretnék elérni, hogy a Németh család költözzön el Szőgyénből.
(Új Szó nyomán)
Korábban írtuk:
Feszült a helyzet az érsekújvári járásbeli Szőgyénben, ahol vasárnap közel száz ember követelte egy helyi cigány család távozását a községből. A rendőrség házkutatást tartott a korábban a szomszédokat megfenyegető családnál, s egy gázpisztolyt és szúrófegyvereket foglaltak le.
Az Új Szó értesülései szerint vasárnap este lincshangulat uralkodott a községben. A szőgyéniek Peter Németh portája előtt gyülekeztek és a család távozását követelték. Hamarosan a rendőrök is megjelentek, miközben két helyi képviselő próbálta nyugtatni a kedélyeket. A csoportosulás a rohamrendőrök kiérkezésekor bomlott fel. A magát vajdának nevező Peter Németh (Princo) azt állította, egyeseknél vadászpuskák, benzines palackok és baseball-ütők voltak. Méri Szilárd önkormányzati képviselő határozottan cáfolta ezeket az állításokat. Arról, hogy mi váltotta ki az incidenst, eltérőek a nyilatkozatok. A cigányok szomszédja, Kunyík Vilmos azt mondta, egy férfit vett védelmébe, akit a család bántalmazott. Némethék ezt cáfolva azt állítják, Kunyík Vilmos egy házastársi vitába avatkozott bele, illetéktelenül hatolt be a portájukra – tudósított a történtekről a lap.
A helyiek szerint a család, amely tíz éve költözött a faluba, a kezdetektől problémás volt. A szőgyéniek azt mondták, Némethéknél gyakoriak voltak a hangos veszekedések, a család több tagja börtönviselt, gyerekeikkel is sok gond volt az iskolában. Nem hivatalos rendőrségi értesüléseink szerint többféle bűncselekmény írható a számlájukra. „Amikor Szőgyénbe költöztek, rendkívüli módon megemelkedett a lopások száma a községben. Előfordult, hogy míg az idős asszonyok a templomban voltak, kirabolták a házukat. Havonta harminc-negyven lopásról érkezett bejelentés. A tettesek minden esetben a Németh család tagjai voltak, az esetek többségében bűnvádi eljárás is indult ellenük. Előfordult viszont, hogy a szomszédok féltek tanúskodni. A szőgyéniek tartottak ettől a családtól, többüket megfenyegették” – nyilatkozott az Új Szónak egy rendőr, aki jól ismeri a szőgyéni helyzetet.
Gázpisztolyt, alabárdokat, s feltehetően drogot is találtak a "vajda" házában
A rendőrség házkutatást tartott a családnál, mivel a családtagok állítólag azzal fenyegették meg az utcában élőket, hogy megölik őket. Emiatt több szőgyéni lakos is feljelentést tett a héten.
A rendőrség egy gázpisztoly és két alabárdszerű szúrófegyvert is lefoglalt, továbbá két családtagot őrizetbe vett. Egyikük ellen büntetőeljárást folyik lopás miatt, másikuknak pedig már korábban börtönbe kellett volna vonulnia a bírósági ítélet értelmében. A házban egy ismeretlen folyadékot is találtak, mellyel kapcsolatban kábítószeres bűncselekmény miatt indítottak eljárást.
Az üggyel a helyi önkormányzat rendkívüli ülésen foglalkozik. „Rendkívüli testületi ülést hívtunk össze, amelyen részt vesz az alpolgármester is. Hivatalos állásfoglalást adunk ki a faluban kialakult helyzettel kapcsolatban. Addig nem nyilatkozunk” – mondta Zelenai László hivatalvezető az Új Szónak.
A helyszínen járt Ravasz Jószef romológus, szociológus is, aki szerint nagyon súlyos következményekkel járhat az önbíráskodás. „Az esetről értesítettem a romaügyi kormánybiztost. Sürgetjük az ügy mielőbbi kivizsgálását” – nyilatkozott Ravasz.
(Bumm - Új Szó nyomán)