Tizenöt lakóház ablakát törte be egy cigány galeri Gyergyószentmiklóson. A rendőrség rohamosztaga fékezte meg a csoportot. Több mint 40 férfit és gyereket vittek be a rendőrségre. Senki nem sérült meg, az anyagi kár azonban jelentős.
Állítólag ló lopás volt az incidens kiváltó oka. A rivális cigány klán leszámolásra indult az ellen a család ellen, amelyik a rendőrséghez fordult. A hangos szóváltás után a bámészkodókat is megkergették, majd kövekkel dobálni kezdték a házak ablakait. „Itt voltam a szomszédban, s mikor hallom milyen kiabálással jönnek, az ablak zúzás, kert zúzás és a feleségem annyira meg volt ijedve, hogy hát majdnem rosszul lett” – mondta a Duna Híradónak nyilatkozó Kádár Ignác.
A rendőrök mindkét család férfitagjait előállították. „A helyszínen sikerült megelőznünk a további konfliktust. Az érintett személyeket bekísértük és vizsgáljuk az ügyet” - mondta a rendőrfelügyelő.
A szomszédoknak korábban is volt nézeteltérése a cigány családokkal, ezért már máskor is kértek segítséget a hatóságoktól. A gyergyói utcákban a helyiek szerint lincshangulat és félelem uralkodik. Így most a hatóságoknak arra is figyelniük kell, hogy az önbíráskodók nehogy újabb összetűzést robbantsanak ki.
(Duna Híradó nyomán)