Az RMDSZ-t tartja a “kisebbik rossznak” a december 9-i parlamenti választásokon induló magyar pártok közül Szász Jenő. Az MPP idén leköszönt elnöke a Nemzetstratégiai Intézet vezetői minőségében volt a Duna Televízió vasárnap esti meghívottja (hogy miért kapta ezt a közel száz fővel működő sóhivatalt Orbántól, arról itt olvashat).
A politikus, aki nemrégiben még Erdély Romániával való "egyesülését" ünnepelte Bukarestben Basescuval, a műsorban elmondta: a nyáron kellett volna az MPP-nek és az EMNP-nek összefognia, egy jobboldali koalíciót alkotnia annak érdekében, hogy őszre megteremtsék azt a külső kényszert, amivel rá tudják venni az RMDSZ vezetését, hogy legyen egy magyar válogatott a parlamenti megmérettetés érdekében. Meglátása szerint ez tudta volna a lehető legnagyobb mértékben mozgósítani az erdélyi magyarokat december 9-én.
Nagyon fontos, hogy december 9-én minden magyar menjen el szavazni, és természetesen a magyar közösség érdekeit tartsa szem előtt – vélekedett Szász, hozzátéve: “ha a választási törvényt nézzük, akkor az arra a pártra leadott szavazatok, amely nem éri el az 5%-os vagy a 6 plusz 3-as alternatív küszöböt, elvesznek. És mivel én attól tartok, hogy a Néppártnak nincs esélye a bejutásra, félő az, hogy a rájuk leadott szavazatok nem a magyarságot, hanem éppen román képviselők számát fogják a parlamentben szaporítani. Igazi jó megoldás nincs az erdélyi magyarság számára, mert valami többre volna szükség, mint amit az RMDSZ az utóbbi 22 évben produkált, de én azt látom, hogy ha a kisebbik rossz mellett kell az ember letegye a voksát, akkor fontoljuk meg az erdélyi egyházak üzenetét, hogy fontos, hogy az erdélyi magyarságnak képviselete legyen a parlamentben, és ha azt nézzük meg, hogy melyik párt tudja ezt a lehetőséget biztosítani az erdélyi magyaroknak, ha nem is nyugodt lelkiismerettel mondom, de látszik, hogy ezt az RMDSZ tudja megtenni.
(Duna TV - Transindex nyomán)
Frissítés: Nemcsak Szászt, az egész MPP-vezetést megvásárolhatták
Miközben sokan háttéralkut sejtenek Szász állásfoglalása mögött, a polgári alakulat vezetői megosztottak a tekintetben, kire szavazzanak az MPP hívei a december 9-i parlamenti választáson. Szász Jenő álláspontja azért érdekes, mert az MPP vezetőjeként évekkel ezelőtt meghirdette a választás szabadságát az RMDSZ-szel szemben, és egyik legkritikusabb ellenfele volt a szövetségnek - írja a kolozsvári Krónika.
Biró Zsolt, az alakulat jelenlegi elnöke tegnap a lapnak nyilatkozva igazat adott elődjének, és nyíltan arra biztatta a párt valamennyi tagját és szimpatizánsát, hogy szavazzon az RMDSZ-re. „Ha a magyarság a romániai lakosság mintegy 6 százalékát teszi ki, és a bejutási küszöb 5 százalék, akkor csak az RMDSZ-nek van esélye bejutni a törvényhozásba. A néppártiak által hangoztatott 6:3-as alternatív küszöb teljesítése gyakorlatilag lehetetlen” – állítja Biró. Hozzátette, az MPP nem azért nem állított saját jelölteket, mert elégedett az RMDSZ eddigi tevékenységével, hanem "a választási matematikából adódó meggondolásból".
Az MPP háromszéki szervezete szavazásra buzdít ugyan, de nem foglal állást egyik magyar párt mellett sem. Kulcsár Terza József, az MPP Kovászna megyei elnöke elmondta, fontosnak tartják a részvételt, mozgósító üzenetet fogalmaznak meg, és arra biztatják tagjaikat, hogy magyar jelöltre szavazzanak.
„Az RMDSZ elleni kifogásainkat számtalanszor megfogalmaztuk, az EMNP viszont megosztotta a nemzeti oldalt. Az önkormányzati választások előtt össze kellett volna fognunk, hogy eséllyel vehessük fel a versenyt az RMDSZ-szel” – jelentette ki Kulcsár. Közben viszont Nagy István, a Kolozs megyei Szék község MPP-szervezetének elnöke tegnap arra buzdította a párt tagjait és szimpatizánsait, hogy az EMNP-re szavazzanak.
Szász Jenő állásfoglalása különben azért érdekes, mert az MPP vezetőjeként évekkel ezelőtt meghirdette a választás szabadságát az RMDSZ-szel szemben, és egyik legkritikusabb ellenfele volt a szövetségnek. Politikai ellenfelei azonban az elmúlt időszakban azzal vádolták, hogy látványosan közeledett az RMDSZ-hez. Erre utal sokak szerint, hogy Verestóy Attila RMDSZ-es szenátor a kampány idején többször üdvözölte, miszerint Szász „megértette az egység szükségességét”, és az MPP nem indult a parlamenti megmérettetésen.
Sokan azt sem tartják véletlennek, hogy az RMDSZ-többségű, székelyudvarhelyi képviselő-testület – az EMNP heves ellenzése közepette – a napokban megszavazta, hogy a Szász vezette Székelyudvarhelyért Alapítvány ne készpénzben törlessze a városkasszával szemben felhalmozott 345 ezer lejes adótartozását, hanem egyik csereháti ingatlana három lakrészével.
Kelemen Hunor RMDSZ-elnök az MPP október közepén rendezett Országos Tanácsa döntései közül azt nevezte a legfontosabbnak, hogy az alakulat megőrizte szervezeti önállóságát. Kelemen akkoriban úgy nyilatkozott, hogy az MPP éléről történt visszavonulása előtt hosszú megbeszélést folytatott Szász Jenővel, és ez alapján úgy látja, hogy a decemberi parlamenti választások után lehetőség nyílik az RMDSZ és a polgári alakulat közötti párbeszédre, és több kérdésben együttműködhetnek. A stafétát Szász átadta Biró Zsoltnak, aki MPP-elnöki minőségében október végén az együttműködési lehetőségekről tárgyalt Kolozsváron Kelemen Hunorral.
(Krónika nyomán)