A román legfelsőbb bíróság jogerős ítéletben erősítette meg, hogy Nagybánya polgármestere "hátrányos megkülönböztetést" gyakorolt, amikor másfél méteres betonfallal vetetett körül egy főleg cigányok által lakott nyomornegyedet - tudatta hétfőn az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD).
A legfelsőbb bíróság a diszkriminációellenes tanács fellebbezését hagyta jóvá pénteki határozatában. A CNCD korábban 6000 lejes bírságot rótt ki Catalin Chereches polgármesterre a Horea úti tömbházakat körülvevő fal felépítéséért. A polgármester azonban megtámadta a hatóság határozatát, és elsőfokon megnyerte a pert.
A mostani jogerős bírósági ítélettel is megerősített CNCD-határozat a bírság mellett a fal lebontását javasolja, és olyan intézkedések megtételét kéri a nagybányai polgármestertől, amelyek "javítanak a nyomornegyed lakóinak lakhatási körülményein".
A CNCD közleményben üdvözölte a legfelsőbb bíróság határozatát, és úgy értékelte, az ítélet erőteljes üzenetet hordoz a "diszkriminációellenes harcban". A tanács ugyanakkor ajánlkozott arra, hogy szakvéleményt vagy támogatást nyújt a helyi vagy központi hatóságoknak, ha megoldásokat keresnek a "sebezhető csoportok" védelmében.
Június elején egy másik jogerős ítélet is született a nagybányai fal ügyében. Akkor a Bukaresti Táblabíróság elutasította a Romani Criss cigány jogvédő szervezet keresetét, és a fal felállításának a törvényessége mellett foglalt állást.
Nagybánya polgármestere 2011 nyarán emeltetett másfél méter magas falat a város egyik nyomornegyede köré. Azzal indokolta a száz méter hosszú fal megépítését, hogy a panelben élő cigánycsaládok rendszeresen zaklatják a környékbelieket, a legalapvetőbb higiéniai szabályokat sem hajlandóak betartani, és a környéken magas a bűncselekmények száma.
Az intézkedés számos, az "emberi jogokért küzdő" rajvédő szervezet tiltakozását váltotta ki.
(MTI korrigálva)