Összecsapásba keveredtek a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) háromszéki aktivistái a csendőrséggel december elsején Sepsiszentgyörgyön. Két fiatalt a hatóságok bekísértek, miközben az Új Jobboldal zavartalanul provokálva vonult ki a megyeszékhelyről.

Az Új Jobboldal mintegy nyolcvan tagja oszthatatlan nemzetállamot hirdető transzparenssel vonult végig
December 1-jén fogadták el 1918-ban Gyulafehérváron azt a határozatot, amelyben az erdélyi, bánsági és magyarországi románok kinyilvánították az általuk lakott területek és a Román Királyság egyesülését. A románok ezt az időpontot tekintik Nagy-Románia megalakulásának, és ekkor van Románia nemzeti ünnepe.
Országszerte ünnepségeket szerveztek, így Sepsiszentgyörgyön is, ahol az Új Jobboldal (Noua Dreapta) nevű szélsőséges román szervezet mintegy 80 aktivistája is megjelent. Ez a szervezet az elmúlt években december 1-jén rendszerint valamelyik erdélyi városban tartott felvonulást.
Az Agerpres hírügynökség szerint magyar fiatalok egy csoportja is tüntetett Sepsiszentgyörgy központjában a román szélsőséges szervezet jelenléte ellen. A tudósítás szerint a magyar fiatalok többsége a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom jelképét viselte. A két csoportot egy csendőrkordon választotta el egymástól.
A Noua Dreapta szimpatizánsai egyebek között azt skandálták, hogy "Hargita és Kovászna román föld!", "Székelyföld nem létezik!", a mintegy 30 magyar fiatal pedig a "Székelyföld nem Románia!", "Az idegenek menjenek haza!" üzenettel válaszoltak.
Az incidensre a hivatalos ünnepség vége felé került sor, amikor a szélsőséges román szervezet tagjainak gépkocsija és az őket szállító Szatmár megyei busz mellett várakozó vármegyések nem tettek eleget a hatósági felkérésnek, hogy vonuljanak arrébb. Az Új Jobboldal (Noua Dreaptă) mintegy nyolcvan tagja 2009 és 2011 után immár harmadik alkalommal vett részt a hivatalos sepsiszentgyörgyi ünnepségen, a csendőrök pedig a járműveikhez érkezésük előtt próbálták a HVIM-tagokat arrébb tessékelni. Az egyenruhások többszöri felszólítás után elkezdték az Erzsébet park irányába tolni a vármegyés fiatalokat, valamint azt a pár személyt, akik szintén a román szervezet jelenléte ellen jöttek tiltakozni.

A vármegyések végig farkasszemet néztek a karhatalmi erőkkel
Az indulatok pár másodperc alatt felcsaptak, amely nyomán dulakodásra került sor, és két fiatalt – pár perces eltéréssel – a csendőrök kiemeltek a kavarodásból és elszállítottak, szemmel láthatóan erőszakot alkalmazva. A karhatalmi erők és a tiltakozók végül a park bejáratáig jutottak, itt újabb lökdösődés kezdődött, sértő, fenyegető szavak hangzottak el. Időközben az Új Jobboldal felvonulói is a járművekhez érkeztek, és újból elkezdték skandálni a délelőtt már elhangzott rigmusokat, provokálva többek között a média képviselőit is, majd lassan elindultak rendőrségi és csendőrségi felvezetéssel. A karhatalmi erők egyébként csak csitítani próbálták őket, tettlegességre nem került sor.
Tóth Bálint, a HVIM képviselője az incidens kapcsán elmondta, csak annyit szerettek volna, ha engedik, hogy a Székely Mikó Kollégium előtti útszakaszon maradhatnak – ott parkoltak az Új Jobboldal tagjait szállító gépkocsik, valamint az autóbusz. Az aktivista szerint a csendőrök kettős mércét alkalmaztak, amikor erőszakkal – kihasználva azt is, hogy rohamruházatban vannak –, rúgásokkal, ütésekkel eltávolították őket, de a román szervezet tagjaihoz nem nyúltak. A fiatal szerint közülük senki nem ütött meg egy csendőrt sem. Tóth Barna elismételte korábban a magyar tiltakozók által már elmondottakat, hogy nem a nemzeti ünnep hivatalos rendezvénye, hanem az Új Jobboldal jelenléte ellen tiltakoztak – mintegy negyvenen. A HVIM-képviselő hozzátette: a csendőri fellépésnek jogi következményei is lesznek, már felvették a kapcsolatot több ügyvéddel. A hatóság Papp Ferenc kolozsvári tagjukat, illetve Farkas Bálint erdővidéki aktivistájukat állította elő.

A magyar lett az idegen saját földjén
A délelőtt sem volt csendes
Noha úgy tűnt, incidensre nem kerül sor, a román szélsőségesek jelenléte az ünnepség előtt már borzolta a kedélyeket. Az Új Jobboldal mintegy nyolcvan tagja az előző két alkalomhoz – amikor ugyancsak Sepsiszentgyörgyön ünnepeltek – hasonlóan most is végigvonultak transzparenseikkel, zászlóikkal az ortodox katedrálistól a Mihai Viteazul térig, némileg lemaradva a hivatalos menettől. A legszembetűnőbb ez alkalommal is az egységes, oszthatatlan nemzetállamot hirdető transzparens volt. A skandált rigmusok is ismerősen hangzottak: Hargita, Kovászna román föld (ezt egyébként egy zászlóra felírva, az ünneplő tömeg láthatta a hivatalos események alatt is), A román nyelv az egyetlen úr, Székelyföld román föld, nemzeti egységet, és hasonlók.
A magyar tiltakozók – zömükben a vármegyések – először az Erzsébet park menti járdáról üzentek – egyrészt, hogy Vesszen Trianon, Székelyföld nem Románia, idegenek, menjetek haza, másrészt, hogy a felvonulók tanuljanak meg magyarul, illetve a második helyszínen már obszcén gesztusokkal is megnyilvánultak. Utóbbiak már a Szent György szobor előtti zöldövezetről „indultak” az Új Jobboldal felvonulói irányába, akik nem fukarkodtak a válasszal. Az idősebb magyar ellentüntetők részéről többször elhangzott, hogy szégyelljék magukat az Új Jobboldal tagjai, amiért Sepsiszentgyörgyre jönnek provokálni, sértegetni a helyieket.

Az ünnepség egész ideje alatt ez volt olvasható a szobor talapzatánál
A hivatalos ünnepség egyébként csendesen zajlott le, és öt kisebb repülőgép légi bemutatójával, feliratos konfetti szétszórásával ért véget. Némileg visszás volt ugyanakkor, hogy míg a vezérszónok románokat és magyarokat egyaránt köszöntött, Codrin Munteanu volt háromszéki prefektus a dákó-román elmélet köré építette egész beszédét. A kormányhivatal egyébként incidensmentesnek (a csendőrök és vármegyések közötti összecsapás a park másik végén történt) ítélte meg az ünnepséget, illetve 15 ezerre becsülte a megye szintjén három helyszínen zajló eseményeken résztvevők számát. Utóbbi adat azért érdekes, mert noha idén meglepően sokan tartották érdemesnek Sepsiszentgyörgyön, hogy részt vegyenek, ugyanez a szám szerepelt a Székelyek Nagy Menetelése hivatalos közleményében is. A magyar elöljárók, amint azt jelezték, nem vettek részt a megmozduláson.
Bukarestben nagyszabású katonai parádét tartottak, amely a legdíszesebb volt az 1989-es rendszerváltozás óta.
Románia nemzeti ünnepe alkalmából egy felmérést tett közzé az IRES kolozsvári közvélemény-kutató intézet. E szerint a románok 76 százaléka egyetért azzal, hogy Románia egyesüljön a Moldovai Köztársasággal, és 63 százalék helyeselte Traian Basescu államfőnek azt a minapi nyilatkozatát, amely szerint Románia következő nagy célkitűzése keleti szomszédjával való egyesülése legyen.
Frissítés: 150 ezres pénzbírságot róttak a magyarokra
A HVIM székely tagjait a román rendőrök először odaengedték a román soviniszták buszához, de a gendarmerie (rohamrendőrség) ennek ellenére mégis elkezdte kiszorítani őket. Gumibottal ütötték a HVIM tagjait, majd több embert megpróbáltak kiemelni közülük. Végül két magyart sikerült kirángatniuk a csoportból, akiket előállítottak - derül ki a vármegyések közleményéből.
A vármegyéseket több óra fogva tartás után végül kiengedték, és a "hatóság munkájának akadályozása miatt" összesen 150.000 forintnak megfelelő pénzbírságot róttak ki rájuk.
2. frissítés: HVIM: amíg van magyar ember Erdélyben, addig az igazság létezni fog!
A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tagjai, úgy érezték, hogy nem hagyhatják szó nélkül a román soviniszta csürhe sepsiszentgyörgyi kirohanását. A már évről évre provokáló Új Jobboldal nevű szervezet ismételten bevonult Sepsiszentgyörgyre, hogy komplexusokkal küszködő tagja egy gyilkost éltetve (Avram Iancu) és hazugságokat skandálva felvonulhasson.
Kiáltották, hogy Székelyföld nem létezik, akkor mi ellen tüntettek? Mi hajtja őket évről évre ide? Csak ennyi, hogy a pofánkba ordítsák, hogy egy nem létező haza nem létező állampolgárai vagyunk? Az a helyzet, hogy a hazugságaikkal nem tudták eléggé eltakarni az igazságot, ezért jönnek ide, sérti őket a létezésünk, fáj az igazság nekik. Bármit is hazudnak, amíg van magyar ember Erdélyben, addig az igazság létezni fog, ha az az egy kiáll mellette.
És igen, mi vagyunk a szélsőségesek, akik itt élünk és itt élt a nagyapánk és annak a nagyapja, biza ők is szélsőségesek lehettek, amikor a hazát, a székely becsületet meg kellet védeni. És nem, nem ők szélsőségesek, akik idejönnek, akiknek a nagyapjuk is jövevény, s kinek sírja a hegyen túl domborul abban az igen nagyra dagadt kifliben. Mindenképp a székely fiatalokat kell lerohanni tisztelt román zsandárok, és őket kell megbüntetni csendzavarásért, rugdosni és tonfával ütlegelni. Apropó, igen kedves médiások, jól írtátok, felszólítottak, hogy menjünk le az útról fel a járdára, így is tettünk volna, ha engedtek volna. A probléma az volt, hogy zsandáréknál nem tudta a jobb, hogy mit tesz a bal, és zavarodottságukból felébredve, számukra a legjobb módszer az volt, hogy lerohannak, és megrugdosnak. Ezt azonban nem hagyták annyiban a jelenlevők, és kiálltak az igazukért.
Ma már nagy divat az ellenséget provokátornak nevezni és nem felülni a provokációra, hanem leülni a fotelbe s elképedve a tévét nézni, legyinteni egyet, ezek bolondok. Mindenképpen azok vagyunk, igen, bolondok, mert azt a sok nyakkendős, 23 éve tárgyalgató, békésen kiegyező, korrupt, pártnak nevezett bandát még nem űztük el! Annyi bizonyos, hogy ha az évek során nem a szavazófülkékbe, hanem az utcákra vonultunk volna, ma talán nem kéne a jogainkat firtassuk, de sajnos könnyebbnek tűnt ráütni a pecsétet a hazug ígéretekre. Végezetül csak annyit, ti, akik a mai napon nem jöttetek ki, legalább annyit tegyetek meg a hazáért, hogy áldást vállaltok, sok-sok gyermekáldást és olyan szelemben nevelitek, amely az igazunkat tovább viszi, és nem hagyja elveszni.
Tóth Bálint,
szóvivő, HVIM
3. frissítés: "Székelyföld nem Románia!", "Idegenek, menjetek haza!"
A Facebookra kitettek egy videót, amelyen a magát Új Jobboldalnak (Noua Dreapta) nevező megszálló horda román és pártzászlókkal, hangoskodva jobbról balra haladva vonul a sepsiszentgyörgyi Erzsébet park szélén, a Bodok szálló előtti térségen a Kút tér felé. Jelszavaikat egy idő után elnyomja a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom ottani tagjainak skandálása. A magyarok a videón hallhatóan a füstös képűek tudomására hozzák: "Székelyföld nem Románia!" és "Idegenek, menjetek haza!".
Zoom
Nincs zsebkendője az egyik Szentgyörgyre rándult bocskorosnak (Fotó: Facebook-Sántha Imre Géza)

A oláh luvnyának sincs zsebkendője (Fotó: Facebook - Sántha Imre Géza)
(Székelyhon - MTI - Kuruc.info)