Nemcsak gazdasági, hanem történelmi érvekkel is megpróbálta rábírni Csíkszentsimon polgármestere a Heineken romániai igazgatóját arra, hogy fogadja el az Igazi Csíki Sör létét.

A vörös csillagos multi álláspontja és a valóság
Habosodik a vita a csíki sör miatt. Egészen pontosan a megnevezés és a mögötte álló termék körül. Egyik oldalon egy kis üzem, a másik oldalon egy világcég áll. Az értelmezési kérdés arról szól, hogy a "bere ciuc" azonos-e a csíki sör megnevezéssel.
A történet akkor kezdődött, amikor a nagy hagyományú Csíki Sörgyárat megvásárolta a Heineken cégcsoport, és a román Ciuc Premium néven dobta piacra termékét, majd tavaly egy sörmanufaktúra elkezdte gyártani az Igazi Csíki Sör nevű italt.
A Csíki Sör Manufaktúra alapítója az Amerikából Székelyföldre hazatelepedett vállalkozó, Lénárd András hangsúlyozta, hogy a jó minőségű, kézműves sör világszerte teret hódít. Ennek oka, hogy az ipari sörgyártással foglalkozó cégek terjeszkedése, a márkák ide-oda ugrálása, a tulajdonosváltások a minőség rovására mentek.
A Heineken cégcsoport, amely ma már a romániai sörgyártás legerősebb szereplője, fellebbviteli fokon is pert veszített a több mint negyven főt foglalkoztató manufaktúrával szemben. A nemzetközi cég nem tudta bizonyítani, hogy a Csíkszentsimonban készített Igazi Csíki Sör a Ciuc márka másolása. Lénárd András hozzátette: amikor elkezdett gondolkodni a sörgyártáson az első dolga volt levédetni az Igazi Csíki Sör nevet.
Zoom
Onno Rombouts, a Heineken romániai menedzsere tárgyalni érkezik a csíkszentsimoni polgármesteri hivatalba március 17-én - székely tüntetők Igazi Csíki Sörrel kínálják
Csíki polgármesterek, közéleti személyiségek aláírásukkal kérték a holland Heineken vezetését, hogy álljon el a pertől. A kérvényt elsőként a csíkszentsimoni önkormányzat vezetője, Fábián László szignálta, aki hivatalában fogadta a cég romániai igazgatóját, Onno Romboutst. A Heineken képviselője a sajtó kérdéseire nem válaszolt, a székely polgármester azonban elmondta, megpróbálta nem csak gazdasági érvekkel, de történelmileg is megmagyarázni, miért fontos a csíki sörmárka a helyieknek. Fábián László szerint a Ciuc és a Csík sör nem egy és ugyanaz, mert a csíkiakat sem ciuciaknak nevezik.
(Híradó nyomán)
Előzmények: