A kettőskeresztet ellopták, ezt tiltják
Az országjelző H betű rovásírásos formáját önkényesen önkényuralmi jelképnek minősítve, jogtalanul előállította a szlovák rendőrség a Nemzeti Őrsereg 28 tagját (köztük a főkapitányt, Kis Lászlót), akik Királyhelmecen koszorúztak a Felvidék egy részét visszacsatoló I. bécsi döntés 70. évfordulója alkalmából. Az előállítások helyszínén egy utcai, rendőrségi teherautóra felterelték a nem egyenruhás részvevőket is, akiket "csak" kb. egy órára tartóztattak fel: köztük egy állapotos nőt bugyira vetkőztettek.
A magyarellenes Hírszerző a - hazájától is - Független Hírügynökség tudósítása nyomán II. bécsi döntésről beszél - sőt a Hír TV is -, holott az Észak-Erdélyt érintette, s 1940. augusztus 30-án született, bár ez most mellékes... A Kuruc.info videóval is fog tudósítani, amit a barbár karhatalmisták nem tudtak letörölni egy olvasónk kamerájáról.
A körülbelül 25-30 emberből álló egyenruhás csapatot már a magyar-szlovák demarkációs vonal előtt, Pácinnál (polgármestere Barati Attila, a Magyar Gárda gárdistája - a szerk.) vegzálták a magyar(ellenes) határrendészek, emiatt az eredeti tervekhez képest 30 perc csúszással érkeztek Királyhelmecre (Královsky Chlmec).
Ezután Királyhelmec belvárosában a tót rendőrség állította meg őket, és arra hivatkozva, hogy nem volt engedélyük, nem engedte tovább őket a világháborús emlékműhöz. A Kuruc.info információja szerint azonban hetekkel korábban be volt jelentve a hatóságoknál a megemlékezés. Kisebb szóváltás után két ember mégis elhelyezhetett virágokat. Az őrsereg tagjai ezt követően szerették volna a magyar himnuszt elénekelni, de nem kaptak engedélyt (? - a szerk.). Ezután az őrsereg elvonulni készült, mire más városokból érkező rendőrautókba ültették, majd a helyi rendőrkapitányságon előállították őket.
Egy, a Kuruc.infót tájékoztató, csonkahoni részvevő szerint mindez a rendezvény után történt, amikor a média képviselői már elmentek, s a megemlékezők is elindultak békésen haza. Elmondása szerint önkényuralmi jelképre hivatkoztak az Árpád-sávos zászlók láttán, ámbár portálunk szerint ekkora törvénytelenség nem valószínű, inkább arra hivatkozhatnak majd, hogy az elvonulás túlzottan csoportosan történt, márpedig az a "megmozdulás" nem lett bejelentve...
Frissítve: de nem. A szlovák hatóságok helyszíni nyilatkozatai szerint az egyenruhás megemlékezés engedélyköteles, a kérelmet a város polgármesteréhez kellett volna benyújtani 72 órával az esemény megkezdése előtt. Bodrog László, aki a Nemzeti Őrsereg kommunikációs tisztjeként mutatkozott be, az MTI-nek azt mondta: a városi rendőrségre egy héttel ezelőtt beadtak egy hivatalos iratot, amelyben bejelentették a megemlékezést. Arról azonban - tették hozzá - senki nem tájékoztatta őket, hogy engedélyt is kell kérniük a polgármestertől. (Pedig ha úgy is volna, normális esetben ilyenkor továbbítják bejelentésüket az illetékes szervhez, vagy hiánypótlásra szólítják fel a bejelentőt - a szerk.) Bodrog László az MTI-t arról tájékoztatta, hogy egyelőre nem közölték velük, miért vitték be őket a rendőrségre. A helyszínen lévő szlovák rendőröktől azt az információt kapták az újságírók, hogy az egyenruhások árpádsávos karszalagján lévő jelet - egy rovásírásos H betűt - minősítettek önkényuralmi jelképnek. Ezt később a Hír TV-nek megerősítette a kassai főkonzul, Szerencsés János is, aki egy szóval sem tiltakozott a magyarellenesség miatt...
A Kuruc.info javaslata: tegyünk ilyen matricát autónkra!
6 évig terjedő szabadságvesztéssel riogatnak
Mintha egy második temerini esetbe csöppentünk volna: a szlovák rendőrség 1-6 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti a Nemzeti Őrsereg tagjait! Az eset kapcsán kiérkező magyar ügyvédeket a szlovák hatóságok felháborító módon nem engedték be a mieinkhez.
A magyar származású rendőröket lecserélték szlovák állatokra, de a tótoknak ahhoz már nem volt elég eszük, hogy tolmácsot hívjanak, így a késő esti értesülésünk szerint semmit nem haladt a tárgyalás.
Hírszerző / FH, Kuruc.info, Origo / MTI, Hír TV, Barikád)