Legalább tíz autóbusszal több mint ötszázan utaznak ma Háromszékről Marosvá­sárhelyre a magyar intézményvezetők leváltása miatt szervezett tüntetésre. A délután hat órakor kezdődő tiltakozó nagygyűlés a februárban Sepsiszentgyörgyön megkezdett, két héttel ezelőtt Csíkszeredában lezajlott megmozdulások sorába illeszkedik, és a szervezők reménye szerint sikerül még jelentősebb tömeget mozgósítaniuk, mint a korábbi alkalmakkor.
A háromszékiek jól felkészülten, háromnyelvű táblákkal, bannerekkel utaznak a nagygyűlésre. A pajzs formájú, kék alapú táblák magyarul, románul és angolul követelik az Európai autonómiát Székelyföldnek, Katalónia, Baszkföld és Dél-Tirol — a három legismertebb európai autonómia — példájára kérik az önrendelkezést, pontosítják, hogy a magyarság Integrációt, nem elszakadást! Autonómiát, nem függetlenséget! akar, felhívják a figyelmet az 1,5 millió jogfosztott magyarra.
Bíznak benne, a tüntetés híre, a táblák üzenete eljut Brüsszelbe, még akkor is, ha a román média elhallgatja a történéseket — hangsúlyozta Antal Árpád és Tamás Sándor. Sepsiszentgyörgy polgármestere megköszönte a román hatalomnak, hogy az elmúlt időszak magyarellenes intézkedéseivel felgyorsította a jogkövetelési folyamatot, leszögezte, hiszik, tovább tudják erősíteni az elindított mozgalmat. Aki részt venne a marosvásárhelyi tüntetésen, az RMDSZ-székházban érdeklődhet az indulásról — közölte Tamás Sándor.
Mint ismeretes, a tüntetéssorozat azért indult, mert egyre több magyar intézményvezetőt távolítanak el hivatalaik éléről a román kormánypártok. Ezek szinte egytől egyig a román hatalmat maradéktalanul kiszolgáló RMDSZ emberei voltak, s most, hogy elkerültek a húsos fazéktól, igencsak fel méltóztattak háborodni, még az is eszükbe jutott , hogy autonómiával fenyegetőzzenek, ha nem kapják vissza a bársonyszékeiket (s ha meglesz, folytatódik a hazaárulás és a bűnös kollaboráció a megszállókkal). És persze kampányrendezvénynek sem utolsó négy nappal az EP-választás előtt. Aztán megy minden tovább, ahogy történt az elmúlt húsz évben...
(Háromszék nyomán)