Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) csak akkor támogatja az elnökválasztásokon induló Kelemen Hunort, ha az RMDSZ jelöltje választási programjába foglalja Székelyföld autonómiájának kérdését, illetve a magyar nyelv hivatalos regionális nyelvvé való nyilvánítását - szól a hír. Kicsit vicces ez a feltétel-támasztás, minekutána az RMDSZ minden egyes választás alkalmával a székely autonómiával kampányol (és ebben ki is merül a témával való foglalkozás) egyrészt, másrészt pedig számon sem lehet majd kérni semmit, hiszen semmi esélye megnyerni a választást.
Pénteki sajtótájékoztatóján Toró T. Tibor EMNT-alelnök Kolozsváron kijelentette, a szervezet legkésőbb a jövő hét elején ismerteti álláspontját e kérdésben. (Mi borítékoljuk - a szerk.)
„Mi támogatást szeretnénk nyújtani a magyar közösség érdekeit képviselő államelnök-jelölteknek. Bizonyos elveket akarunk azonban támogatni. Ha Kelemen Hunor programjába foglalja a magyar közösség fontos célkitűzéseit, megkapja a szervezet támogatását. Ha nem, nem” – szögezte le Toró.
Tőkés László EMNT-elnök szeptember végén elégedetlenségének adott hangot amiatt, hogy az elnökjelölt kiválasztásakor az RMDSZ nem kérte ki a szervezet véleményét (miért is tette volna, ha tudta: úgyis támogatják? - a szerk.). Tőkés akkor kifejtette, az EMNT nem siet választ adni Kelemen Hunor támogatását illetően.

(MTI nyomán)