A Felvidéken és Csehországban még nincs túl nagy érdeklődés a magyar állampolgárság iránt. A könnyített honosítás január elsejétől igényelhető, időpontot a kérelem beadására november 8-tól lehet előzetesen egyeztetni a "külföldi" magyar diplomáciai képviseleteken.
"Szlovákia esetében nagyon nehéz megbecsülni a lehetséges jelentkezők számát" - vélekedett Farkas Géza pozsonyi magyar konzul. Emlékeztetett arra, hogy az érvényben lévő tót törvények tiltják és büntetik a külföldi állampolgárság felvételét. "A szlovák belpolitikai helyzet a magyar állampolgárság felvétele ellen szól" - jegyezte meg a konzul, az MTI-nek nyilatkozva.
Farkas Géza elmondta, hogy ugyanakkor aránylag sokan érdeklődnek a magyar állampolgárság felvételének feltételei iránt. "Előzetes időpontot a visszahonosítási kérelem beadásához eddig azonban csak néhányan kértek" - tette hozzá. Romániától eltérően, ahol a tömbmagyarság az államhatároktól messze él - mutatott rá a konzul - a szlovákiai tömbmagyarság szorosan a magyar határ mentén él, s így jó lehetősége van arra is, hogy egyenesen Magyarországon folyamodjon állampolgárságért.
"Csehországban van érdeklődés a magyar állampolgárság felvétele iránt, de az arányos az itteni magyarság számával" - mondta az MTI tudósítójának nyilatkozva Fülöp Andrea prágai magyar konzul. Hozzátette: az emberek többnyire telefonon érdeklődnek a feltételek iránt. A diplomáciai képviselet kidolgozott egy részletesebb tájékoztatót is a helyi magyarok számára, amely a Prágai Tükör című folyóirat legközelebbi számában jelenik meg. "Minden esetben felhívjuk az érdeklődők figyelmét arra is, hogy tanulmányozzák a hatályos cseh előírásokat is" - tette hozzá a konzul.
Csehországban törvény tiltja a kettős állampolgárságot; aki felveszi más ország állampolgárságát, automatikusan elveszíti cseh állampolgárságát. Kivételt csak a szlovák állampolgárság felvétele képez, amelyet a kilencvenes évek végén kétoldalú megállapodással rendeztek, illetve a korábbi kettős állampolgársági esetek. Ez döntően a Nyugatról visszatért cseh emigránsokat érinti. Ilyen kettős állampolgárok magas állami tisztségeket is betölthetnek. Karel Schwarzenberg külügyminiszternek például a csehen kívül osztrák állampolgársága is van.
A Felvidéken a hivatalos népszámlálási adatok szerint mintegy félmillió magyar él, a csehországi magyarok száma mintegy 15 ezer. Mintegy ezer csehországi magyar kettős - cseh-szlovák - állampolgársággal rendelkezik.
(MTI nyomán)