Frunda György RMDSZ-es szenátor szerint a magyar állampolgárság visszaadásával Budapest "csak elvándorlásra buzdítja az erdélyi magyarokat, a törvénynek más értelme nincs".

A két legkártékonyabb erdélyi nemzetáruló

Nem old meg problémákat, és nem hiszem, hogy sok értelme lenne most, amikor Magyarország és Románia is az Európai Unió tagja, román állampolgárként pedig letelepedhet és munkát vállalhat bárki bármelyik tagországban – idézte az asszimiláns politikust (aki a Ceausescu-rezsim idején még a magyarokkal is románul beszélt) a Realitatea hírtelevízió. Frunda szerint a kettős állampolgárság csak egy politikai gesztus, amellyel Budapest elvándorlásra és a Magyarországon történő letelepedésre szeretné ösztönözni az erdélyi magyarokat, holott nekik hazájukban, Erdélyben kell jólétre törekedniük.
Nyilatkozatában az RMDSZ-es szenátor bírálta a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) múlt heti budapesti ülését is, amelyen a szervezet többek között meghívót kért Magyarországtól a MÁÉRT-ra, illetve megjelenési lehetőséget Székelyföld számára a magyar EU-elnökséget népszerűsítő reklámokban. Egy romániai magyar pártnak Erdélyben kell ülést tartania – szögezte le Frunda Bukarestből (nem zavartatva magát azáltal, hogy az SZNT nem párt), hozzátéve, a mindenkori magyar kormány bízza csak az erdélyi magyarokra, ők kiket választanak meg vezetőknek, és ezeket a vezetőket biztosítsa a támogatásáról.
Bukarest felé kell nézni, nem Budapest felé
A magyar kormánynak azoknak a romániai magyar szervezeteknek a véleményét kell figyelembe vennie, amelyeket az erdélyi magyarság támogat – jelentette ki Markó Béla, az RMDSZ elnöke egy lapinterjúban.
Az Új Magyar Szó című RMDSZ-es napilap csütörtöki számában közöl interjút az RMDSZ elnökével, aki egyebek között kijelentette, hogy a "romániai" magyarok túlnyomó része az RMDSZ-t támogatja a legutóbbi választások eredményét figyelembe véve, beleértve a legutóbbi, 2008-as önkormányzati választásokat is. Hozzátette: másnak is volt támogatottsága, de kimutatható, hogy az sokszorosan kisebb volt, mint az RMDSZ-é.
- Egy távlatos magyarországi politikának erre kellene figyelnie, én más mércét ezzel kapcsolatosan nem tudok elképzelni. Ha itt klienspártokat képzel el valaki a jövőben, akkor a határon túli magyar politika tönkremegy – mondta a hatalmát féltő Markó.
Markó szerint az erdélyi magyarság számára a magyar állampolgárság felvétele azonnali, fontos gyakorlati következményekkel nem járna, főleg ha Románia is csatlakozik a schengeni övezethez. Megkönnyíthetné viszont egyeseknek a Magyarországra való áttelepülést – folytatta az RMDSZ elnöke -, az ottani elhelyezkedést, ami lehet jó is, de lehet rossz is. – Nekünk alapvetően nem érdekünk, hogy Romániából sok magyar elmenjen, és kérdésesnek látom még, hogy lesz-e ilyen elszívó vagy itthon marasztaló hatása a kettős állampolgárságnak, de ez bizonyos idő után ki fog derülni – mondta Markó.
Az RMDSZ elnöke szerint a "romániai magyaroknak" elsősorban arra kell figyelniük, ami Romániában van, hiszen ők Romániából kapják a kisebb vagy nagyobb fizetést, a kisebb vagy nagyobb nyugdíjat, a román költségvetésből vezethetik be vagy sem a vizet, építhetnek vagy sem utakat. „Nekünk a romániai döntésekbe kell beleszólnunk" – hülyítette Markó az olvasókat.
(MTI - Nol nyomán)