Nem okoztak csalódást ezúttal sem a szatmári politikusaink. Megmutatták, együtt tud örülni a partiumi magyar a többségivel. A hóra lélekmelegítő hatására ők sem voltak restek - olvasható a Szatmár TV honlapján.

Nagy ünnep a románság számára január 24-e. 1859-ben ezen a napon választották Alexandru Ioan Cuzát, Moldva fejedelmét Havasalföld fejedelmévé is, így egyesítve a két román államot, megalakítva Romániát.
Az öröm tehát jogos, hiszen nem mindennapi dolog egy nemzet életében, hogy egyesülnek, ennél nagyobb román nemzeti ünnep talán csak a december elseje. Ekkor kiáltotta ki Gyulafehérváron az akkori kisebbségi sorban lévő románság, hogy Erdélyt Romániához kell csatolni.

Bár a román Szociálliberális Unió tagjai megengedhették maguknak, hogy ne járják együtt a hórát, a polgármester és az alpolgármester is együtt ünnepelt a többségi tömeggel
A magyar határtól 15 kilométerre a kicsivel kevesebb, mint fele arányú magyarság vezetői együtt ünneplik a többségivel azt, hogy azok ősei idegen segítséggel, és kis köpönyegforgatással elérték, hogy másodrangú állampolgárok legyünk országunkban.
Amíg például a csíkmadarasi polgármester minden kiskaput kihasznál arra, hogy a magyar zászló ott lobogjon a román mellett a községházán, a mi politikusaink a hórát járják - állapítja meg keserűen a Szatmár TV.
Kapcsolódó: