Mostanában alig telik el nap anélkül, hogy ne csapnának le gumibottal, pajzzsal, füstgránáttal felfegyverkezett, kutyás rendőrök százai Franciaország valamelyik részén egy-egy cigánytáborra. A rajtaütések vitatottak, de kíméletlenül hatékonyak - írja a The Daily Mail. A lap riportjából azonban kiderül, hogy ez nem egészen így van.
Zoom
A héten például Lyon és Párizs külvárosában számoltak fel cigánytelepeket. Előbbi helyszínről 500 rendőr 180 cigányt gyűjtött össze, ebből 50 gyermek vagy csecsemő volt, Párizs környékét pedig 70 élősködőtől szabadították meg hétfőn (ebből csak 19 volt purdé).
Zoom
A határozottság irigylésre méltó, a koncepció azonban pocsék. A francia kormány ugyanis 300 eurót fizet minden felnőtt reteknek, és 100-at a kis tetveseknek, ugyanakkor nem tiltja ki őket az országból, így abból a pénzből kényelmesen visszamehetnek a hazatoloncolást követő második napon, és még drogra és pálinkára is futja belőle.
Zoom
A lap által megszólaltatott cigó például a feleségével és az öt purdéjával együtt 1100 eurót fog kapni a francia adófizetők pénzéből. - Itt jobbak a szociális körülmények, mint Romániában, egy olcsó visszaút után még marad is pénzünk - mondja Ljupco.
Zoom
A The Daily Mail ugyanakkor azért aggódik, hogy a következő úticéljuk Nagy-Britannia lehet, mivel ott nincs hasonló fellépés a cigánybűnözők ellen.
Zoom
- Ezen is gondolkodtunk, mert jó hely, és ott is kedvező a szociális rendszer - erősíti meg félelmüket a cigány. Ezt tervezi egy Lamiita nevű fajtársa is, akinek egyelőre még csak két gyereke van (aminek az egyetlen oka az lehet, hogy még nagyon fiatal).
Zoom
Az is helyszínváltoztatásra késztetheti őket, hogy a franciáknak már nagyon elegük van a mindennapos bűncselekményekből (ezek közül leggyakoribbak a pénzautomatáknál elkövetett rablások vagy becsapások, de a járókelőket zaklató, erőszakos kéregetőkből vagy más típusú akciókból sincs hiány).
Zoom
- Nagyon gyűlölnek itt minket - meséli Nicu Milosh, egy Lyon melletti 200 fős horda egyik tagja, de persze nem csodálkozik rajta.
Zoom
- Egy éjszaka Molotov-koktélt dobtak a lakókocsinkra, ebből is láttuk, hogy nem szeretnek bennünket. Az emberek szó szerint porig akarták égetni a helyeket, ahol aludtunk.
Zoom
- A romákat mindenhol ellenszenvvel fogadják, de a haragnak ez a foka megrémít - teszi hozzá.
Zoom
Az elmúlt hetekben mintegy ezer cigányt deportáltak a francia hatóságok. Pontos számok azért nincsenek, mert hivatalosan nem tarthatják számon romaként a begyűjtött cigányokat, nehogy rasszistának bélyegezzék az akcióikat, ezt ugyanis tiltja az EU-s és a nemzetközi jog.
Zoom
Az országban becslések szerint mintegy 15 000 füstös tartózkodhat, a rendőrség pedig a jelek szerint hónapokon át készül folytatni a macska-egér játékot a minduntalan visszatérő bűnözőkkel (folyamatosan fizetve őket ezért közpénzből).
Zoom
Ráadásul sok retek az erdőben bújik el a rendőrök elől, így nem lehet tudni, mikor és hol állítanak fel újabb táborokat.
Zoom
- Ez egy ping-pong játék - ismeri el Saint-Priest polgármestere, Marine David. 
Zoom
- Egyszerűen nincsenek meg a megfelelő eszközeink, hogy kezeljük ezt a problémát.
Zoom
A "játékot" még Sarkozy kezdte 2010-ben, amikor, megelégelve az utcai bűnözést és prostitúciót, 9000 hívatlan vendéget küldött haza - a nagy részük azóta visszatért. Hollande, az új szocialista elnök "toleranciát és humanitárius segítséget" ígért kampányában, azonban folytatni kényszerül elődje munkáját, miután a belügyminisztere felvilágosította, hogy a cigánypestis élhetetlenné teszi a közelben lévő dolgozó, adófizető franciák életét.
Zoom
A telepek felszámolásáról az önkormányzatok döntenek, de a kormány is jóváhagyja e lépéseket.
Zoom
- Tarthatatlan volt már a feszültség a helyi lakosokkal - magyarázza Maryvonne Girard, Villeneuve d’Ascq polgármester-helyettese.
(Kuruc.info)