Évtizedeken át Kalocsa szégyenfoltja volt a Vigadó sor 2. szám alatti társasház. A benne található lakásokat bérlakók hasznosították szociális alapon – finoman fogalmazva – nem rendeltetésszerűen. Miután az önkormányzat nagy nehezen kiebrudalta az ingatlant teljesen leamortizáló önkényes cigány lakásfoglalókat, a "művészlelkek" még egy tüntetést is szerveztek, melyen új lakásokat követeltek, természetesen ismét a mi adóforintjainkból. A Kalohírek képriportja arról, mivé züllesztették a paraziták az önkormányzati lakásokat.
Zoom
A szétvert, lelakott épületben a rendezettség bármi nyomát sem lelni, kosz, szemét, összetört bútorok hevernek az „ablaktalan” lakásokban mindenütt, dekorációként emberi ürülékkupacok díszelegnek rajtuk, a falat pedig – elnézést a kifejezésért, de tényszerűen – szarral festett nonfiguratív festmény díszíti, ami által érthető, hogy olyan szag terjeng, amitől a Kalohírek munkatársai is visszahőköltek. A környékben lakó 300-350 ember ilyen mértékű, folytatólagos megbotránkoztatása sem volna megengedhető, de itt halmozott fertőzésveszély állt már fönn.
– A korábbi városvezetésnek nem sikerült megoldania ezt az évtizedes problémát, beletört a bicskája ebbe a feladatba – mutatott rá pont az EP-választás hajrájában tartott tájékoztatójában Filvig Géza, a kalocsai KDNP elnöke, a város alpolgármestere, majd elmondta: most egy hosszú jogi procedúra eredményeképpen sikerült a lakókat kiköltöztetni a házból, amire képviselősége kezdete óta törekedett. Erre azért volt szükség, mert az itt élők semmit nem tettek meg annak érdekében, hogy a környezethez alkalmazkodjanak, beilleszkedjenek, a minimális együttélési szabályokat sem tartották be. A környékbeli társasházak lakói rendszeresen jelezték, hogy tarthatatlan állapotok uralkodnak, szemét lepi az épület környékét, az itt lakók korábban csak este, sötétben, újabban már fényes nappal sem mertek erre eljönni – ismertette az előzményeket a körzet önkormányzati képviselője, gondosan ügyelvén arra, hogy még csak véletlenül se utaljon a koszfészekben maguknak otthonos életteret kialakítók származására.
Zoom
Avantgárd secco technika: a választott festékanyag az, aminek látszik...
A ház lényegében törvényen és társadalmon kívül élt: a kommunális szemétszállítás nem volt megoldott, a szemetet csak úgy kidobálták a tátongó, üres ablaknyílásokon keresztül, az áramszolgáltatás is megszűnt a házban, mivel hosszú éveken át lopták az áramot, és vezetékes víz sem volt már.
A szemétgondok orvoslására korábban is történtek mér lépések: másfél hónappal ezelőtt mintegy hatkonténernyi szemét összegyűjtésével sikerült megtisztítani a ház illegális hulladéklerakóvá átlényegült környékét, ami a városnak 280 ezer forintjába került.
Filvig Géza itt azonban elszólta magát, önfényezése kidomborítása közben megemlítette, hogy amikor ezt a szemétszedési akciót kezdeményezték, nem kaptak segítséget sem a kisebbségi önkormányzat képviselőitől, munkatársaitól, sem a házban lakóktól.
Zoom
Vajon a Guggenheim Múzeum kiállítja majd ezeket a műremekeket?
A vezetékes vizet alapvetően nem a csillagos égig halmozódó adósságok miatt zárták el, hanem mert már nem volt min idejuttatni az ivóvizet. A falon futó vezetékes vízvezeték vascsövét valaki kiszakította, ennek nyomai most is látszanak még. Tehát, lányegében ellopta valaki a vízrendszert. Ezt követően itt majd egy napig folyt a víz, ami mind az önkormányzat számláját terhelte. Ez a társasház jelenleg 15.677.772 forinttal tartozik Kalocsa város önkormányzatának.
A legmegdöbbentőbb, hogy ebben az emberhez teljességgel méltatlan környezetben jó pár kisgyermekes család is élt. Ők egyébként belátták a helyzet tarthatatlanságát, más megoldást választottak lakhatásuk megoldására, és önként elhagyták az ingatlant.
Ez után, a hosszadalmas bírósági, majd a végrehajtási eljárás végén, a múlt héten az önálló bírósági végrehajtó ürítette ki az épületet, törvényes keretek között érvényt szerezve a bíróság jogerős ítéletének azokkal szemben, akik ezt figyelembe nem véve nem voltak hajlandóak önként távozni.
A jelenleg 24 órás őrizet alatt álló épületnek az önkormányzat keresi a hasznosítási lehetőségeit. Hogy ez pontosan mi lehet, arról még konkrétumok nincsenek, hiszen még a szerkezet felmérése is ezután következik. Ezzel kapcsolatban újságírói kérdésre mindössze ennyit árult el a képviselő: „Annyit hangsúlyoznék, hogy szociális alapon bérlakás itt nem lesz.” Ugyanakkor mielőbb szeretnék megoldani a kérdést, mert a koszfészek őrzése igen költséges.
Néhány további "műalkotás" és hangulatos életkép - a rejtett erőforrások minisztere szerint - a magyar kultúra részét képező cigányok lakhelyéről:
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
(Kalohírek nyomán)