"........... – Béketűrő emberek vagyunk, s eddig is sok mindent elviseltünk – reagálnak kérdéseimre a tiszavasvári polgárok. A környezetükben megnyilvánuló garázdasággal, lopással, fosztogatással kapcsolatban egyelőre a védekezésre rendezkedtek be. Nyelnek, amikor a környéken nagymértékű színesfémlopás történik, amikor egy disznóért agyonverik a sertéstelep éjjeliőrét (Kuruc.info: a "magyar" médiumok nem írták, írják meg. Vajon miért?). Ha a burgonyaföldjeikről autóval, szervezetten elviszik, amiért megdolgoztak, s a mezőőr is tehetetlen, úgy döntenek, ezután majd nem vetnek. Azt látják, hogy a fosztogatások egyre szervezettebbek. Keserűen legyintenek, amikor egy többhektáros, gyönyörű erdőt teljesen letarolnak. A fákat kivágták, hazavitték, eltüzelték – sorolják az ismert eseteket. A megkárosítottak szerint az elkövetőket nagymértékben segíti, hogy a rendszerváltozás után kitalálták a megélhetési bűnözés fogalmát. Azelőtt nem számított, cigány vagy magyar az illető, ha kárt okozott másnak, a rendőrségre, a törvény elé került. Úgy vélik, hogy az említett kifejezés bátorító, szinte felmentést ad a büntetőjogi felelősség alól. Egy nemzedék, a mai tizenévesek nőttek fel így. Ráadásul azt látják maguk körül, hogy az utóbbi időben megnövelt családi pótlékból hat, nyolc, tíz gyerek után munka nélkül meg lehet élni

A tétlenség, a „gyerekpénz”, a bűnözés hármasa aztán kialakít egy olyan életvitelt, amelyet szép szóval, türelemmel és további állami juttatásokkal már nem lehet jó irányba befolyásolni – vélekedik Ráduly Zsolt.

......

Tiszavasváriban 14 ezren élnek, s ebből a cigány lakosság arányát csak becsléssel lehet megállapítani. Ezért mondtak egyszer kétezret, majd kétezer-ötszázat, de hallottam háromezerről is. Megtudtam, a bizonytalanság oka abban keresendő, hogy az itteni cigányság két társadalmi csoportra oszlik. Ráadásul gyűlölik egymást. Az egyik csoport életvitelét nem lehet megkülönböztetni a magyarokétól, a másiknál a családi, vérségi kapcsolatok átláthatatlanok, létezett olyan lakcím, ahol száznál is többen voltak bejelentve. – E körökben szinte fő megélhetési forrás a gyerekek világrahozatala, minden más követhetetlen, vagy kívül esik a civilizációs normákon. Annak, aki ide születik, eleve meghatározott a sorsa – mondta Áfra Miklós aljegyző.

Hogy másképp legyen, 2007 nyarán Tiszavasvári polgármestere, Rozgonyi Attila a képviselő-testület felhatalmazásával nyílt levelet írt Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz és a szociális tárca miniszteréhez.

Arról tájékoztatták őket, hogy a 2006. január 1-jétől megváltoztatott gyermekvédelmi kedvezmények rendszere a kilátástalanságot, a nyomort termeli újra. Azt tapasztalták, hogy a szülők a kézhez kapott, kétszeresére emelkedett (Kuruc.info: lásd ezt) családi pótlékot nem a gyermekeikre fordítják. Többek között megemlítik, hogy a pénzből a hátrányos helyzetű roma családok nem fizetik az iskolai étkeztetést, ezért éhesek a gyerekeik. Javasolták, hogy a tanköteles gyermekeknél a pénzbeni támogatást kössék az iskolalátogatáshoz. (Kuruc.info: ahogy mi is...) Kérték, tegyék lehetővé az önkormányzati támogatások kétszeri kifizetését, mert a pénzt a férfiak gyorsan, s nem a megélhetésre költik el. Így tömegesen vesznek fel uzsorakölcsönöket, amelyekből kiterjedt szervezetek élnek. Mivel lassan nemzedékek nőnek fel úgy, hogy nem látják szüleiket dolgozni, felvetették, hogy a rendszeres szociális segélyben részesülő férfiak ennek fejében legalább heti ötnapos közmunkát végezzenek.

A levélhez időközben 34 hasonló helyzetben lévő település csatlakozott. A szociális tárcától kapott válasz lényege: minden úgy jó, ahogy van."

(MNO)

Kuruc.info