(Pákós frissítés legalul.)
Többször foglalkoztunk Debreczeni nagy vihart kavart, szókimondó, bár a Magyar Gárdával finoman szólva nem kesztyűs kézzel bánó népszabós cikkével, ill. az azokra érkezett válaszokkal (Révész Sándoréval pl. ITT). Most nézzük és kommentáljuk Dr. Borovszky Tímea (az OKM Roma Integrációs Titkárságának vezetője) mocskos, aljas válaszcikkét, szintén a Népszabóból.

A nyomor nem válogat
       
“Debreczeni József szerint nincsenek meg a pénzügyi és szakmai feltételei annak, hogy a roma és nem roma gyerekek békésen, együtt nőjenek fel, együtt tanuljanak az iskolákban (Fejek a homokban, január 13.). Nézzük a tényeket: a Nemzeti fejlesztési terv első szakaszában 7,7 az Új Magyarország fejlesztési tervben csaknem 40 milliárd Ft áll rendelkezésre az oktatásban esélyegyenlőségi célokra, melyek fókuszában az integrált oktatás és a modern pedagógiai módszerek adaptálása áll.

A költségvetés ezen kívül évek óta külön forrást biztosít az integrációba bekapcsolódott intézmények számára. Az oktatási esélyegyenlőség biztosítása minden (hazai és uniós) közoktatási forrás lehívásának szigorú feltétele.

Eddig több mint 200 tantestület összes pedagógusa vett részt az integrált oktatáshoz kapcsolódó módszertani képzéseken, az integrált oktatás intézményrendszeréhez pedig közel 500 iskola csatlakozott. A módszertani fejlesztések eddigi eredményei a pedagógusok visszajelzései alapján is biztatóak: a képzéseken résztvevő pedagógusok harmada szerint jelentős, további kétharmaduk szerint kisebb előrelépés történt a továbbképzések hatására az oktató-nevelő munka terén. Kézdi Gábor (CEU) és Surányi Éva (MTA KTI) 2005-2007 között hatvan integráló és "hagyományos" iskola négyezer diákjának teljesítményét vizsgálta. A felmérés azt bizonyítja, hogy az integrált oktatás és az ennek örvén bevezetett (nálunk új) módszerek javítják a romák iskolai teljesítményét, nem rontják a nem romákét, javítják a tanulók önértékelését, függetlenül etnikai hovatartozásuktól, és növelik a romák társadalmi elfogadottságát a nem roma tanulók körében.”

Kuruc.info: a két ember munkahelye (a Soros-féle CEU, ill. a herczogmáriákat kitartó – lásd EZT – MTA) már garancia arra, hogy minden szavuk hazugság, és hogy politikai megrendelésre készült, minden egyéb, független kutatási eredménnyel (tessenek elolvasni pl. az ITT található, a “közel se zavarja Révészt, hogy azt még a hírszerzős Papp László Tamás...” kezdetű megjegyzésünkből linkelt cikkeket) teljesen ellentétes konklúziójú “munkáról” van szó. Jellemző, hogy erre az egy, megrendelésre készült “kutatásra” voltak képesek csak hivatkozni – miközben az ellenoldal (vagy akár Debreczeni) ezer nemzetközi (pl. amerikai!) és hazai, ezzel ellentétes kutatási eredményt fel tud mutatni. Ki is hazudik, ki is csúsztat?!

“Mindezzel együtt abban igaza van Debreczeninek, hogy a súlyos társadalmi konfliktusokat az iskola önmagában nem tudja feloldani. A szabad iskolaválasztás kérdésében azonban téved. A szabad iskolaválasztás ma kevesek kiváltsága. A szegény és gyenge érdekérvényesítő családok gyermekei többségükben a gyengébb színvonalon működő iskolákban koncentrálódnak, míg az elit gyermekei a szülők szándéka és pénztárcája szerint válogathatnak az oktatási szolgáltatások között. A roma és szegény gyermekek esetében a szabad iskolaválasztás illúzió, a minőségi oktatási szolgáltatások elérhetetlenek.”

Kuruc.info: nettó hazugság & ordenáré csúsztatás. Igaz, hogy pl. egy csesznekborovai (kitalált név) átlagdolgozó valóban nem tudja egy budai elit iskolába járatni a gyerekét, viszont ott, “lent”, Csesznekborován, már az is “elit”, ha egy osztályba szinte csak fehérek járnak. Ott, lent, az a bármely fehér (és, tegyük hozzá, asszimilálódott cigány) számára elérhető elit. Ha nem is a helyi faluban, akkor a közeli város(ká)ban biztosan van színfehér, így lényegesen magasabb oktatási színvonalat biztosító tanintézmény, vagy legalábbis osztály, ahova bárki, ismétlem, bárki járatni tudja a gyerekét, mert még ki tudja gazdálkodni a plusz költséget, amibe az kerül.

Ezt akarja a tolvajkormány megszüntetni, ezt a lehetőséget (a helyi, fehér iskolákba/osztályokba való beíratást) elvenni a kulturált, nyugodt körülmények között tanulni vágyóktól.

“Ezért is hajtjuk végre azokat a fejlesztéseket, amelyekre föntebb utaltam, s amelyeket a pedagógusok egyre szélesebb köre támogat.”

Kuruc.info: Aha, “egyre szélesebb köre”. Miért hiányzik az abszolút szám? Azért, mert 1-2%-ról van csak szó?!

“Ennyi lenne röviden a szakmai kiigazítanivalóm.

Ami alább következik, az a lényegesebb és súlyosabb.

A cikk azt sugallja, és ez benne a legvisszásabb, hogy a társadalom áldozatai felelősek nyomorúságos helyzetükért. Ezzel a szerző tulajdonképpen a szélsőségesek álláspontját védelmezi.

A cikk szerint a "... modernizáció szükségképpen... söpörte ki a munkaerőpiacról azokat a képzetlen, munkakultúrájukat tekintve is problémás rétegeket, amelyek közé a hazai cigányság zöme is tartozott." (Kiemelések tőlem - B. T.) A cigányok évszázados kirekesztettségük okán valójában soha nem juthattak tömegesen a képzettség birtokába. Ezt sokan megírták, ezért az okokat és tényeket felsorolásszerűen sem említem. A munkakultúra homályos fogalmára faji alapon hivatkozik a szerző és az általa citált önjelölt kultúrantropológus, az egyébiránt kiváló történészként ismert Ungváry Krisztián. Nekem az a tapasztalatom, hogy a munkakultúra helyzet és lehetőség kérdése és nem a származásé.

Szerintem példa lehet mindenki számára azoknak a cigányoknak - szüleim és nagyszüleim generációjának - a munkakultúrája, akik a fekete vonaton ingázva, családjuktól hetekig távol maradva építették lakótelepeinket, autóútjainkat, akik Baranya és Borsod bányáiban tüdejüket tönkretéve belerokkantak a munkába, akik a metrót építették. S azoké, akiket ma is az építkezéseken, az árvízvédelmi munkaterületeken láthat, aki arra jár, s akiknek jobb munka képzettség híján nem jut.”

Kuruc.info: Szerzőnk elegánsan “elsiklik” afelett a tény felett, hogy a romák a kádári évek alatt SEM dolgoztak igazán. Munkaerejük, munkamoráljuk a legrosszabb volt – gyakorlatilag csak papíron végeztek munkát. Nem csoda, hogy a végzettségüknek megfelelő munkakörökből is sokkal inkább őket, mint a sokkal jobb teljesítményű és munkamorálú fehéreket küldték el a gengszterváltás utáni leépítések során.

“Azok a képzetlen és generációk óta nyomorban élő emberek viszont, akiknek nincs meg a lehetőségük még a legalantasabb munkára sem, s akiket a nyomor a legszégyenletesebb túlélési technikákra kényszerít, nem különböznek a világ más tájain - Rio de Janeiro, Kairó, Mumbai vagy New York nyomortelepein - élő, mindenféle színű és származású sorstársaiktól.”

Kuruc.info: remélem, a Kedves Olvasó észrevette a hihetetlen aljas csúsztatást: igen, kizárólag Európán kívüli példákat hozott fel; kizárólag nem fehér, európai szocializációjú (ami nagymértékben átfedi egymást a származással) embereket említ. Márpedig Magyarország Európában van, a fehér magyarok (ill., term., a beilleszkedett, asszimilálódott romák) szocializációja, kultúrája európai, és munkaszeretet, becsület dolgában nem sokban különbözik a többi európai népétől.

Egy mélyszegény fehér, legyen akár Európában, akár az USA-ban, nem fog bűnözni menni. Elmegy helyette munkát keresni vagy tanulni. Ez ilyen egyszerű. És ezért nincsenek európai vagy fehér-amerikai példák.

Mindezt a történelem bizonyította. Nem véletlen, hogy a szerző nem sorolt fel egyetlen egy európai népcsoportot sem. Kezdhette volna mondjuk az erdélyi magyarokkal. A II. VH utáni, földönfutóvá tett, szó szerint éhező németek, magyarok stb. tízmillióival. A 400 ezer finnel, aki el kellett hogy meneküljön a lakhelyüket annektáló Szovjetunióból. Ezek az emberek szó szerint éheztek és közülük sokan éhen is haltak. Bűnöztek? Nem. Dolgoztak? Igen. Tanultak? Igen. Felépítettek jónéhány olyan országot, amelyek ma is Európa és a világgazdaság motorjai, a legélhetőbb ország az egész világon – gondolok itt pl. Finnországra, vagy a közelmúlt Németországára. Ezt a két országot földönfutó, hihetetlen szegény emberek építették fel a két karjuk erejével és semmi mással. Nem bűnöztek – dolgoztak. Látszik az eredmény.


„Debreczeni azt írja: "óriási anyagi, életformabeli, mentális, kulturális és morális romlást idézett elő a szóban forgó cigány közösségek körében "a munkanélküliség", amiért is a hazai cigányság zöme csupán két megélhetési forrásra támaszkodhat: a segélyekre és a lopásra. Mintha a nyomor és a munkanélküliség is faji alapon válogatna, s másként rombolna romák, mint nem romák között. Debreczeni ezt tényleg így gondolja, mivel nála kifejezetten a nem romák azok, akik a nyomor ellenére "lehetőleg munkából" kívánnak megélni”

Kuruc.info: Ezerszer és ezerszer bizonyíttatott az a tény, hogy az ugyanazon bevételekkel rendelkező fehérek, ill. cigányok (figyelem, megint nem fajtáról / származásról beszélek, hanem csak és kizárólag szocializációról: fehérről, ill. [putri]cigányról) között a bűnözési arány sokszoros – természetesen az utóbbiak “javára”. Ergó: szerzőnk ebben is hazudik és csúsztat.

“, s akik fosztogatások áldozataivá válnak.

Debreczeni a Tiborc-sorsú nyomorgókat”

Kuruc.info: miért is nyomorognak, tessék mondani? Ezerszer bizonyítottuk, hogy a cigányok fajlagosan sokkal több hivatalos (!) bevétellel rendelkeznek, mint pl. egy faluhelyi nyugdíjas. Tán csak nem az a nyomor oka, hogy a rétinégerek képtelenek beosztani a segélyeiket; segílyosztáskor azonnal nagy bulit csapnak a kocsmában, teletömik píízzel a játékautomatát, méregdrága cigit, konyakot vásárolnak (ahogy azt pl. EZ a tudományos kutatás is igazolta)? Egy példa: miért cigiznek a cigányok szinte állandóan, ha úgymond mélyszegények? Mutasson már valaki olyan cigányasszonyt, akinek kivételesen NEM lóg a cigi a szájából! Mindnyájan tudjuk, mennyibe kerül egy doboz cigi: igen, mondjuk 3 liter tej ára. Ehhez kell kommentár?!

(A makulátlan előéletű, dolgos, szorgalmas, “csak” szegény, ráadásul egy teljesen más társadalmi rendszerben, évszázadokkal ezelőtt élt Tiborccal meg ne tessék egy lapon említeni ezeket a bűnözőket, jó!?)


“nettó bűnözőként bemutatva lényegében a cigánybűnözés fogalmát igazolja, s ennyiben a Magyar Gárda érvelését erősíti.”

Kuruc.info: hahaha, pont Debreczeni fogja a Magyar Gárdát éltetni / erősíteni, pont ő, aki egyenesen a betiltásáért lobbizik! Jó vicc.

“Ráadásul kissé önkényesen idézi Ungváryt is, aki azért a tyúklopások és kerti fosztogatások elkövetőit nem származásuk, hanem szociális helyzetük alapján jellemezte, s hangsúlyozta, hogy csupán a magyarországi romák egy sajátos részéről beszél.”

Kuruc.info: igen, a magyarországi cigányság kb. 80-90%-át kitevő putriscigányokról. A szociális helyzetről leírt “érveket” meg már szépen nulláztuk. Még egyszer: a cigányok fajlagosan sokkal több állami segílyt kapnak, mint egy fehér nyugdíjas. Hogy azt nem tudják beosztani, abból egy lakást fenntartani, magukat élelemmel ellátni, az őket minősíti. Egy fehér nyugdíjas minderre képes: SOKKAL kevesebb pénzből. És ez utóbbi nem megy el bűnözni, szemben a cigánnyal. Vajon miért?

“Debreczeni ráérez egy lényeges problémára. Ez: "a rendszerességre, fegyelemre... legminimálisabb mértékben sem szocializálódott gyerekek tömeges megjelenése a tantermekben". Ez a szegregáció egészen pontos definíciója. A cikknek ezen a pontján már kétségünk sem lehet az érintett gyermekek származásáról. És itt álljunk meg egy pillanatra.

Azok a gyermekek, akiket mellőznek, akiket vélt alacsonyabbrendűségük miatt”

Kuruc.info: egy frászt “vélt alacsonyabbrendűségük miatt”. Hanem összeférhetetlenségük, deviáns, jó esetben a rendesen tanulni igyekvők esélyeit teljesen tönkretevő, rossz esetben meg őket kifosztó, terrorizáló, verő viselkedésük miatt.

Ha a fehérek a cigányokan úgy en bloc “alacsonyabbrendűeknek” tartanák (kizárólag faji/származási alapon), akkor nem lenne ma dolgozó, beilleszkedett, a társadalomnak 100%-ig rendes tagja roma sem, nem?

Látják, Kedves Olvasóink, hogy milyen könnyű megcáfolni ennek a szutyoknak az “érveit”?


“a tanítás során semmibe vesznek és összezsúfolnak, nemcsak rosszabbul teljesítenek, de személyiségük, önképük is oly mértékben sérül, hogy nem kell csodálkozni az iskola világával, a tanítókkal és a tanulással szembeni ellenállásukon, esetleges agressziójukon.”

Kuruc.info: aha, persze, a cigánypurdék azért agresszívak, mert nem engedik őket fehérekkel együtt tanítani – pontosabban, a fehérek elmenekülése miatt (!!!) spontán szegregáció alakul ki. Még egy ilyen pofátlan, aljas, ezerszer (lásd pl. a fent linkelt Hírszerző / OKI / Népszabó-tanulmányokat) megcáfolt hazugságot!

“Ez a személyiségük, emberi méltóságuk, nyiladozó értelmük ellen elkövetett tartós és súlyos támadás következménye! Amin annak idején szüleik is keresztülmehettek, és amit rajtuk keresztül a jelenben is megélhetnek.

Higgyék el nekem, roma szülőnek, én is aggódom gyermekeink oktatásáért, jövőjéért és biztonságáért! Ugyanis a faji, teljesítmény vagy szociális alapú elkülönítésnek nem az a legkárosabb következménye, hogy "lehetetlenné teszi az oktatást", hanem az, hogy feláldozza az érintett gyermekek jövőjét, amit az egész társadalom - köztük az elkülönítés védelmezői - is többszörösen megfizet a későbbiekben különböző szociális ellátások és társadalmi problémák formájában.”

Kuruc.info: a Szerző talán ha EGYETLEN EGY példát fel tudna sorolni a sikeres cigány integrációról, a cigányság teljes mértékű felemeléséről. Például a cigányokat igen bőkezűen segílyező, azoknak spéci felzárkóztató programokat nyújtó (kötelező olvasmány, ha valaki nem hiszi), gazdag Finn- és Svédországból! Rajta!

“Azok a gyerekek, akik kiszorulnak a rendes oktatásból, a rendes iskolából, megbuknak, kimaradnak, később munkanélkülivé lesznek. Így válnak nagykorú "naplopókká" a ma ártatlan gyermekei azok szemében, akik e rossz status quo fenntartásában érdekeltek.”

Kuruc.info: ez totál idióta! Miért lenne a magyaroknak pont az érdeke, hogy a cigányok ne illeszkedjenek be a társadalmunkba??????? Miért lenne az az érdekünk, hogy a jövőben is egy munkaképtelen, analfabéta, 100%-ig bűnöző, immár milliós szub“kultúrát” eltartsunk???? Mondja meg valaki, normális a Szerző?!

“Könnyen belátható, hogy a Magyar Köztársaság jövőjét alapvetően befolyásolja az oktatási esélyegyenlőség érvényesítéséért, a szegregáció- és a diszkrimináció ellen folytatott harc eredménye. Ez mindannyiunk közös felelőssége: szülőké, pedagógusoké, döntéshozóké és természetesen a médiáé.

A szerző az OKM Roma Integrációs Titkárságának vezetője”

Kapcsolódó:

Debreczeni eredeti cikke & szakkommentárjaink

Révész Sándor főkaftános mocskosul hazudik ork-ügyben
 
Kuruc.info - Arppi S.
Frissítés (jan. 31. 14:29): Olvasói levél:

“Tisztelt Kuruc.info!
 
Csak egy érdekesség! Ha érdemesnek találjátok és még nem írtatok róla, akkor tegyétek ki mondjuk egy Reloaded szóval megtoldva az eddigi Pákós cikkeket.
 
Most olvastam az oláhcigány kurváról, nevezetesen Borovszky Tímeáról!
Néztétek már iwiw-en az adatlapját?
Képekből sok minden nem jött le, hát gondoltam megnézem az ismerőseit...
Ott az első oldalon van egy Aba-Horváth István (Kuruc.info: Debrecen cigány kisebbségi önkormányzatának elnöke) nevű "úr"(?) akinek alapértelmezett képnek egy Pákóval pózólós kép van kirakva.
Adatlapján belül képei közé belépve a kép alatt a következő szöveg:
 
"Feketén-fehér kisebbségben"”

Kuruc.info / Arppi S.: szegény szerencsétlen Aba-Horváth István nem tudta, hogy cigánygyűlölő kígyót melenget a szívén :)