"Romák panasza: ütöttek vertek minket a rendőrök

Egyelőre csak annyi biztos: valakik bántalmaztak három romát az elmúlt napokban Gyöngyösön. A férfiak állítása szerint a gyöngyösi rendőrkapitányság munkatársai intézkedés és kihallgatás közben ütötték-verték őket.

Az esetek után a sértettek az Országos Cigány Önkormányzathoz és a nyilvánossághoz fordultak.

-Az általunk eddig ismert mindhárom esetben szerepel ugyanaz a rendőr – jelentette ki az ügyeket nyilvánosságra hozó Szécsi Lajos, az Országos Cigány Önkormányzat koordinátora, s hozzátette a romák eddig nem mertek beszélni, de félő, hogy elfajulnak a dolgok, ha ezt a rendőrt nem büntetik meg.

Az első roma, akit elmondása szerint gyöngyösi rendőrök vertek meg, nem vállalta a nevét a nyilvánosság előtt. Csak annyit árult el nekünk: az Északnyugati városrészben lakik. Hozzá néhány hete 2-3 rendőr vonult ki, akik azt mondták: az önkormányzat – immár a lótartást tiltó - állattartási rendeletének végrehajtását jöttek ellenőrizni, s kérték a család lovainak papírjait. Ezt a férfi megtagadta, és a személyi igazolványát sem volt hajlandó átadni nekik. Ekkor az egyik rendőr hadonászni kezdett a gumibotjával, ráütött a sértett kezére, majd a lovaskocsijához bilincselte. A történteket végignézte a férfi két gyermeke is, majd a négyfős családot a gyöngyösi rendőrkapitányságra vitték. Itt állítása szerint „gumibottal feszítették a karjukat" majd a folyosón térdepeltették őket.

Az OCÖ koordinátora az első tudomására jutott eset után meghagyta elérhetőségét több gyöngyösi cigánycsaládnál. Így jutott tudomására egy május másodikai eset, mely után további két roma férfi állítja: megverték a gyöngyösi rendőrkapitányságon.

A színesfémfelvásárlással foglalkozó Kanalas család közeli ismerőse, Bujdosó Zsolt elmondása szerint ezen a pénteki estén fél nyolc körül kétéves gyermekével, autóval közlekedett a Róbert Károly úton. Egy rendőrautó fékezett le mellette, megállították, majd az iratait kérték. Kipakoltatták az autó csomagtartóját, majd – ahogy fogalmazott – „megbilincselték, bevitték a rendőrségre, szanaszét rugdosták". Azt is állítja: eközben fojtogatták és zacskót húztak a fejére.


- A verés közben bejött egy nyomozó, mondta, hogy ne bántalmazzanak engemet, de akkor is tovább csinálták – mesélte. Az ügy előzményeként megemlítette egy nappal korábbi, csütörtöki koccanását is, melyben szóváltásba keveredett a kiérkező rendőrökkel. Ennek a balesetnek részese volt édesanyja és 2 éves fia is. Mint mondta, azért „emelték fel a hangjukat", mert féltették a gyermek egészségét. A nagydarab, tetovált fiatalember sérüléseit orvosi látlelet és tucatnyi fotó bizonyítja, hátán, combján több helyen zúzódások láthatók. Az állítólagos verést követően a kapitányságon aláírattattak vele egy dokumentumot, mely szerint ellenállást tanúsított a rendőri intézkedés során, a rendőrségen viszont senki sem bántalmazta. A sértett tagadja, hogy ellenállt, szerinte – mivel kétéves gyermeke az intézkedés során a karjában volt – ezt nem is tehette volna meg. A harmadik esetben - elmondása szerint – épp Bujdosó Zsolt sorsa után ment érdeklődni a gyöngyösi rendőrségre barátja, a 29 éves Szalmási László.

– Bántottak, öten nekem estek. Kérdezték, menő vagyok-e? Vállba, fejbe, bordán rugdostak - adta elő a történteket a férfi. Ő is felvetetett látleletet, melynek megfogalmazása szerint Szalmási Lászlón „ mellkas-zúzódás, bal oldali bordatörés és testi erővel elkövetett testi sérülés" is látható.

A sértetteket a hétvégén meglátogatta Farkas Antal, az Országos Cigány Önkormányzat elnökhelyettese, s emlékeztetett: mivel szervezetük és a rendőrség nemrég együttműködési megállapodást kötött a cigányokat is érintő konfliktusok kivizsgálása kapcsán, korrekt eljárásban bízik, melyben mindkét fél pro és kontra meghallgattatik. Az OCÖ a békesség fenntartásában érdekelt a romák és a többségi társadalom tagjai között, s mint ahogy az első, úgy a másik két esetet is jelentették a megyei rendőrkapitányságon, ahol az esetekről jegyzőkönyvet vettek fel. Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőrfőkapitányság sajtóreferense megerősítette: vizsgálat indul a három ügy kapcsán, melyet – az elfogultság kizárása érdekében – a Heves Megyei Főügyészség fog lefolytatni.

Keretes anyag: 2002-ben a gyöngyösi Bugát Pál Kórházban a Kanalas család tagjai verekedtek össze a helyi rendőrség munkatársaival, s értesüléseink szerint akkor az a rendőr is ott volt, akit most a három roma a veréssel vádol. Akkor a rendőrök és a romák is feljelentéssel éltek, s ezt követően a rendőrök ellen hivatalos eljárás során elkövetett bántalmazás, míg öt fővel szemben hivatalos személy elleni erőszak miatt indult nyomozás. Csakúgy, mint 2002-ben, Kanalas Sándor – azaz a Heves megyei cigányvajda - most is ügyvédhez fordult."

(heol; vannak hozzászólások is!)
Kuruc.info / Arppi S.: megtagadja önmaga igazolását a mocsadék cigányvajda, és még neki áll feljebb, amikor a rendőrök befenyítik. Ugyanezt tették volna fehérrel is. Ha egyáltalán befenyítették, és ez nem a szokásos teátrális önsajnáltatás*, “a mocskos fasiszta Loydi rasszista jelszavakat ordítva, pisztollyal hadonászva támadt kis tíztagú csoportunkra” duma. Nagyon tartok tőle, hogy az. Ha meg nem, akkor csak gratulációnkat és elismerésünket tudjuk kifejezni a gyöngyösi rendőröknek – még nem veszett ki belőlük a tökösség, a törvények érvényre juttatása, ahogy az a nevezetes, a fenti cikkben is hivatkozott kórházi cigányverés során is kiderült. Ha már nem csaptak szét a tetvesek között a múltkori gyöngyösi orvosverés után, illetve a durándai közállapotok láttán.
Gondolom a holnapi számban majd benne lesz doktor Agyar (Magyar-Ungár Elemér) is, követelve a gyöngyösi rendőrkapitány valamint a rendőrség fél állományának előzetes letartóztatásba helyezését. Szóval csak mint rendesen, ahogy szokta.

*: ne feledjük el, mit írt erről a Romapage, ami nem épp fajgyűlöletéről, cigányellenes rasszizmusáról híres: "A cigány család tagjait összekapcsoló másik fontos kötelék, hogy mindannyiuk tevékenységéhez különleges észjárás, különleges habitus társul. Az a furfangos, okos, ravasz és csalárd gondolkodás, amit a magyarországi nem-cigányok a 16. század óta a "cigánykodás" fogalmával fejeznek ki, s amit egyszerre csodálnak és megvetnek. Cigány módjára cselekedni és gondolkodni elsősorban azon praktikák ismeretét és ügyes alkalmazását jelenti, ami lehetővé teszi a gázsók kihasználását. Gázsók és cigányok saját közösségük értékrendjének megfelelően merőben ellentétesen értelmezik ezt az attitűdöt. Mindkét oldalon a cigány identitás attributumának tartják, ám a nem-cigányok számára közönséges lopás, a cigányok számára pedig a javak megszerzésének természetadta módja. A cigányok számára az volt fontos, hogy gyermekeik elsajátítsák a mendikációs közösség szabályait annak belső ritmusa és értékrendje szerint. Az elvárások egészen mások voltak, mint a paraszti közösségekben. A cigány gyermekeknek nem a gazdálkodási tapasztalatokat, hanem a gázsók kihasználásának furfangjait kellett elsajátítani, s lehetőleg minél korábban, hogy a közösség eltartásában hatékonyan vehessenek részt. A szocializációba magától értetődően beletartozott a lopás (cigány észjárás szerint szerzés) megtanulása, s a gázsók becsapására szolgáló szavak és teátrális gesztusok begyakorlása."
 
Frissítés: Két találó hozzászólás a Kanalas-famíliáról, amivel kapcsolatban azt se feledjük el, hogy a cikk is leírta: színesfém-kereskedő. Értsd: a tőlünk ellopott, a mi vérünk, halálunk, megnyomorodásunk (vasúti sínek, sínrögzítő szegek [lásd EZT és EZT], árvízvédelmi gátak [lásd EZT] ellopása stb.) révén vált gazdaggá. Nézzük (akinek válaszol, vasmunkás, egy ostoba fajvédő / lilaködös humanista):

"Szép jó estét! Vasmunkás…nem tudom gyöngyösi vagy-e vagy sem, de ha már éppenséggel az érdekel hogy ki a civilizált vagy európai vagy ki nem, akkor valszeg nincs fogalmad arról miféle család az a Kanalas. Én tudom milyenek, azok állatok. Érted? Akárcsak a hasonszőrű Mókus becenevű makimajom. Majd akkor európaizz öcsi, ha tudod hogy kikről vagy miről beszélsz. Európaizhatnál nekik, Gyöngyösön,pár fogad bánna az fix, ha taliznál velük.Idióta. Méghogy európai... barom."
"A gyongyosi nagymeno ciganyok vagyona reszben a Bika nevezetu bunozotol szarmazik rokoni alapon, aki nemreg bukott meg Nemetorszagban futtatott lanyok miatt. Eveken keresztul csinalta, napi egymillio (!) felett keresett, de aztan a penzmosas mar nem jott ossze, lebuktattak a nagyobb halak."

Aztán egy másik Tatárszentgyörggyel kapcsolatban. Hogy képben legyünk: cigánybűnözéssel erősen fertőzött település; kb. olyan, mint Ork, bocsánat, Erk. (Lásd ezügyben pl. EZT és EZT). Ha van tatárszentgyörgyi olvasónk, kérjük, járjon utána a dolgoknak, és írja meg nekünk a történetet, hogy legalább rajtunk keresztül eljuthasson a nagyközönséghez – ha már a cionista média ilyet nem hoz le.

"Tegnap este Tatárszentgyörgyön hárman sörösüveggel megtámadtak hazafelé menet egy helyi lakost majd ezután megrugdosták! Ma műtötték meg; lehet, hogy az egyik szemére megvakul!!! Ezek után még védje valaki ezeket az állatokat!"