A kesznyéteni eset után felmerült a kérdés, hogy érdemes-e legalizálni a fegyverviselést, de legalábbis amolyan amerikai / szlovák módon a birtokvédelmet. A fegyverviselés során a zsIndex uborkás topicjában a még csak véletlenül sem széljobbos, “fajgyűlölő” “Zicherman Istvan” nick nagyon érdekes statisztikákkal ismertette meg a Nagyérdeműt. Idézzük:

Egy kis tényanyag
.................................
Ausztrália

1996-ban az ausztrál kormány betiltotta több fegyvertípus kereskedelmi forgalmát, tartását és viselését. A fegyveres rablások és egyéb, fegyverrel elkövetett bűncselekmények száma megnövekedett 59%-al.

Bulgária

A törvény engedi a lőfegyverek tartását és viselését, beleértve a huzagolt csövű fegyvereket és maroklőfegyvereket. A polgári önvédelmi fegyverek engedélyezése után jelentősen csökkent az erőszakos, illetve fegyverrel elkövetett bűncselekmények száma.

Nagy-Britannia

A kormány 1997 januárjától betiltotta a polgári önvédelmi lőfegyverek birtoklását, forgalmát és viselését. Viszont 2004-ben közzétették, hogy 1997 és 2003 között az országban az erőszakos bűncselekmények száma nőtt - 88%-al, a fegyveres rablások száma - 101%-al, a nemi erőszakok - 105%-al, a gyilkosságok - 24%-al.

Németország

A polgárok közel 10 millió önvédelmi lőfegyvert birtokolnak. Amint növekedett a kézen lévő önvédelmi fegyverek száma, 1971 és 2006 között, úgy a fegyverrel elkövetett bűncselekmények száma 60%-al csökkent.

Kanada

Korábban szabadon lehetett tartani lőfegyvert (a törvények által előírt módon), de 2006-ban drákói törvényeket hoztak, amelyek jelentősen korlátozták a fegyvertartást és alkalmazást. Az erőszakos és fegyverekkel végrehajtott bűncselekmények száma 45%-al nőtt.

Litvánia

A polgárok birtokolhatnak és viselhetnek önvédelmi lőfegyvert. Az új fegyvertörvény bevezetése után, ami engedélyezte a fegyverek önvédelmi alkalmazását, az országban drasztikusan csökkent az erőszakos és fegyverrel elkövetett bűncselekmények száma.

A táblázatban: a piros vonal - a fegyverrel eélkövetett bűncselekmények száma; szürke oszlop - a polgárok kezén lévő maroklőfegyverek száma.





[Ami az USA-t illeti,] Az USA-ban éppen ott a legmagasabb az 1000 főre fegyveresen elkövetett bűncselekmények száma, ahol a legszigorúbbak a fegyvertörvények, vagy egyáltalán tiltva van a fegyvertartás/fegyverviselés.

Az sem igaz, hogy hű de nagyon sok baleset történne lőfegyverekkel.
Erre van konkrét statisztikám, 2001 bár, de mérvadó.
Az USA területén halálos kimenetelű balesetek főbb okai:
Közlekedési eszközök - 42.900.
Mérgezés - 14.500.
Esések, zuhanások - 14.200.
Fulladásos balesetek - 4.200.
Tűzesetek - 3.900.
Lőfegyveres balesetek - 800.

Kuruc.info: Ahogy látható, ahol engedélyezett a fegyverviselés és/vagy a birtokvédelem (a betörők lelövése), ott jóval kevesebben bűnöznek, mint ott, ahol nem, azaz ahol gyakorlatilag csak a törvényeket semmibe vevő bűnözőknek van fegyverük, és biztosak lehetnek abban, hogy a megtámadottak semmivel nem tudnak védekezni.