"Uzsorásháború miatt gyilkolják a romákat" - óriási üzletről tud a polgármester
2008. november 20. 10:20 | Forrás: STOP

Szó sincs etnikai támadásról, sem Pécsett, sem Debrecenben, sem Nagycsécsen, sem pedig Tarnabodon. Nem a romákat akarták kiirtani. Az igazi okok az uzsoramaffia háborújában keresendőek. Akárcsak 2004-ben, újra a piac felosztásáért folyik a háború - állítja Mali Zoltán, Drávapiski polgármestere, aki elsőként üzent hadat a szegények kifosztóinak.

Sokan azt gondolják, hogy a Gárda titkos sejtjei az éjszaka leple alatt osonnak a romák házaihoz, hogy azokat felgyújtsák, a benne lakókat pedig halomra lőjék. A módszerek azonban a rendőrség szerint nem erre utalnak. Sokkal inkább úgy tűnik, hogy alvilági leszámolások folynak.

"Az országban eddig nyolc komoly hatalommal bíró uzsorást tartóztattak le. Erejük ezáltal meggyengült, így megpróbálják tőlük átvenni a hatalmat az eddig háttérbe szorított alvilági figurák" - fejtette ki Mali Zoltán, aki tapasztalta már az uzsorások módszereit, hiszen előfordult vele, hogy egy uzsorás testőreivel rontott rá a polgármesteri hivatalban, hogy megfenyegesse őt, de volt már komolyabb vesztesége is, amikor kutyáját valaki agyonverte, és kapuja elé dobta.

Drávapiski első embere szerint senki nem méri fel, hogy mekkora üzlet ez a bűnözői csoportoknak. Egy megye viszonylatában több 10 millió forint vándorol az uzsorásokhoz, és szépen lassan mindenki ingatlanát megszerzik. Somogyban ismert egy olyan uzsorás, aki egy település egész utcáját birtokolja.

A kedd esti, pécsi merénylet esetében, amelyben egy férfit és annak feleségét gyilkolták meg kézigránáttal, állítólag ugyancsak jelentős összeggel tartoztak hitelezőiknek. Ők néhány nappal korábban megkapták az utolsó figyelmeztetésüket, nem vették komolyan.

Nagy Tibor, a nagycsécsi támadás túlélője - akinek testvérét és feleségét gyilkolták meg ismeretlenek - ugyan azt állítja, senkinek sem tartozik. Az ügyben kihallgatott tanúk azonban tudni vélték, hogy tartozásaik voltak uzsorások felé.

Másfél hónappal ezelőtt Tarnabodon négy ház ablakán dobtak be Molotov-koktélt, és lőttek be az ablakon. Akkor a sértettek egyike egy nemrégiben történt halálesetre is felhívta a rendőrök figyelmét, melyben egy középkorú férfit hitelezői addig fenyegettek és terrorizáltak, míg az öngyilkosságot nem követett el.

"2004-ben hasonló területharcok folytak az uzsorások között. A fegyvereket és robbanószereket, melyeket a bűncselekményeknél használtak, nem lehet megvenni az abc-ben. Egy jugoszláv gyártmányú kézigránát beszerzéséhez kell alvilági kapcsolat. Senki ne higgye, hogy vasárnapi szkinhedek akciója történt a Fejlődés utcában" - fejtette ki az ügyet vizsgáló zsaruk egyike, aki osztja Mali Zoltán véleményét, kiegészítve azzal, hogy nemcsak területharcról, hanem az adósok megfélemlítéséről is szó van. Egy-egy ilyen haláleset után nemhogy a házukról, de még az éppen akkor használt ruháikról is lemondanak az adósok, csak nehogy hasonló sorsra jussanak.

(a STOP cikkének szó szerinti átvétele. Az olvasói kommentárokat is érdemes elolvasni.)

Kuruc.info: Ha valaki nem tudná, Mali egészen a legutóbbi időkig SZDSZ-es volt (aztán kizárták), és mind a mai napig liberálisnak vallja magát. Persze, "ilyen" egy rászístá, mi?!

Vele kapcsolatban ajánljuk még a kereső használatát (jobb fent); nagyon sok cikket közöltünk le róla és a cigány uzsorások elleni harcáról.