„Elmegyek, mert félek. Ez volt a harmadik” – búcsúzott tört magyarsággal szeretett szomszédaitól Johanna asszony, majd végleg elhagyta az országot. A német állampolgárságú nyugdíjas egy brutális rablótámadást követően döntött úgy, hogy Berlinbe költözik az előkelően berendezett enyingi otthonából.

Az idős asszony közel egy évtizede vett házat a férjével a Balatonhoz közeli Fejér megyei településen. – Azt mondták, itt jobban megélnek a nyugdíjukból, és imádják a magyar tengert – emlékezett a szavaikra az egyik szomszédasszony. – A katonatiszt fiuk már nem élt, amikor letelepedtek itt. Amíg a férj jó egészségnek örvendett, gyakran jártak a tóhoz, mozgalmas életet éltek. Günter csodálatosan festett, mi is kaptunk egyet a festményei közül. Sose említették, hogy visszahúzná őket a szívük Németországba, hiszen láthatóan jól érezték magukat a településen.

Először közvetlenül azután hatoltak be illetéktelenek a hatalmas fákkal körülvett sarokházba, hogy az előző tulajdonos eladta a német házaspárnak. A rosszfiúk a vételárat kereshették, ám a költözőfélben lévő lakó a bankba vitte a milliókat. A házaspár körüli idillt évekig nem háborgatta senki. Sövényeiket, virágaikat kertész gondozta, a szépen rendben tartott udvaron még kerti tavat is kialakítottak. A férj halála óta a csinos családi fészek már nem volt a béke szigete. Többször érte attrocitás a magányosan élő özvegyet, aki az utolsó támadásig nem tulajdonított sorsfordító jelentőséget a történteknek. Szeptember 18-án este német vendégeit kísérte ki a kapuhoz B. S. Johanna (72). Három fekete ruhás, maszkot viselő alak várta a lakásába visszatérő háziasszonyt, a betolakodók valószínűleg a hátsó kerten át surranhattak be. A gyanú szerint ütlegelték és földre teperték a nénit, kezét-lábát összekötözték. Még a száját is betömték, az egyik álarcos vigyázott rá, amíg a társai felforgatták a lakást.

– Körülbelül egy órán át tarthatott a sértett sanyargatása – nyilatkozta lapunknak Jójárt Gábor hadnagy (képünkön), a Székesfehérvári Rendőrkapitányság bűnüldözési alosztályának vezetője. – Esélye se volt védekezni, ha csak megmozdult, a gyanú szerint ütötték-rúgták. (Kuruc.info: v.ö. szükségtelen, indokolatlan brutalitás, a cigánybűnözés egyik fő ismérve) A kutatás végeztével az elkövetők áthúzták a megkötözött asszonyt a fürdőszobába, és sorsára hagyták. Szerencsére ki tudta szabadítani magát, és az idegenek távozása után a szomszédba ment át segítségért. A rendőrök tolmács és egy németül jól beszélő zsaru segítségével hallgatták ki a bántalmazás következtében maradandó sérüléseket szenvedett B. S. Johannát. A munkájukat nehezítette, hogy az idős nő magasabbnak és drabálisabbnak látta a támadóit a félelemtől (Kuruc.info: az átlagcigányok alacsonyabbak, mint a fehérek), így pontatlanok voltak a személyleírások. A néninek úgy rémlett, hogy a harisnyából és sapkából házilag készített maszkok szemkivágását kézzel szegték. Utóbbi arra utalt, hogy tartós használatra gyárthatták, végül mégis elégették a rablók a bűncselekmény után. Az ügy felderítésére két enyingi és három székesfehérvári rendőrből alakult egy nyomozócsoport. Kiderült, hogy az ominózus este az enyingi járőrök felfigyeltek egy a közeli utcában parkoló, jellegzetes Volkswagen Golfra. Az autó a tanúvallomások szerint csikorgó kerekekkel hagyta el a helyszínt azután, hogy a sötét alakok kiugráltak a saroképület kerítésén. Elszámoltatták a kocsi 19 éves tulajdonosát (Kuruc.info: jó fiatalon kezdi... bár láttunk már 16 évesen is autótulaj cigányt...), aki hosszas köntörfalazás után elmondta, hogy kik voltak a társai. Eredetileg azt állította, hogy autózás közben stoppolta le két, Balatonbozsokra igyekvő ismerőse, majd a trió az idős asszony házánál kötött ki. A vélhetően mégsem hirtelen ötlettől vezérelt rablók pénzt és ékszert zsákmányoltak körülbelül kétmillió forint értékben. Utóbbit másnap egy fővárosi zálogházban passzolták el. Két hónapos nyomozás után, november 20-án hajnalban fogták el őket a rendőrök, majd házkutatást végeztek az otthonaikban. Az egyik gyanúsított elmondta a kihallgatásakor, hogy elrejtett négy karórát egy szövetkesztyűben a padláson, ezt megtalálták a nyomozók. Csoportosan elkövetett rablás megalapozott gyanúja miatt a bíróság elrendelte a három férfi előzetes letartóztatását, míg a testi sértés ügyében még folyik a vizsgálat.

A rendőrök fényképeket készítettek a gyanúsítottak családtagjai által viselt, lefoglalt ékszerekről, és a fotókat felismertetésre elküldték interneten a sértettnek, aki november végén csapot-papot hátrahagyva Németországba költözött. A helybéliek szerint jóval áron alul adta el a házát a gyönyörűséges bútoraival együtt, és sok drága holmiját elajándékozta, csupán a komódját és a könyveit vitte magával. Az új tulajdonosok első ténykedése az volt, hogy riasztót szereltettek az azonnal beköltözhető ház falára.

– Nem volt alaptalan az óvatossága, hiszen két év alatt ez volt a harmadik eset, hogy támadás érte azt a légynek sem ártó teremtést – folytatta a szomszédasszony. – Egyszer be akartak törni hozzá, máskor a kapuban mentek neki, most pedig több fogát kiverték, és eltörték néhány bordáját (Kuruc.info: megint csak: indokolatlan brutalitás. Egy fehér betörő nem csinál ilyet.). Korábban tipp-topp asszony volt, egyetlen foga sem hiányzott. Úgy jött haza a kórházból, hogy alig tudott menni. Otthon őrizte a fiának és a férjének a hamvait, azt beszélik, hogy Günter urnáját is kiborogatták a betolakodók. Johanna azt akarta, hogy a halála után vigyék haza a hamvakat, és együtt temessék el őket Németországban, de a történtek után nem volt maradása.

November utolsó péntekjén átjött hozzám, könnyek között búcsúztunk el. Azt mondta, csak másnap kel útra és az indulás előtt még beköszön, de végül alkonyatkor elutazott. Egy honfitársa vitte Berlinbe, ott tudtommal lakást bérel.
K. I.
FOTÓ: I. A.