A következő, egy az egyben átvett HAON-cikk egyértelműen cigány elkövetőre utal; lásd ezzel kapcsolatban a 21.05-ös megjegyzést, hogy ti. pénzt kölcsönzött a helyi cigányoknak, és valószínűleg ezt jól tudta a rablógyilkos, míg egy nem "kuncsaft" valszeg nem. Ez utóbbiból viszont következik, hogy már egyértemű,  kiknek a körében kell keresni a bűnöst...
Idős asszonyt vertek agyon Balmazújvárosban
Tudósítónk a helyszínről a legfrissebb információkkal folyamatosan jelentkezik. Olvassa el a részleteket!

21.25  Az asszony háza előtt autókerék és cipőnyomokat találtak a rendőrök, így még körülbelül fél órán át tevékenykednek a belvárosi tetthely környékén a helyszínelők. Folyamatos a fényképek készítése és jelenleg is folyik a gipsszel történő nyomfelvétel.

21.05 A környékbeliek elmondása alapján az áldozat gyakran folyósított kölcsönöket a helyi nehéz sorsú családok részére. Nem tudni, van-e összefüggés a kölcsönzés és a gyilkosság között.

20.55 Valószínűsíthető, hogy rablógyilkosság történt, mivel az asszony pénzét elvitték. A környéken lakóktól megtudtuk, hogy a hölgy sokszor adott kölcsön is a helyieknek.

A halál délután félnégy és negyedöt között állt be, mivel a lánya még beszélt az asszonnyal indulása előtt. Mire megérkezett  - negyedötkor  - már a földön feküdt, feje volt véres. Lányát jelenleg a rendőrség hallgatja ki. A nyomozók még nem tudnak biztos információkkal szolgálni, elzárkóznak a nyilatkozat elől. A rendőrkutya sajnos nem járt sikerrel, visszaviszik Debrecenbe.

20.40 A legjobban képzett hajdú-bihari nyomkövető kutya ezekben a percekben érkeztett meg. Az eb egyből szagot fogott. Közben kihozzák lakásából a halottat és rögtön a megsürgetett igazságügyi boncolás helyszínére szállítják. Biztosat még nem tudnak mondani a rendőrök.

20.30 Értesüléseink szerint a belvárosi lakásában egyedül élő idős asszonyt lánya találta meg agyonverve délutáni látogatása alkalmával. A helyszínelés jelenleg is folyik. A hullaszállító autó ezekben a pillanatokban érkezett a helyszínre. A városközpontot lezárták.
Frissítés (dec. 23. 18.57): A helyi rendőrkapitányság vezetője is nyilatkozott (eredeti ITT). Ebből egyértelműen kiderül, hogy cigányok az elkövetők. Ezután, másodikként (a könnyebb megkülönböztethetőség érdekében kékkel szedve), a BORS cikkét (eredeti ITT; vannak itt is kommentárok) idézzük, amelyből az derül ki, hogy a néni még csak véletlenül sem volt uzsorás, sőt: akin csak tudott, segített; a gyilkos cigányoknak is. Ez volt a hála az önzetlen segítségért... Most erre mit mondjunk?!

Rendőrkapitányság-vezető:

"Tisztelt Lakosság!

A hír sajnos és szerencsére igaz. Sajnos, valóban emberölés áldozata lett egy idős hölgy Balmazújvároson, de szerencsére igaz az is, hogy az elkövetőket sikerült nagyon rövid időn belül elfogni. Már a helyszínen abból indultunk ki, hogy az elkövető(k) a néni "ügyfelei" közül kerülhet ki. A bűnmegelőzési előadónk nem véletlenül hívta fel a figyelmét a lakosságnak idős, egyedül élő hozzátartozóira. Ők a legkönnyebb célpontok a bűnözőknél. Mint kiderült, valóban a "vevők" látogatták meg a nénit, de most másképp fizettek...A tanúk, a jószándékú segíteni akarók információi alapján gyorsan össze tudtuk rakni, hogy kik lehetnek az elkövetők. Egyébként nem ismeretlenek a Rendőrség előtt, korábbi bűncselekmények miatt. Volt köztük olyan, aki 5 évet ült már rablásért. A börtön szocializáló(?!) hatása nem igazán mutatható ki nála pozitív irányban. Személyes véleményem, hogy a börtönök se nem bűntetnek, se nem átnevelnek, csak egy lélegzetvételnyi időt biztosítanak a lakosságnak, majd ismét ráengedik a megrögzött bűnözőt a társadalomra. (Kuruc.info: és ezt – azt, hogy a büntetési tételek nevetségesek és a börtönök inkább szanatóriumnak és továbbképző tanfolyamnak tekinthetők [különösen egy cigány számára] –  egy főrendőr mondja! Biztosan hülyeséget mond, ugye, fajvédők? Biztosan semmi értelme nem lenne a sokkal keményebb ítélkezésnek, a kényszermunkatáboroknak, mi? Biztosan náci a kapitányságvezető, ugye?) Természetesen vannak kivételek. Ez alatt a rövid idő alatt viszont fel KELL készülnünk a fogadásukra!! A lakosságnak össze kell tartania, és együtt minden törvényest (kérem, ne kössenek most ebbe bele!), lelehetségest megtenni a rendőrséggel, polgárőrséggel a jövő védelme érdekében!

Azt, hogy roma, egyik elkövető sem mondta magáról, így ezt "nem lehet" megerősíteni. (Kuruc.info: macskakörmök ["nem lehet", azaz "nem szabad"] az eredetiben – még egyszer, szó szerinti az átvétel. A következtetések levonását a Kedves Olvasókra bízzuk...) Egyébként többen segítettek az ügyben olyanok is, akik a hovatartozásukat nyíltan vállalják. Köszönet nekik érte.
(Kuruc.info: Ha valaki fajvédő még így sem hajlandó elhinni, hogy az első két mondattal, a köztük levő finom kapcsolattal stb. bizony a r.kapitány egyértelműsítette, romák az elkövetők, "fordítsuk le" egyértelműen. "Mivel ma nem az az ökölszabály, hogy az roma, akit annak tart környezete, hanem az, aki annak vallja magát, és ezt az elkövetők nem tették, ezért nekünk "sem lehet" annak nevezni őket. Vannak azonban más, olyan romák, akik vállalták származásukat, és segítették a nyomozást.")

Elkövetőink Debrecen felé vették az irányt, majd ott sikerült őket elfogni. A bizonyítási eljárás folyik. Remélem, ha a bíróság ítélkezik, a maximumot szabja majd ki. Nem kellenek ilyen emberek ebbe a városba."

BORS-cikk:

"Védencei ölték meg Manci nénit


Brutális gyilkosság borzolja a balmazújvárosiak kedélyét: a 85 éves Manci nénit vasárnap délután egy szőlőkaróval agyonütötte két pártfogoltja. A 16 és a 30 éves büntetett előéletű fiatalembert a rendőrség pár órán belül elfogta, és még aznap éjjel beismerő vallomást tettek.

Egész Balmazújvárost megrázta a hír, hogy a 85 éves Manci néni milyen kegyetlen, emberhez nem méltó módon távozott az élők sorából.

Pénzes kazettájára fájt a gyilkosok foga - Fotó: Takáts Péter


Másról sem tudnak beszélni, csak a szörnyű gyilkosságról, és egyfolytában azt találgatják, hogy miért kellett épp ennek a jó asszonynak meghalnia.
A helyiek cáfolják az első híradásokban megjelenteket, miszerint uzsorás volt az áldozat, ők az idős hölgyet szorgalmáról és nagy szívéről ismerték.
Manci néni még 85 évesen is hatalmas gyümölcsöst gondozott, és a termés eladásából származó pénz szépen lassan gyűlt egy kis kazettában. Manci néni azonban nem volt irigy, sőt úgy segített a környék rászorulóinak, ahogy tudott: sokukat a gyümölcsösében alkalmazta, és ha nem jöttek ki a fizetésükből, kisebb kölcsönökkel, de főként élelmiszerekkel támogatta őket.
A 16 éves Imrének és a 30 éves Róbertnek mindez nem volt elég, nekik Manci néni pénzes kazettájára fájt a foguk. Vasárnap délután átugrottak a kerítésén, és a kertjéből fölkapott szőlőkaróval rárontottak az idős asszonyra, majd agyba-főbe verték őt.
Manci néni holttestét fél órával a bűntény után a saját lánya találta meg.
- Első kétségbeesésében hozzánk csöngetett be, és engem hívott, hogy segítsek neki. Átmentem hozzájuk, próbáltuk Marci nénit újra éleszteni, de már minden hiába volt. Hatalmas vértócsában feküdt, és körülötte mindenhol dulakodás nyomai látszottak - emlékezett vissza Leiter Imre, az idős hölgy szemközti szomszédja. - Végül Manci néni lánya nálunk húzta meg magát, a rendőrök ugyanis nem szerették volna, hogy végignézze az édesanyja meggyilkolásának minden brutális nyomát.
Margót, Manci néni lányát annyira sokkolta a tragédia, hogy képtelen volt hosszabban beszélgetni róla, csak pár szót mondott édesanyjáról a Bors munkatársainak. - Délután háromkor még beszéltem vele telefonon, és fél négykor, mire a vacsoráját vittem, már halott volt. Alig egy hónapja temettük el a nevelőapámat, szegény édesanyám épp hogy kezdett kilábolni a gyászból - mesélte könnybe lábadt szemmel az asszony. - A legborzasztóbb az egészben, hogy a gyilkosai a pártfogoltjai voltak, egy hete munkát keresett nekik. Azt kívánom, bár csak vitték volna el az összes pénzt, de hagyták volna meg az életét! A rendőrség forró nyomon a gyilkosok után eredt, és estére előállították a két fiatalembert, akik beismerték tettüket.
Herczku Nóra"