Egészen elképesztő dolgok derülnek ki ...

- A veszprémi gyilkosság három gyanúsítottja közül kettő - köztük Sztojka Iván - nemrég hamarabb szabadult a börtönből, büntetését jó magaviselete miatt harmadolták, vagyis csak a kiszabott idő kétharmadát kellett letöltenie, a fennmaradó egyharmadot elengedték.

- Információ szerint Sztojkáék a Balaton déli partján tevékenykedő enyingi bűnözőcsoporthoz tartoznak, akik most terjeszkedésbe kezdtek. A pincérnő megverésével pedig azt akarták megmutatni, hogy mi történik akkor, ha a tulajdonos nem fizet védelmi pénzt. 

Enyingen - ahol a veszprémi gyilkosság egyik feltételezett elkövetője, a még körözött Sztojka Iván lakik -, nincs bűnbanda - cáfolta az MTI érdeklődésére a bűncselekmény kapcsán felröppent szóbeszédet a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója.

"A fiatalember számára nem ismeretlen érzés, hogy rendőrök vannak a nyomában, legutóbb akkor csaptak le rá, amikor a mezőszilasi vállalkozót, Prikkel Tamást és feleségét megölték.
– Iván teljesen kikészült a börtönben, amíg kiderült, hogy semmi köze Prikkelék megöléséhez – meséli a Borsnak enyingi otthonában a menekülő férfi édesanyja. – Biztos vagyok benne, hogy most is hamarosan bebizonyosodik a fiam ártatlansága. Én pontosan tudom, hogy csak azért menekül, mert fél újra szembekerülni a rendőrökkel. Nekünk fogalmunk sincs róla, merre jár, de azt üzenjük neki, adja fel magát, és menjen el az első útjába kerülő őrsre, ahol tisztázza magát." - Bors

Hatalmas puccos ház, drága autók, feltűnő ékszerek, kopaszra borotvált fej, kivillanó tetkók: mondjak még valamit? – néz rám az enyingi főutcán egy fiatalember. – Biztos három műszakban dolgozik valahol betanított munkásként, ugye? Ne hülyítsük egymást, ő egy bűnöző és kész!"

"Én csak annyit mondhatok, hogy nem tudom, miből él a Sztojka család – mondja Tóth Dezső, Enying polgármestere. – Ivánt gyerekkora óta ismerem, tanítottam őt az általános iskolában, a mai napig köszönő viszonyban vagyunk. De arról nem tudok, hogy bármit is dolgozna. Csak azt látom, hogy szépen gyarapodik."

Senkinek sem tűnt fel, hogy a soha életben nem dolgozó huszonéves többszörösen elítélt bűnözők Audival járnak kígyóbőrcsizmában, és hogy milyen családi házakban laknak?
Hol van ilyenkor az APEH? Vajon Sztojka Iván töltött már ki adóbevallást? 

Senkinek sem tűnt fel a tavalyi siófoki menetelés? Ha nem tűnt fel a rendőrségnek, ha szerintük nincsenek bűnbandák Enyingen, akkor nagyon súlyos problémák vannak a rendőrségen belül. Ha pedig feltűnt, de esetleges megvesztegetés vagy félelem miatt nem tettek semmit, akkor meg egyenesen tragikus a helyzet. Ha félnek a helyi rendőrök (amit még meg is értek) akkor miért nem kértek segítséget más megyékből?

Bencze országos rendőrkapitány szerint a plusz 2 milliárd forint a túlórák kifizetésére lesz elég. Hát ez a nagy közbiztonságot növelő intézkedési csomag? Mert ez így egy nagy nulla ... 
 
 
(A Vastagbőr cikkének szó szerinti átvétele; vannak olvasói kommentárok is)