A függelékben teljességében idézett BOON-cikk legfontosabb mondata:

Zsiros Sándorné, Alsózsolca polgármestere: „A település 330 segélyezettjének nagy részét szeretnénk foglalkoztatni, ám félő, hogy körülbelül csak az egyharmaduk vesz majd részt a közfoglalkoztatásban.”

Ennyit arról, hogy segílyescigányaink mennyire “akarnak” dolgozni. Ahogy ez megannyi más esetben (lásd pl. EZT) is kiderült: gyakorlatilag semennyire… Ráadásul mindezt (azt, hogy azok max. harmada fáradna el dolgozni) nem egy zsebnáci mondja, hanem (a cigányfertőzött) Alsózsolca polgármestere - felelőssége teljes tudatában.

Függelék: Készen áll a köz a munkára? - Borsodi körkép
Miskolc - Szociális segély helyett közfoglalkoztatást. Ahol lehet. Majdnem mindenütt kész a terv.

Miskolc, Alsózsolca, Boldva, Tokaj, Borsodnádasd, Sárospatak, Monok, Mád, Sajószentpéter – Az önkormányzatok április közepéig küldik el tervüket, hogy hány embernek tudnak-akarnak közfoglalkoztatás keretében munkát adni. Ismeretes: a segélyezési rendszer úgy alakult át tavaly év végén, hogy a hangsúly a pénzbeli ellátások helyett az aktív eszközökre: a közfoglalkoztatásban és a képzésben, illetve a munkaerőpiaci programokban való részvételre helyeződött át. Tavaly a rendszeres szociális segélyek és a közcélú foglalkoztatás forrásainak aránya 3:1 volt. Az idei cél: nagyjából ugyanannyi összeg jusson erre is, arra is. Az önkormányzatok a közcélú foglalkoztatás személyi kiadásainak 95 százalékát igényelhetik vissza a költségvetésből.

Nem kifizetőhely

Megyénkbeli önkormányzatoknál, önkormányzati vezetőknél érdeklődtünk: hol tartanak a tervezéssel, mik a szándékok, lehetőségek náluk?

Orosz Lajos miskolci alpolgármester elmondta: a terv nagy részét már kidolgozták-összeállították. A javaslatot az április közgyűlési ülésen tárgyalja a képviselő-testület. Miskolcon négyezer fölött van az úgynevezett rendelkezésre állási támogatásban részesülők száma (körülbelül ugyanennyien lehetnek a megye többi településén összesen), plusz mintegy kétezren a szociális segélyezettek. Az alpolgármester hangsúlyozza: nem pénzt akarnak és fognak kiosztani – nem kifizetőhelyként működnek –, hanem olyan munkát kínálnak, aminek hasznát, eredményét egész Miskolc tapasztalni fogja. Nem látszattevékenység lesz a közfoglalkoztatás, hanem értékteremtő, értékmegőrző. A RÁT-on levők jelentős részét szeretnék bevonni a programba.

Zsiros Sándorné, Alsózsolca polgármestere: „A település 330 segélyezettjének nagy részét szeretnénk foglalkoztatni, ám félő, hogy körülbelül csak az egyharmaduk vesz majd részt a közfoglalkoztatásban.”

Árokpart, temető

Csabai Gyula, Boldva polgármestere: „Az a kör, amelyről szó van, mintegy 320 embert számlál. A meglevő 22 közfoglalkoztatott mellé máris felvettünk további 35-öt, és a jövő hónapban további 30-35-tel bővül a számuk. Utak árokpartjainak a rendbentartása, temetőtakarítás, idősgondozás, adminisztratív munka vár rájuk.”

„Tokaj közfoglalkoztatási terve – tudtuk meg Májer János polgármestertől – 200 személlyel számol. A foglalkoztatottak háromnegyede szakképzettséget nem igénylő munkát végez, egynegyedük viszont szakképzettséghez kötöttet, utóbbiak önkormányzati intézményekben fognak dolgozni.”

Papp Anna, Borsodnádasd polgármestere: „A segélyezettek száma 200 fölött van. Több mint 130-ukat kívánjuk foglalkoztatni. Köztisztaság, víz- és csapadékvízelvezetés, a köztemető rendbetétele – ezek a fő munkaterületek.”

Aros János, Sárospatak alpolgármestere: „Ötszázan vannak a rendelkezésre állási támogatásban részesülők, többségüket szeretnénk bevonni a munkába.”

A monoki kezdeményezés

Szepessy Zsolt, Monok polgármestere: „Körülbelül 170 monokira vonatkozik a program, közülük 100-150-et szeretnénk foglalkoztatni.Tisztítás, utak, közterületek karbantartása ami rájuk vár, hadd tegyem hozzá: a monoki kezdeményezés eredményeként. Remélem, idejében tisztázódnak a foglalkoztatás-kifizetés pontos feltételei.”

Galambosi Imre, Mád polgármestere: „A nyílvántartott munkanélküliek 203-an vannak, rendelkezésre állási támogatásban 131-en részesülnek, rendszeres szociális segélyben pedig 13-an. A márciusban munkába bevontak száma 58, áprilisban a foglalkoztatottak száma 83-ra bővül.

Sajószentpéter polgármestere, Faragó Péter ezeket mondta: „A nyilvántartott munkanélküli álláskeresők több mint 1200-an vannak. A rendszeres szociális segélyben részesülő aktív korúek száma 633, rendelkezésre állási támogatást 75-en kapnak. A közfoglalkoztatási terv még alakul, ennek keretében 230 embert kívánunk munkába vonni. Összesen 600 embert tudnánk alkalmazni, jelenleg 128-at foglalkoztatunk, a létszám bővítése folyamatosan történik.”

SZG
Keretes anyagok: Mit csinálnak?
A közfoglalkoztatáson belül a legtöbben közcélú munkát fognak végezni. Utakat, járdákat, árkokat, parkokat, temetőket tartanak tisztán, szemetet hordanak el. Az intézményekben – óvodában, iskolában, idősek otthonában, művelődési házban, konyhán – végeznek karbantartást, felújítást és takarítanak.
A közfoglalkoztatás formái
A közfoglalkoztatás határozott idejű munkaviszony közfeladat ellátására. (Közhasznú, közcélú, közmunka.)
Közcélú munka: állami, vagy helyi önkormányzati feladat ellátás, amelynek teljesítéséről a helyi önkormányzat gondoskodik.
Közmunka: célja az állami, vagy önkormányzati feladatellátás – pályázati rendszerben SZMM régiónként ír ki 3-8 hónapos határozott időtartamú közmunkaprogramokat álláskeresők alkalmazására (téli időszak, idősgondozás, parlagfűmentesítés) – központi program, pályázat
Közhasznú munkavégzés: munkaügyi központ támogatásával, a lakosságot, vagy a települést érintő közfeladat ellátását végezhetik kht., gazdasági társaságok – kiközvetítettek alkalmazása nem üzletszerű gazdasági tevékenységre – régiós, kirendeltségi szintű
A rendelkezésre állási támogatásra (RÁT) jogosultak
Az ellátásra való jogosultság feltétele: ha közfoglalkoztatásban neki fel nem róható okból nem vesz részt és táppénzben, vagy távolléti díjban nem részesül, vagy olyan képzésben vesz részt, amelyhez keresetpótló juttatást nem állapítottak meg (35 év alatti általános iskolát nem végzettek esetén speciális szabály) – rendelkezésre állási támogatás illeti meg.
Együttműködési kötelezettség: állami foglalkoztatási szervvel (nyilvántartásba vétel és álláskeresési megállapodás megkötése – 15 napon belül kell jelentkeznie).Összege: fix, a család létszámától függetlenül az öregségi nyugdíj minimum összegével egyezik meg (28.500 Ft).
A miniszter mondta a programról
Idézetek az MTI beszálomója alapján Szűcs Erika szociális és munkaügyi minisztertől a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének keddi fórumáról:
„Az Út a munkához programra elkülönített 100 milliárd forintot nem veszélyezteti a gazdasági válság...”.
„Nem terhelik túl az önkormányzatokat a program végrehajtásával kapcsolatos teendők, sőt a településeknek kifejezetten előnyük származik az új rendszerből...”
„A polgármesterek többsége a nyári viták során maga vetette fel: szívesen adna munkát a segélyen lévők egy részének, ha ehhez az állam hathatós anyagi támogatást nyújtana...”
„Azzal, hogy az újra munkába állított emberek bérének és járulékainak 95 százalékát központi forrásból fedezik, s úgynevezett foglalkoztatás-szervezőket biztosítanak az új rendszer gördülékeny működtetéséhez, a terhek jelentős részét leveszik a települések válláról...”
„A polgármesterek előzetes kalkulációi szerint az új rendszer igazi eredményei 2-4 év múlva érzékelhetőek majd.”
„A program nemcsak a települések szolgáltatási körének bővítésére, hanem az önkormányzati intézmények dolgozóinak tehermentesítésére, illetve a közmunkának köszönhetően a falvak, városok tisztábbá tételére is kiváló lehetőséget nyújt.”